Nadomak leka za kozne bolesti

| 26. мај 2014. | 0 Comments

TIM londonskog Kings koledža u saradnji sa Medicinskim centrom vojnih veterana u San Francisku uspeo je da od matičnih ćelija u laboratoriji „odgaji“ epidermis, površinski sloj kože koji sadrži nepropusnu i zaštitnu barijeru. O ovom značajnom otkriću za „Novosti“ priča dr Duško Ilić, naš naučnik, vođa tima za istraživanje Kings koledža.

Sve donedavno najveći domet naučnog istraživanja u ovoj oblasti bili su trodimenzionalni (3D) modeli epidermisa, koji zbog propusnosti nisu mogli da se koriste dalje za istraživanje i testiranje lekova i kozmetičkih preparata.

– Ako zamislite kožu kao višespratnu zgradu sa krovom na vrhu, a epidermalnu barijeru kože kao krov te zgrade, mi smo prvi uspeli da poslažemo crepove na krovu tako da ne propuštaju – pojašnjava dr Ilić. – Upotrebili smo iPSC, pluripotentne matične ćelije, koje su u stanju da se razviju iz bilo koje ljudske ćelije.

Istraživači su ove ćelije proizveli sami u laboratoriji, uzimajući kao početni „materijal“ fibroblaste, ćelije izolovane iz dubljih slojeva ljudske kože. Njih su reprogramirali na nivo embrionalnih ćelija koje mogu da se uzgajaju u laboratoriji, i po želji da se pretvore u druge tipove ćelija odraslog ljudskog organizma. Od njih su onda napravili keratinocite (ćelije od kojih je sagrađen epidermis, površinski sloj kože), koji su bili baza za pravljenje 3D tkiva.

Zasad će ovako dobijene ćelije kože svoju primenu naći kao zamena za eksperimente na životinjama tokom ispitivanja određenih preparata, kozmetike i lekova. Osim smanjenja testiranja na životinjama na minimum, cilj naučnika je da ovo otkriće što pre nađe primenu u kliničkoj praksi.

I PROTIV STARAČKOG SLEPILA

KAKO je tip matičnih ćelija koje su korišćene za izradu tkiva kože isti kao i embrionalne ćelije, razmišlja se o „uzgajanju“ drugih vrsta tkiva, koja bi se mogla koristiti u lečenju.
– Indukovane pluripotentne matične ćelije (iPSC) su već tema kliničkih ispitivanja u Japanu, vezanih za tretiranje staračkog slepila (makularna degeneracija retine) – otkriva dr Duško Ilić. – Prvi pacijent je tretiran u avgustu prošle godine, videćemo kako će istraživanja dalje napredovati.

– Postoji čitav niz oboljenja koja su posledica oštećene ili nefunkcionalne epidermalne barijere i kojima bi ovo otkriće moglo u budućnosti da bude od pomoći – dodaje dr Ilić. – To su, pre svega, razne vrste ekcema za koje se mislilo da su imunološkog porekla. Na primer, atopijski dermatitis – dečji ekcem je verovatno posledica kombinacije loše barijere kože i reakcije tela na strane patogene koje inače ne bi mogle prodreti kroz kožu.

Doktor Ilić navodi da je nefunkcionalna barijera površinskih slojeva kože često posledica mutacija u genima. U takvim slučajevima nadaju se da će u budućnosti uzeti ćelije kože od kojih će napraviti pluripotentne matične ćelije i 3d model kože. Zbog mutacije barijera kod tog modela neće biti funkcionalna, ali će zapravo biti veoma korisna, jer će na osnovu nje moći da se u laboratoriji ispituju razne supstance kako bi se utvrdilo da li neka od njih utiče na poboljšanje kvaliteta barijere kože. Uloga epidermalne barijere je da spreči gubitak vode iz tela, kao i ulazak raznih patogena iz okoline.

Na pitanje da li bi se laboratorijski dobijeno tkivo kože moglo koristiti kod pacijenata kojima je potrebno transplantirati deo kože, dr Ilić kaže da postoji velika potreba za tim, ali da zasada ima mnogo prepreka da se to ostvari. U suštini, najvažnije je pitanje koliko je neko testiranje pre kliničke primene opasno po ljudski život.

dr Dusko Ilićdr napravio veštačku kožu

– Pri tom ne smemo ispustiti iz vida cenu eventualne nove terapije – upozorava dr Ilić. – Čak i da sve funkcioniše kako treba, terapije koje bi uključivale veštačku kožu sigurno bi na početku bile preskupe, osiguranje ih ne bi pokrivalo i bile bi dostupne malom broju ljudi.

ĆELIJE IZ PUPČANIKA

DOKTOR Duško Ilić otkriva da trenutno radi istraživanja vezana za proizvodnju mezenhimalnih matičnih ćelija iz tkiva pupčanika. One treba da zamene mezenhimalne matične ćelije iz kostne srži koje se trenutno koriste u terapiji. Proces izolovanja ćelija iz kostne srži je vrlo neprijatan za donora, a i njihov kvalitet opada s godinama starosti.

– Pupčanik posle porođaja se baca, a u njemu se nalaze vrlo slične ćelije koje mogu da se iskoriste – dodaje dr Ilić. Planiramo kliničku studiju na Kings koledžu u Londonu prvo za tretiranje izvesnih komplikacija transplantacije kostne srži, a ubrzo i za druga oboljenja.

Objavljeno u „Novostima“

Tags: , , ,

Category: Novinarski tekstovi

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *