Deklaracija o poštovanju internet sloboda #ULiceCenzuri

| 7. јун 2014. | 0 Comments

 

Internet je parče slobodnog prostora, namenjeno slobodnoj razmeni mišljenja i ideja. Svaki pokušaj ograničavanja te slobode, bilo otvorenom, ili suptilnom cenzurom, bilo uslovljavanjem koje rezultira autocenzurom, znači direktno gažanje  principa slobode izražavanja.  Kako mediji trpe sve veći pritisak, internet novinarstvo i blogovi ostaju jedno od retkih mesta neuslovljenog izražavanja ličnog mišljenja.

Zato je grupa blogera, pod okriljem akcije #ULice Cenzuri donela Deklaraciju o poštovanju internet sloboda, i mollim Vas da ovu Deklaraciju podržite.

 

Podržite Deklaraciju

 

Deklaracija o poštovanju i uživanju internet sloboda

Zalažemo se za slobodan i otvoren Internet.

Podržavamo transparentne procese u stvaranju internet prakse koja treba da postane važna i jedina moguća politika za sve učesnike i korisnike Interneta.

Podržavamo i zalažemo se za pet osnovnih načela internet sloboda:

Sloboda govora: Ne cenzurišemo Internet. Ne blokiramo sajtove, ne uklanjamo tuđ sadržaj, ne kažnjavamo i ne zastrašujemo one koji na Internetu izražavaju svoje mišljenje, postavljaju pitanja, iznose stav, kritikuju, služe se satirom i humorom u komunikaciji.

Slobodan pristup: Promovišemo princip dostupnosti mreže za sve.

Otvorenost: Održavamo Internet kao otvorenu mrežu, gde svako slobodno može da govori, komunicira, da se povezuje, piše, čita, gleda, sluša, uči, stvara i istražuje.

Inovativnost: Štitimo slobodu inovativnog i neograničenog stvaralaštva na Internetu i pravo intelektualne svojine ukoliko je autor zahteva. Ne blokiramo nove tehnologije, i ne kažnjavamo inovatore zbog akcija drugih koji upotrebljavaju ili zloupotrebljavaju njihove alate.

Privatnost: Štitimo i svoju i tuđu privatnost i branimo svačije pravo da kontroliše kako se njegovi lični podaci koriste.

Prenosim i poziv na Panel diskusiju sa bloga BlogOpen:

Panel diskusija: BlogOpen-BlogClosed #BOBC

Zbog učestalih pritisaka na medije, online medije i blogove, kojima smo poslednjih meseci, a naročito nedelja bili svedoci,  u utorak, 10. juna u 13 časova u Domu omladine (I sprat, tribinska sala Američkog kutka), održaće se javna panel diskusija na temu cenzure, autocenzure, napada na sajtove i blogove, i pre svega napada na javnu reč i slobodu govora i mišljenja na Internetu.

BlogOpen-BlogClosed-logoNema cenzure? Dobro, šta se onda dešava?

U fokusu su blogeri i građani koji učestvuju u komunikaciji na društvenim mrežama, ali i nezavisni mediji i slobodni novinari.

Ako nema cenzure, interesuje nas: ŠTA JE OVO?

Ključno pitanje i cilj blogerskog okupljanja nisu da upiremo prstom u krivce i tražimo odgovore na to šta vlast i, da li, čini da bi se kreirala ovakva atmosfera i ohrabrivala praksa napada na javno izgovorenu reč i gušila kritika i sloboda govora, već šta vlast (ne)čini da ovakve pokušaje obeshrabri. 

Pravo na javnu reč i slobodu govora u naše ime braniće ambasador Majkl Devenport, Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, koji će otvoriti ovaj skup i dati uvodnu reč, a potom pratiti panel.

U uvodnom delu će učestovavati i gospođa Deniz Jaziđi (Deniz Yasici), koja dolazi iz bečke kancelarije OEBS-a, Odeljenja za slobodu medija, i koja želi da se osvrne na  teme obeshrabrivanja prava na slobodu govora u Srbiji i pruži podršku blogerskoj i celoj internet zajednici.

Očekuje se i da će ambasador Sjedinjenih američkih država, gospodin Majkl Kirbi dati uvodnu reč i podršku blogerima na ovom skupu pre početka diskusije.

U Panelu učestvuju:

Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
Saša JankovićZaštitnik građana
Đorđe Krivokapić (Share Defense / Fakultet organizacionih nauka)
Nenad Milosavljević, bloger
Svetlana Lukić (Peščanik)
Žarko Ptiček, IT pravnik
Nikola Jovanović, bloger

Diskusiji će se, kao gosti panela, pridružiti i:
Dušan Mašić, novinar
Aleksandar Sekulić i Dario Hajrić (blogeri, pokretači online akcije #ulicecenzuri)
Anita Pratljačić, bloger
Angelina Radulović, bloger
Dragan Todorović, novinar Vremena
Srećko Šekeljić, bloger

Moderator panela: Zoran Stanojević


Hashtag događaja: #BOBC #uLiceCenzuri

Panel će imati live streaming na ovom linku

Skup će biti zaključen javnim čitanjem DEKLARACIJE O POŠTOVANJU I UŽIVANJU INTERNET SLOBODA (LINK)

Potpišite. Raspričajte, delite.


PODRŠKA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

BlogOpen je dobio podršku Evropske unije, ambasadora SAD, OEBS-a, SEEMO, Evropskog parlamenta.

„Neprihvatljiva je upotreba bilo kakvog oblika blokiranja onlajn sadržaja i kažnjavanja pojedinaca zbog toga što koriste svoje pravo na javno izražavanje.
Kao nekadašnja novinarka i Potpredsednica grupe za medije pri Evropskom Parlamentu, čvrsto verujem da mediji nisu samo ogledalo društva, nego i instrument za njegove promene. Sloboda govora i medijski pluralizam su pretpostavke, a u isto vreme i posledice demokratskog društva“

– Poslanica u Evropskom Parlamentu, Tanja Fajon

INFO ZA NOVINARE KOJI ĆE PRATITI DOGAĐAJ

  • Radni deo panela BlogOpen-BlogClosed traje od 13:00 do 14:45
  • Ukoliko želite izjave, učesnici i gošća iz bečke kancelarije OEBS-a, biće vam na raspolaganju 30 minuta pre i 20 minuta posle zvaničnog dela, u prostoru čitaonice koja se nalazi uz trbinsku salu.
  • Ako želite da snimite uvodne govore, molimo vas da kamere namestite što ranije, zbog ograničenog vremena koje imamo i fizički veoma malog prostora tribinske sale.
  • Za izjave dvojice ambasadora, Devenporta i Kirbija, molimo da kontaktirate njihove press službe.

Category: Internetarije

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *