Ima li koristi od bloga – blog kao medij

| 26. децембар 2014. | 5 Comments

Verujem, a i imala sam prilike da vidim da se u takozvanim mejnstrim, takozvanim klasičnim medijima ljudi dele na  makar dve grupe: one koji blaženo nemaju pojma šta se dešava sa internetom i društvenim mrežama i ne žele ni da saznaju, i na one koji to shvataju, naslućuju, ali nisu sigurni šta da rade po tom pitanju. I užasno ih nerviraju pojedinci, čitaoci, jer do juče samo konzumeri vesti, oni se tu tripuju da imaju pravo i da imaju gde da iznesu stav, komentarišu, pišu. I ne samo to – da prenose i prave vesti! Tako sam godinama opstajala u šizofrenoj situaciji da svakodnevno blogujem i duboko verujem da smo svi mi mediji, a da u mediju u kojem radim, ta se pojava uglavnom ignoriše.

Pojedinci su mediji, to već mi, ovde odavno znamo. To bi tek trebalo da znaju klinci koji sad stasavaju, koji se ni ne sećaju telefona pre smart, ni hard diskova pre terabajta, niti znaju šta ja dial -up.  Oni ne poznaju svet bez društvenih mreža, ne sećaju se kako smo slušali muziku pre Youtubea i Shazaam-a.

Zato sam imala nemalu tremu kada me je Nikolina Ljepava, koja na Fakultetu za medije i komunikacije predaje inovativan predmet „Psihologija novih medija“, pozvala da njenim studentima pričam o blogu  i društvenim medijima. O tome koliko kao pojedinci možemo i hoćemo da budemo mediji, i šta to menja u komunikaciji uopšte, ali i u načinu kako doživljavamo svoj posao, kako se pozicioniramo i brendiramo kroz prisustvo online (izlizana reč, ali nema adekvatnije :).

Tema o kojoj mogu da pričam satima, danima. Ne znam da li sam uspela bar malo da klincima, koji su me na momente gledali belo – a bogami i ja njih, kada sam shvatila da niko od prisutnih budućih digitalnih menadžera i novinara nema blog, a rekla bih ni ideju zašto da bloguje – prenesem sve lepo što je blog i blogovanje donelo u moj život.

Kada hoću da se zezam, kažem kako da postanete bloger treba vam samo jedno  – da umete da pišete. Ne mogu jednostavno i lako da sažmem šta sam sve naučila blogujući, i koliko paralelnih i nezavisnih veština vođenje bloga može da donese u vaš život, kao ni odgovor na čuveno pitanje – ima li koristi od blogovanja?

Zahvaljujući blogu videla, sam upoznala ljude koje verovatno u životu ne bih srela, naučila toliko toga u vezi sa svojim poslom a i osmelila se da ga okrenem u nekom drugom pravcu, dobila sam puno sjajnih poslova,  putovala, čak i sa porodicom bila manekenka na jedan dan (a uskoro ću vam pisati i o tome). Za ovih skoro 6 godina blogovanja osetila toliko radosti i dobre energije, da mi je zaista teško da nekom ko nikada nije blogovao objasnim kako i dalje cupkam od neke miline kad nestrpljivo stisnem dugme objavi.

Bez obzira da li će jednom biti autori, ili samo konzumeri blogova, da li će ih zajedno za društvenim medijima koristiti kao izvore, pomoć ili kao sredstvo za promociju svog novinarskog rada, ili će u agencijama sarađivati sa blogerima, ovaj medij će im svakako biti značajan u budućnosti. Ja stvarno verujem da svaki novinar treba barem neko vreme da piše blog.  

Jer, bez obzira na sve teorije o zaradi od bloga, pravilima, kontekstu, kritikama upućenim „blogerima koji samo misle na zaradu,“, sponzorisanim tekstovima, raspravi o poverenju u sponzorisane blogpostove i  o famoznom uticaju, ako bih morala sve da svedem na jednostavnu, jednu reč, to bi bila strast.

Ljubav prema pisanju.

Potreba da nešto kažete.

Ideja da reči mogu da sagrade zajednice.

Strast prema temi, ma koju da ste odabrali.

To sam negde pokušala da pokažem studentariji, da imaju herca i zagrizu za temu koja ih stvarno zanima.

Ne znam da li im je išta bilo jasno, i da li sam ikome od njih izgledala iole normalno, a ono što sam pričala iole smisleno (priznajem, nisam neki govornik, mnogo pričam i skačem s teme na temu).  Ali, verujem da ima među vama onih koji će me savršeno razumeti.

Prezentacija sa naše male novinarsko/digitalne radionice je ovde:

Category: Društvene mreže, Internetarije

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Kako smo manekenisali zahvaljujući blogu | 29. децембар 2014.
  2. Živite život, po prvi put | 3. јануар 2015.
  3. Kako ste blogeri? Šta znate o sebi? | 14. март 2015.
  4. Kako sam zahvaljujući blogu postala „Pampers mama“ | 9. август 2015.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219