Zašto su neke bebe važnije od drugih i zašto mediji ne propuštaju priliku za šlihtanje vođi

| 18. новембар 2014. | 1 Comment

Odavno nisam videla gluplji projekat ni uludnije potrošene pare od projekta „Zeleni izdanak“ Udruženja „Čuvari prirode“. Ovaj projekat bi kako kažu trebalo da roditeljima razvije svest o ekologiji da bi onda oni deci razvijali svest o ekologiji. Tako nekako.
Onda vidite srećne, tek porođene roditelje, zbunjene, kako se tamo neko slika sa njima i uvaljuje im, pazite sad ŠTAMPANI sertifikat (to što je za tu hrpu kartona za štampanje 8.000 takvih sertifikata posečeno nekoliko sekvoja je totalno ekološki jel te). Očekivala sam da će bar odvesti tu tek porođenu majku sa tom tek rođenom važnom bebom, na neku livadu gde će posaditi neko drvo, koje će da čuva vazduh koji će njen ljubimac da diše. A, jok. Ništa.
I onda je tih 8.000 beba, kojima će uvaliti papirni sefrtifikat i slikati se s njima ispred nekog šatro zelenog panoa, posebno važno. Da, baš tako, posebno važne bebe!
Ja sam do danas mislila da su sve bebe posebno važne, kako roditeljima, tako i gradu i državi koja se stalno busa u natalitet. Kada ono, cvrc. A onda je jedna posebno važna beba, koja je imala (ne)sreću da prva dobije to papirče, dopala u sve medije, evo i ime sam mu zapamtila ali neću da ga spominjem, jer je lice, jelte maloletno a nemam dozvolu od roditelja da im potomka imenujem.
Svi mediji pustiše ovu vrlo važnu informaciju o vrlo važnim bebama o vrlo važnom projektu, koji je (vrlo važno) za ovo d’izvinete proseravanje dobio novac od Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Ne, niste mogli da skupite predškolce i osnovce i poterate ih da čiste zelene površine, i da uče kako se brinu o prirodi, niste mogli da kupite malo kanti za smeće, da ofarbate kontejnere i napravite obične metalne kutije za odvajanje različitih vrsta smeća i organizujete takmičenje među klincima da svako „pazi“ svoj reon i ko najviše skupi razdvojenog smeća. Ili, ne znam ,da podele roditeljima platnene pelene i objasne da na taj način manje zagađuju okolinu. Ne, vama više odgovara da trabunjate o veoma važnim bebama. I da kopi pejst mediji prenose tu glupost horski, pritom se nijednom ne pitajući: Čemu, brale, sve ovo?
CITAT:

„Sertifikat “vrlo važne bebe” dobiće 8.000 beba u narednih godinu dana koje se rode u “GAK Narodni front” sa ciljem da se novorođenčad, kao i njihovi roditelji edukuju o važnosti zaštite životne sredine, kao i življenju u skladu sa principima održivog razvoja”.

Izvor:Telegraf

Kako se novorođenčad edukuju o ekologiji? Da kake manje, da kake zeleno, kako, objasnite mi molim vas!
Ja se unapred, od srca izvinjavam nevladinoj organizaciji ako ovaj projekat predvidja i neku drugu aktivnosti, i ako ima još neku poentu ili svrhu. Ali to je onda do novinara neznalica, koji ništa osim saopštenja nisu u taj tekst uneli, te ja kao korisnik, tj čitalac o svemu tome znam da se rađa nekakva elita posebnih beba. Kako će njihovim roditeljima, koji vrlo verovatno bacaju smeće kroz prozor, puše u kući, preterano troše vodu i stari nameštaj bacaju u korito lokalne reke, nekim čudom u glavu da se usadi ijedan ekološki pojam, meni je totalno nejasno.
Ali, razlog zašto ovu priču ne pišem kao roditeljsku, za Mamin svet, već kao aktivističku, je jer znam koliko dobrih, sjajnih projekata ne dobije pare, da bi se neki (čast izuzecima) lelemudi talili i sisali budžetski novac, a da ne rade ništa, ili slabo šta smisleno. A onda tu nedotupavost horski podržavaju sve plitkoumniji mediji, koji osim prenošenja saopštenja  idu i korak, dva, tri, pet dalje – predstavljjaju nam kako će Beograd, izgledati kada prva od ovih posebno važih beba koja je već dobila značajnu medijsku pažnju, bude punoletan.  I onda proseravanje, u reči i slici o Beogradu na vodi, metrou i ostalim Vučićevim bajkama.

 

Šlihtanje Aleksandru Vučiću
Dakle, dve epohalne gluposti u samo jednom danu.
Ima doduše i treća. Svi mediji objaviše kako su Rašu Popova, našeg omiljenog „čiku za fazone i fore“, tulkla i maltretirala dva klinca od 10 i 11 godina. Svuda na nas „udara“ krupan plan vremešnog čike, koji zaslužuje poštovanje i dužnu pažnju, iščuđavanje kako su nam deca monstrumi i nasilnici išta sve treba s njima. Za ovo baš nemam komentar, jer nijednom, niko, nigde ne spomenu ko su zapravo krivci za ovu jadnu, napaćenu, agresivnu, gladnu decu, greške sistema…

 

Tags: , , , ,

Category: Bez dlake u mozgu

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219