Znate li kako da spasimo…

| 15. јануар 2015. | 2 Comments

Politikin Zabavnik?

Jednostavno,  svakog petka odeš do kioska i za 120 dinara kupiš Politikin Zabavnik. Ili, 1. i 15. kupiš Mali zabavnik, za 100 dinara.

Najave, tj bojazan, odnosno trač koji je kao munja odjeknuo društvenim mrežama,  da bi ova Politikina izdanja mogla da budu ugašena, izazvala su negodovanje i „šok i nevericu“ kod velikog broja poštovalaca ovih kultnih časopisa. Sve se orilo  na Fejsbuku i Tviteru od odbrane Politikinog Zabavnika.

Neko će odmah reći – sudbina printa, nema tu hleba, svi će tako završiti. Internet, društvene mreže, to je budućnost, kakav print.

A istina je jednostavna – ne propada štampa samo zbog interneta. Na novinarnici možete da pročitate Politikin Zabavnik za manje od evra po broju (80 centri tačniju) manje od četiri evra mesečno – što ne dobacuje do dve pakle cigareta ili dve bljutave kafe u prestoničkom kafiću.

Nije baš ni da oni ne znaju da koriste društvene mreže – Politikin Zabavnik ima 350.000 fanova na FB! Kada bi svako dao po 10 dinara mesečno za spas omiljenog lista… Ako im je omiljeni, kako tvrde.  Politikin zabavnik prvi brojevi

Moja deca i ja još nismo redovni kupci Politikinog Zabavnika, za naš ukus malo je previše „odrasli“ za njih (klinci imaju 10, 7 i 3,5 godine), ali Mali Zabavnik se ne propušta, nikad!  I tako mi se po kući, u vreme interneta i svih tih čuda, gomila papir, a Zabavnici imaju počasno mesto desno na polici sa knjigama.

Tako je svojevremeno bilo u 400.000 domova u staroj Jugi.

„Početkom devedesetih štampali smo oko 250.000 (tri izdanja bez slovenačkog), a sad se to svelo na desetinu.“ – izjavio je svojevremeno za Vreme Zelfino Grasi urednik ovog časopisa za „malu i veliku decu“.

Iako je prosečan tiraž solidan (oko 37.000 ako je verovati novinskim tekstovima) Zabavnike više nema ko da kupi. Pitanje je samo da li te desetine čitalaca danas čitaju tabloide, gledaju Grandovske klonove na ružičastim i ostalim šundovskim televizijama, čitaju samo Fejsbuk tajmlajn, ili jednostavno – ništa.
Moj mučni utisak povodom licemerja koje me nekako sačekuje sa društvenih mreža, lažnog aktivizma klikom i statusima, najbolje sumira ovaj tvit:

Zašto hoće da ugase „Politikin zabavnik“? Evo danas sam kupio Kurir, ALO, Naše novine, Informer, Svet i Skandal ali nigde ne piše zašto…

— Miodrag Stošić (@DuhSaSvekrvom) January 15, 2015

Bilo bi suviše uprošćeno reći da je za eventualnu propast kultnog štampanog izdanja kriva samo publika – svi znamo da su štampani mediji u krizi, da se uglavnom loše snalaze u novim digitalnim okvirima, da je publika drugačija, sa pažnjom vilinog konjica i previše zahtevna, naviknuta na besplatne (a često i vrlo nekvalitetne sadržaje), ali eto možda je baš simbolično da proizvod koji od 2006. nosi epitet „srpski superbrend“ posle osam decenija više liči na prosjaka nego na giganta, kako bi neko pomislio.

Ali, ipak, ako vas već sise, dupeta, Stanije, elitne prostitutke, pevaljke, nemoralni političari i ostali šljamoliki svet koji nam se smeši sa stranica tabloida nervira makar upola koliko o tome pišete, evo prilike da nešto zaista i promenite – nepisani zakon kapitala govori da će prodavac prodavati robu kakvu kupac želi. I tako u krug.

Loptica je na vama, dragi veliki zaljubljenici u Mali zabavnik i Politikin zabavnik. Izvolite na kioske, ili u Novinarnicu.


 

 

 

Tags: , ,

Category: Internetarije

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Politikin zabavnik | Ivanino blago | 18. јануар 2015.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219