Kako ste blogeri? Šta znate o sebi?

| 14. март 2015. | 0 Comments

Dobar deo tekstova na ovom blogu namenjen je blogerima i tiče se blogovanja. Ljubav, veb dnevnik, težnja za zaradom, pisanje u „niši“ i monetizacija  toga što umeš da nateraš ljude da te čitaju, kako god blogovanje zvali, njegovo postojanje  ne možemo ignorisati ni zanemariti. Ali, zapravo, to koliko o blogovanju i blogerima znamo je jako malo, jedna kap u moru. Znamo šta je potrebno da bi postao bloger, znamo da blogova ima sve više, da su u belom svetu, i kod nas zapravo, sasvim legitiman način za online biznis. Ali i više od toga, oni su pogled na svet, stav, integritet, javno izgovorena reč koja ima daleko veći domet od nekadašnjeg ćućorenja po kafanama.

Osim paušalnih ocena, letimičnog hejta ili pak serijskog ulizivanja onima za koje  se pretpostavlja da su se već ovajdili od bloga, mi o našoj blogerskoj zajednici ne znamo ništa.

  • Da li su na vetrometini?
  • Da li ih neko kinji?
  • Laju li bez ikakvog povoda o cenzuri i gušenju slobodne reči ili tu ima nečega?
  • Šta je danas slobodna reč i dokle seže naše pravo da je izreknemo u sajber prostoru?
  • Imamo li pisana ili nepisana pravila zajednice kojih se svi držimo?

Ništa od toga ne znamo. A razmećemo se silno raznim stavovima o blogovanju, blogerima, ocenjujemo i procenjujemo šta su oni i dokle smeju da idu. Istraživanje Blogometar15 ima za cilj da konačno da neke odgovore. Pitanja su tu, za odgovore nam trebate vi, dragi blogeri. Popunite upitnik, pa ćemo u naradnim nedeljama imati prilike da izmerimo stvari koje se niko ne seti da meri pri onim silnim takmičenjima čiji je (uticaj) veći – stvarne dileme, moralne, ekonomske, ljudske s kojima se svaki bloger susreće. Imate još dva dana!

baner

Meni nekada moji lični dijalozi nisu davali da spavam.  Iako mi je doneo mnogo toga u životu, uključujući i finansijsku zaradu,  uvek je prva i jedina vodilja Piskarala bila – dati rečima smisao, mojim potrebama odušak i usrećiti druge. Zato i pišem malo, odmeravam mnogo, između redova ćutim još više. Nikada nisam doživljavala blog kao mesto  isključivo za samopromociju (a ima i toga, živi smo ljudi), već pre svega mesto gde moje reči služe drugima za ljubav, zadovoljstvo, informacije, utisak. Zato me prilično boli  i obeshrabruje to kako su (još) blogeri tretirani na ovim prostorima, od strane medija, marketinških agencija, raznih PR-ova, magova advertajzinga i ostalih likova koji često misle da je sve na prodaju i da nema nepristojnih ponuda.  I to što živimo u prividu demokratije gde je svaka tema politička, a svaki blogerski jezik apriori predugačak.

Bloger na kraju trguje samo sa jednim alatom u rukama – sopstvenim dignitetom i integritetom. Na stranu pisanje, lepe reči, mudre rečenice, gomile  pratilaca, lajkovi koji samo pršte. Na kraju dana kada sedneš sa sobom ti ćeš savršeno znati da li si prešao tu tanku liniju dobrog ukusa, i blogerske etike.

Popunite upitnik, izgore da čujem rezultate. Pa da izmerimo. Ne čiji je veći, već naše muke blogerske.

PROceni-web500x181

 

 

Tags: , , , ,

Category: Akcije, Internetarije

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *