Hajde da kupimo „Studio B“

| 9. јул 2015. | 0 Comments

“Da li bi ljudi mogli biti bolji? Mogli bi, ali niko neće prvi da počne.”
Duško RadovićDusko-Radovic

U ovoj zemlji pristojnost, razum i građanski duh se kriju po nekim budžacima, posramljeni i bez ikakve moći. U ovoj zemlji tekovinu Beograđana, utočište Duška Radovića i pristojnog Beograda  već dve decenije razvlače skorojevićki politikanti i svako malo ga pretvaraju u svoj politički (o)glasnik, trubeći iste laži dok nam ga svima ne zgade. Studio B.

Ide na doboš. Nagradno pitanje: da li će ga kupiti neki ocvali zemunski mafijaš, ili neki od vlasnika silnih fabrika po Srbiji, da upotpuni kolekciju, ili pak predstavnik „krupnog stranog kapitala“, da posle pootpušta ono malo usplahirenih i razočaranih novinara.

Ne. Studio B ćemo kupiti mi.

Bar tako želi i misli grupa građana, koja ima „plan B“ za Studio B.

„Kako je sve počelo?

naivno, kako često biva. Maj mesec, neki rođendan i raznovrsno društvo uz lepu klopu i vina. Pomenu se slučajno privatizacija Studija B i mogućnost da ga otkupi neko ko nema veze ni sa Beogradom, ni sa nama, neko iz drugog sveta. Studio B, uz koji smo mnogi odrasli slušajući kvalitetnu muziku, Studio B koji je bio simbol Beograda i putokaz mnogima. Govorimo pre svega o radiju, velikom Dušku Radoviću, Slobi Konjoviću, Đoki Vještici…TV je došao kasnije i nije baš reflektovao taj duh, mada se to uvek smatralo nezavisnim gradskim medijem.
Kako je sve propadalo tako je i ova stanica lagano tonula u sivilo i prosek. Mi smo vrlo specifični, reagujemo tek kad smo priterani uz zid, kad izgubimo nešto. Da, reagujemo, umesto da preduzmemo inicijativu i kreiramo događaje. Sami smo krivi za mnoge stvari koje nam se dešavaju jer nemamo ispravan odnos prema njima. Volimo da komentarišemo ali teško se izvlačimo iz našeg malog lažnog komfora.

I eto, nas nekoliko reši da pokrene inicijativu. Ideja je da animiramo ljude oko projekta, da svako da 1000 din i da nas mnogo hiljada postanemo vlasnici Studija B. Idealno – Beograđani bi imali lično svoj medij koji radi njima u službi. Skoro pa utopija, ali ima uspešnih primera po svetu.

Shvatili smo da moramo da budemo ozbiljni, konsultovali smo stručnjake, pravnike, zakon, APR…i došli smo do sadašnjeg trenutka. Spremno je sve. Osnivamo zadrugu Plan B. Svi su pozvani. Sa 1000 din učestvujete kao ravnopravni zadrugar i mogući budući suvlasnik Studija B. Postoji tu mnogo pitanja ali na mnogo toga smo mislili i plan je održiv. Sve je po zakonu i propisima, ovo nije pobuna ili revolucija. Ovo nije protiv, ovo je ZA. Za sve nas. Ako pokušamo možda i uspemo. Ako uspemo dokazaćemo da možemo. Osećaćemo se mnogo lepše svesni da možemo da promenimo neke stvari na bolje.“

Ovako inicijatori opisuju svoju ideju.

Šta nas košta?

Studio B je 1970. godine osnovala grupa novinara „Borbe“. Ako se mi ne izborimo za njega, ko će?

Nećemo tako spasiti Duška Radovića. On se već, ko zna koliko puta u grobu okrenuo.  Vrlo je verovatno da nećemo spasiti ni Studio B. Jer, sa osnivačkim ulogom zadruge od samo 1.000 dinara, treba nam minimum  50.000  duša . Ali, možda ćemo spasiti nas.

 

Tags: , , ,

Category: Akcije

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *