Svaki zločin zaslužuje kaznu

| 10. фебруар 2014. | 4 Comments

Ali ne bilo kakvu, nego pravednu. Kao što smatram da je daleko od ljudskog i pravednog, da neko za ukradenu žvaku bude osuđen na 20 godina, ili da žena čija je jedina „krivica“ što je prevarila muža bude kamenovana, smatram da je podjednako važno da strašni zločini, poput svirepog ubistva iz koristoljublja  Marije Cimbal budu sankcionisani kako treba – sa dugogodišnjom robijom i svim tačkama optužnice.  I  sa sa setom  se prisećam načela nepovredivosti i nezavisnosti sudske vlasti, kojoj su nas učili na studijama političkih nauka, i  svih primera koji pokazuju da se ova načela prikriveno ili otvoreno krše.

Mariju Cimbal zadavio je poznanik, zbog 300 evra. Koje taj, ko zna koji put nije htela da mu pozajmi. Zadavio je, a onda spalio i najnormalnije nastavio da luta Novim Sadom, živi, pravi se lud, diše vazduh.

Marija Cimbal

UPDATE: Ubica Marije Cimbal dobio je ipak zasluženih 40 godina

Kada samo pomislim, da sam na mestu njenih roditelja, koji bi mi prvi poriv bio? Da ga nađem i satrem sa  zemljom. Ti si rodio, gajio, voleo nekog 24 godine i onda ga je neko uzeo, zbog 300 evra?  Ali, to je ono što nas, obične ljude razlikuje od kriminalaca, sociopata i ubica. Držimo se granice dobra i zla. I mi verujemo u sistem ustrojen da zaštiti i kazni, da sudi pravično i mada je to bolno  i teško „izmeri“ nečiji zločin, i kazni ga za učinjeno.  To je daleko od satisfakcije porodici i prijateljima, ali je barem pošteno. Daje primer – nemoj, budi dobar, kreći se u okvirima zakona, ne čini zlo.

Činjenica da je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu se, nakon jednogodišnjeg razvlačenja pomjerilo sa mrtve tačke samo da bi optužnicu koja je ubicu teretila za:

  1. teško ubistvo na svirep ili podmukao način;
  2. teško ubistvo i pri tom izazivanje opšte opasnosnosti po druge i
  3. teško ubistvo iz koristoljublja,

preinačila u optužnicu za teško ubistvo iz koristoljublja, ne ide nikako u prilog onome što sud treba da radi-  da sudi. Pravično. Ne govorim o smrtnoj kazni, čiji sam protivnik, već o prostoj činjenici da kada nekog zadaviš rukama, a potom spališ, i sve to uradiš zbog pišljivih 300 evra, to ne može biti „obično“ ubistvo, poput onog kad na nekog naletiš kolima, ili kad ti pištolj slučajno opali (i ovi događaji imaju krivca i oni treba da budu kažnjeni za to što su počinili, da se razumemo).  Čak ni činjenica da sud tvrdi kako je maksimalna kazna za obe optužnice potpuno ista, ono što mene brine i buni je: MINIMALNA KAZNA.

Jer, ne sećam se da sam čula da je neko skoro osuđen na maksimalnu kaznu, u zemlji gde se za pregaženog pešaka ne ide u zatvor, gde se atentatori na premijera puštaju jer idu na služreni put, gde silovanje  „zaslužuje“ godinu do tri kazne (za ljude koji su trajna opasnost za društvo i dokazano je da se NE MOGU  rehabilitovati). Tako će i Vaksrsije. Naći će da ga je tata tukao kad je bio mali, da su mu se deca smejala u škol, da je bio „miran, tih i povučen“ i da mu treba dati šansu da se popravi i da MOŽDA neće opet daviti devojke po Novom Sadu ili nekom drugom gradu. Pa će biti osuđen na minimalnu kaznu od 10 godina, i izaći će za najviše 7. Zdrav i čio.

Smatram da bi u svakoj normalnoj državi sudstvo moralo da bude vrhovni autoritet i najnezavisnija institucija, neprikosnovena po poštovanju slova zakona i pravičnosti.

A kako naše to već jako dugo nije, kao građanka imam pravo da sumnjam i u dobre namere da u ovom (i mnogim drugim slučajevima), krivca stigne zaslužena kazna. Smatram i da kao građani imamo dužnost da reagujemo na ovakve stvari. Da ne bi dolazili u situacije da poželimo sami da delimo pravdu, jer je to podjednako opasno i loše kao i situacija kada to ne radi ustanova koja ima vrhunski autoriet da sprovede načelo pravičnosti.

Zato Vas molim da potpišete peticiju, koju je do sada potpisalo oko 2.000 građana.

Pročitajte i tekst na blogu Borisa Bajića, koji je pokrenuo peticiju, zajedno sa bratom ubijene Marije. Toliko makar svim Marijama dugujemo…

 

Tags: , , ,

Category: Akcije, Lamentiranje

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Shubantechnologies.Com | 29. август 2014.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219