Četiri najvažnije stvari za bebinu pozadinu

| 20. децембар 2013. | 5 Comments

Juče je jedan moj Fejsbuk prijatelj užasnuto zapitao: Ma da li je moguće da samo jedno dete presvučeš 5.000 puta? Da nije greška?

Iskusni pelenaši će vam reći, da, toliko je puta potrebno da se umota najdraži zamotuljak, do, negde druge, ili polovine treće kada oni srećniji roditelji uspeju svojim mališanima da objasne čemu služe gaće i noša.  Gde god da se povede priča o nezi beba, pelenama, hranjenju, presvlačenju, nekako, meni je sve jasno, lako, jednostavno. I ne bilo, za osam i po godina manje više neprekinutog pelenaškog staža sa mojom „trojkom“, kroz ruke (uglavnom meni, pošto je tata uglavnom zabušavao, naročito ako su bebe obavljale „smrdljivi posao“ ) prošlo mi je  više od  15.000 pelena! Auuu! Stvarno se osećam kao šampion. I odgovorno tvrdim da bih skrenula da sam morala da se majem sa pelenama koje cure,  pomeraju se, ostavljaju drage guze vlažnim, jer znam šta posle toga sledi – crvenilo, ojed, muke sa tretiranjem tog ojeda.

Da se razumemo, nije bebama u pelenama uopšte lako, umotane su celodnevno,  i treba naći pravu meru između komfora ( i bebe i roditelja i onih koji o njima brinu, jer i mi, znate, imamo dušu), zdravlja i nege nežne dečije kože.  Na nedavno održanom događaju koji je organizovao Pampers, dr Gorana Isailović je lepo rekla da je bebina koža savršena, ali da joj treba zaštita. Tokom ovih osam i po godina, isprobala sam dosta različitih vrsta pelena, a Pampersu sam najduže ostala verna, jer, prosto sam utvrdila da ima najviše karakteristika dobre pelene, dobre za osetljivu nežnu guzu moje dece. I ne samo za njih, već i moj stil života, koji podrazumeva da smo puno skitali, šetali, da su moja deca od prvog dana bila aktivna i pravi skitači, da smo često više od pola dana provodili napolju, presvlačili se na raznim mestima od livade do klupe u parku (a i dojili isto tako svuda).

Kada se beba rodi, sposobna je da iskazuje nekoliko najvažnijih potreba: da jede, da bude u blizini mame, da spava i da bude suva.  Na nama roditeljima je da naučimo što pre da prepoznamo, kako bi mališani bili srećni, i osećali se maženo i paženo i imali kako „Pampers“ kaže „Negu sa pet zvezdica“. Šta ta nega podrazumeva,  i kako je to Pampers rešio?

o Da guza bude što suvlja. Manite me priča kako beba treba da oseti da je piškila ili kakila, to važi za veliku decu koja su spremna da ostave pelene. Novorođenčad bi da spava, puni pelene desetak pa i više puta dnevno i zaista je bitno da te pelene lepo upijaju i odvode vlagu da ne bi svaki čas presvlačili bebu i maltretirali je. Kod novih  „Pampers Premium Care“ pelena sam primetila ono što oni zovu DryMax™ jezgro pelene  – koje ih čini duže suvim, a pritom su neočekivano tanke.

o Da guza bude suvlja – što duže. Pošto je moje  malo dete sada već veliko (2.5 godine) nisam uspela da proverim tvrdnju „Pampersa“ da drži bebu suvom i do 12 sati, jer je njena noćna pelena sada uglavnom suva. Ali znam koliko mi je svih ovih godina bilo važno da na minimum svedem noćna buđenja (a bilo ih je, oh, koliko ih je samo bilo moja umorna, neispavana duša će vam reći), pa je zato ova informacija veoma važna svim neispavanim roditeljima sveta koji bi da ugrabe bar malo sna u komadu. Beba će spavati suve guze.

o Da pelene ne štete koži moje bebe. Znate one  pelene koje deluju plastično pod rukom? Kad se samo setim raznih „pelena“ koje smo probali, imala sam utisak da držim iskrojenu deblju plastičnu kesu, pa ne mogu da stavim na kožu svog deteta nešto što ni meni ne prija pod rukom. „Pampersova“ tehnologija sa propustljivim mikroporama koje obezbeđuju da vazduh oko dečije pozadine „cirkuliše“  izgleda zaista radi. Ne znam od kojih su materijala „Pampers Premium Care“, ali su na dodir ruke mekane i nežne, kao pamuk, a i Sarina  pozadina je sve vreme od rođenja nežna i zdrava, bez crvenila, ojeda, ikakvih problema.

o Da su strane elastične, ne usecaju se i ne stežu. Zamislite sebe u tesnim gaćama? Pa poludeli bi posle 10 minuta. Doduše, i ovde roditeljima treba malo rutine  – na početku, pelene su obično velike i tako nekako beba „pliva“ u njima. Kasnije, kako mališani rastu, veoma je važno da na vreme skapiramo kada treba preći na veći broj pelena, da bi izbegli da pelene odjednom krenu da cure (prosto jer nisu za bebu te veličine i kilaže), ili da se usecaju u nogice (naročito ako su one malo više a la Mišelin). Meni je takođe jako bitno i da one elastične trake kojima se zatvaraju pelene budu nežne a opet dovoljno čvrste. I ovde je „Pampers“ položio test, jer se zaista gotovo nijednom nije desilo da se prilikom povlačenja pelene pukne ta trakica. Izdržale su čak i test mog najmlađeg deteta: naime, najmlađa, ili „deca sa karakterom“ uvek strašno žele da budu kao njihova velika braća i sestre, pa naša Sara odaaavno već insistira da sama oblači pelene. Možete misliti kako to urnebesno izgleda, ali moram da se pohvalim da uglavnom lepo (doduše i sporo) uspe da ih obuče i zakopča, a ove trake izdrže i njeno cimanje i povlačenje.

Mi nekako pregurasmo skroro do kraja ovaj pelenaški period. I nekako, kad skinu pelene, kao da odjednom postanu veliki, nisu više bebe, nema onih prepoznatljivih nabora ispod pantalona. A to brzo prođe, i meni je ovih skoro devet, napornih ali divnih godina proletelo. Zato uživajte u svojim bebama i pametno birajte pelene, tražite najbolje za nežne guze najdražih bića koje gajite.

NAPOMENA: Tekst je nastao u saradnji sa Pampers Premium care

 

 

 

 

 

 

Category: Sasvim lično

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219