PACIJENTIMA sa karcinomom, naročito onima koji kod lekara stignu u poodmaklom stadijumu, treba što hitnije locirati gde se bolest proširila. Novom kompjuterskom metodom, koji je osmislio i usavršio Institut „Mihajlo Pupin“ može se brzo i jeftino potvrditi dijagnoza karcinoma. Ovo je naročito važno za pacijente sa metastazama, jer se veoma brzo može otkriti gde se nalazi primarni karcinom i što pre započeti terapija.

 – Ova kompjuterska metoda može da bude veoma korisna u kliničkoj praksi kao pomoć lekara tokom dijagnostike – kaže za „Novosti“ Jelena Vasiljević iz Instituta „Mihajlo Pupin“. – Radili smo dva projekta ispitivanja metastaza na kostima i raka debelog creva. Na osnovu digitalne slike biopsije u slučaju metastaza na kostima, na primer, bukvalno jednim klikom se sa visokom pouzdanošću može utvrditi da li je primarni karcinom na plućima, dojkama ili bubrezima.

Multifraktalna analiza digitalnih mikroskopskih slika u velikoj meri smanjuje mogućnost subjektivne greške, i vreme potrebno da utvrđivanje primarnog malignog tumora. Za sada je ova metoda primenjena u istraživanjima koja su obavljana u saradnji sa Vojnomedicinskom akademijom i Institutom za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, ali bi se mogla lako uključiti u kliničku praksu patologa koji ispituju da li je tkivo sa biopsije maligno ili ne i koliko je bolest napredovala.

– Istraživanja su pokazala da se prilikom dijagnoze ne treba oslanjati mnogo na ljudsko oko, koje je nesavršeno. Na primer, prilikom mamografije, ispitivanja dojki, posle šestog urađenog pregleda, mogućnost greške pri čitanju nalaza je i iznad 50 odsto – pojašnjava Jelena Vasiljević. – DECIM ima visok procenat tačnosti (i do 85 odsto), što uz kombinovanje sa drugim metodama metoda može da pruži najtačniju i najbržu dijagnostiku.

Iako je primarno namenjen u slučajevima kada je rak već metastazirao, sagovornica „Novosti“ dodaje da se softer lako može prilagoditi za druge tipove karcinoma, i druge faze, poput ranog otkrivanja raka.

BESPLATNO

U Institutu „Mihajlo Pupin“ kažu da se nadaju da će naše bolnice biti zainteresovane da primenjuju novu tehnologiju, koja im može olakšati svakodnevni rad i smanjiti smrtnost pacijenata od karcionma, koji se na žalost često javljaju kada je bolest već poodmakla. Softer je zasada besplatan, a posle našeg zdravstvenog sistema planiraju da ga plasiraju na inostrano tržište.