Dobri razlozi da postanete donorka banke mleka

| 30. децембар 2013. | 0 Comments

Nikada nisam bila sigurnija u svoju odluku da  postanem donorka za Banku mleka, od momenta kada me je direktorka Instituta za neonatologiju uvela u intezivnu negu ove bolnice. Mrvice, još nesvesne i da su se rodile, neke od njih imaju samo  500 grama, sićušne, pogubljene u inkubatorima, pažene i mažene s puno ljubavi i pažnje. Ne možete da verujete kako izgleda tamo, suze su mi same grunule na oči.

Na Institutu se vidi se da im je stalo, trude se oko malenih zavežljaja, uvezli su specijalne, majušne pelene, šake koje imitiraju majčin zagrljaj, malene cucle i najmanje kapice na svetu. Te bebe dobijaju mleko majki donora, za njih je svaka kap važna kao sam život, jer će im pomoći da porastu dovoljno da odu kod mame i tate, da odu kući. Šetala sam po tom odeljenju dok je se ljubav i nada mogla seći nožem, a ja sam gutala knedle. Znam kako sam moje “miševe” od 4 kilograma držala sa mnogo pažnje, ljubavi i strepnje i zamišljala kako je mamama i tatama dok jednim prstom kroz otvor inkubatora maze svoje mališane, ili čekaju pola sata da ih stave na grudi i pomaze malo.

Te bebe  uz svu pažnju dobijaju i jedan specijalan dar  – humano mleko donorki zahvaljujući sjajnim ženama koje  ga doniraju. Koje se trude, redovnim izmlazanjem da održe taj višak i da ga daju bebama kojima je to mleko potrebno. Tek tada sam pojmila koliko je tri meseca mog donorstva dobra stvar i privilegija. Hej, neka malena beba, koja u tom momentu nije mogla da dobije mamino mleko, dobijala je prvu najbolju stvar posle toga – mleko druge mame.

Do treće trudnoće nisam ni znala da mleko može da se donira. Prva banka humanog mleka otvorena je 2009. godine. Preko ROSE sam se upoznala sa Bankom mleka i idejom da se bebama  koje se nalaze na Institutu za neonatologiju, a njihove mame iz bilo kog razloga ne mogu da doje, donira višak mleka. ROSA je  2009. godine pokrenula akciju otvaranja Prve banke humanog mleka u Beogradu, i sve vreme pomaže osnivanje i opremanje banki mleka (U Novom Sadu tokom ove godine,  a sada i u Kragujevcu)

Koliko me duša bolela kad sam se setila svog onog mleka koje sam po rođenju prvo dvoje dece – prosipala (dok se kasnije nisam dosetila da mogu da ga propisno zamrznem i koristim  za pravljenje mlečnih kašica umesto adaptiranog). Zato mi je bilo veoma stalo da posle porođaja sa Sarom u maju 2011. godine pokušam da postanem donorka. Prijavila sam se, došli su sa Instituta uzeli podatke, anamnezu, briseve. Mama donorka mora da ispunjava neke uslove, pre svega zdravstvene, ne sme da bude pozitivna na HIV: hepatitis B, C, sifilis, niti da puše, uzimaju drogu. Takođe ni mame primaoci organa ili transfuzije poslednjih godinu dana ne mogu da doniraju mleko, ili one koje piju više od dve čaše alkohola dnevno.

Moram da priznam da donjiranje mleka uopšte nije lako, uprkos činjenici da se mamama izlazi maksimalno u susret i da one praktično ne moraju da izlaze iz kuće, sav materijal, specijalne flaše, sredstva za higijenu im se donose kući, a ekipa dolazi po flašice pune mleka. Ali, potrebno je da budete uporni, sistematični i da održavate višak mleka koji imate. Najmanje 4,5 puta dnevno a i više,  posle dojenja svoje bebe, svih obaveza oko nje i možda i starije dece treba iznova da prođete proceduru sa ribanjem ,sterilizacijom ruku, dojki, pribora.

Za četiri godine u prvoj srpskoj banci humanog mleka sakupljeno je 16.500 litara mleka, a samo 2012. godine donirano je više od 5.000 litara mleka.

Zato smatram Banku mleka trenutno najvažnija banka u Srbiji. Jer hrani naše dragocene bebe, one koje su imale težak početak na ovom svetu. Veoma je važno da takve banke postoje u što više mesta u Srbiji, kako bi što više žena moglo da se priključi i donira mleko. Zato podržavam akciju ROSA vode svim srcem, i veoma sam ponosna na to što sam, makar kratko bila donorka.

Ukoliko želite i možete da donirate svoje mleko  obratite se Odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011 36 30 127 gde ćete dobiti sve neophodne informacije. Možete pomoći i kupovinom ROSA vode, od svake kupljene flašice deo prihoda ide za prikupljanje sredstava za Banku mleka u Kragujevcu.

Tekst je nastao u saradnji sa ROSOM

Tags: , , , , ,

Category: Čari roditeljstva, Sasvim lično

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *