Zašto je Banka mleka najvažnija banka u zemlji?

| 8. август 2013. | 3 Comments

U subotu sam zajedno sa prijateljima iz Udruženja RODITELJ bila na Zemunskom Keju, tradicionalno. Po osmi put smo obeležili Svetsku nedelju dojenja.  U gostima su nam bile trudnice, mame sa bebama, tate, čak i bake i deke, koji su došli da podrže dojenje. Bili su zdravstveni radnici i naše sjajne mame savetnice za dojenje. Pre nego što se zapitate da li sam ja luda što sedam godina pričam o sisama i dojenju, da pojasnim da je danas veoma malo  žena doji svoje bebe. Manje od četvrtine beba uživa u privilegiji da sisa majčino mleko isključivo barem do šest meseci. A rođene smo sa dve dojke, čija je primarna funkcija da hrane bebu.

S druge strane, u Banci mleka u Beogradu, koju svim srcem podržavamo i promovišemo, procenat mama koje doje je viši od 80 odsto! I to onih mama koje imaju sve moguće „preduslove“ da ne doje – njihove bebe su najčešće rođene pre vremena, imaju manje ili veće zdravstvene probleme zbog kojih je zajedinički početak mama i beba prekinut da bi se spasavao život i zdravlje, one i do sedam dana nisu sa svojom bebom dok se njeno stanje stabilizuje, često te bebe nemaju razvijen refleks sisanja niti dovoljno snage da „vuku“ mleko….

Za četiri godine u prvoj srpskoj banci humanog mleka sakupljeno je 16.500 litara mleka, a samo 2012. godine donirano je 4.950 litara!

rekla mi je u intervjuu dr Milica Ranković – Janevski. 

Provela me je kroz intezivnu negu, gde mrvice od 500 grama dremkaju u inkubatorima okružene šakama koje imitiraju zagrljaj,  mažene i pažene kao da su od stakla. Te bebe dobijaju majčino i drugo humano mleko zahvaljujući sjajnim ženama koje  doniraju mleko. Koje se trude, redovnim izmlazanjem da održe taj višak i da ga daju bebama kojima je to mleko potrebno.

Kako je moguće da žene u Institutu, a one daju najviše mleka godišnje, imaju mleka, a da tako malo ostalih mama doji?

E to je predmet sedmogodišnje priče u kojoj je učesnik i moje Udruženje RODITELJ. Mi mame smo žrtve potrošačkog društva, koje već decenijama pokušava da nas ubedi da ono što naše telo proizvede nije dovoljno dobro za našu decu (a bilo je vekovima pre toga), da naše grudi ne mogu da proizvedu dovoljno mleka. Ako vas zanima detaljnije na koji način  sistematski potkopavaju naš trud i sabotiraju dojenje, pročitajte moj tekst o Marketingu zamena za majčino mleko.

Da vam pobudim radoznalost reći ću samo da je svetsko tržište zamenskog mleka za odojčad „teško“ 17 MILIJARDI dolara i da ima rast od 12 odsto godišnje. 

Onda je jasno zašto je zadatak svakog od njih da ubedi žene da ne mogu da doje, a naročito da u to ubedi medicinske radnike.  Zato iako mali procenat žena medicinski ne može da doji, ili zbog bolesti majke, deteta ili bolesti oboje nije u mogućnosti da doji. Zato najveći broj žena ima problema s količinama mleka, konzuzne su i zbunjene velikim brojem često i pogrešnih saveta. Okolina ih ili ne ohrabruje da doje, ili pak previše pritiska da doje, bez suštinske pomoći i podrške – konkretnog saveta kako da reše probleme koje imaju.

Udruženje RODITELJ od 2006. godine  promoviše dojenje i radi na povećanju procenta mama koje doje, ali i na davanju informacija, podizanju svesti o važnosti majčinog mleka. I najvažnije – dajemo konkretne savete kako rešiti opipljive probleme koji se jave. To rade mame savetnice Udruženja RODITELJ koje su prošle obuku i imaju sopstveno pozitivno iskustvo.  Pomoć pružaju i patronažne sestre, one koje imaju volje i znanja da se time bave. Pomoć pruža i LLL liga koja odnedavno i kod nas ima ogranak. Pomoć može da pruži i porodica, ali tačnim informacijama, podrškom i time što će se majci „naći“ a ne komentarioma „gladno ti je dete“, „nemaš mleka“ i sličnim, jer najčešče – nisu tačni.

Pa u čemu je onda tajna?

Imala sam prilike da se upoznam sa Bankom mleka, kao članica Udruženja, kao donorka (i na tu činjenicu sam veoma ponosna, a svoj lični doživlja opisala sam u autorskom tekstu na Blogu udruženja na B92 – Svaka kap mleka je važna) i kao novinarka. I kažem vam da tamo radi jedna sjajna, posvećena ekipa ljudi koji sa puno ljubavi i pažnje pomažu roditeljima i bebama. Koliko znam jedina su medicinska ustanova gde nema ograničene posete tokom dana, poseta je UVEK. Vratili su maksimalno mogunost da roditelji budu što bliže bebi, čak i kada ona ima ozbiljan medicinski problem, jer joj tako čine dobro. Majke izmlazaju mleko, i ne samo da ga stvaraju za svoju bebu, on prave i višak za drugu decu, čije majke ne mogu da ih doje. Stvorili su uslove da mame tamo izmlazaju što više mleka i da bebe dobiju njihovo a ne adaptirano mleko, čak i kada ne mogu da sisaju.

Zato je Banka mleka trenutno najvažnija banka u Srbiji. Jer hrani naše dragocene bebe, one koje su imale težak početak na ovom svetu. Ali iz mog ugla čini mi se, još važnije jer pokazuje da neki ciljevi nisu nedostižni i da i mi možemo da sanjamo da kod nas kao u Švedskoj broj žena čija deca uživaju u majčinom mleku bude upravo oko 80 odsto na nivou cele populacije!

Smatram da je veoma važno da podržimo i ovakve Banke mleka (trenutno ih ima dve u Beogradu i Novom Sadu), kao i napore zonih posvećenih zdravstvenih radnika. Važno je da podržimo i naše Savetovalište, u kojem mame savetnice potpuno volonterski saju savete, i trenutno sa puno posvećenosti obučavaju novu generaciju savetnica u Novom Sadu i Beogradu.

Moram da se zahvalim i kompaniji ROSA, koja je prepoznala koliko je ova priča važna. Oni već tri godine podržavaju Banku mleka, a i treći put su bili generalni sponzori Svetske nedelje dojenja u Beogradu. Znajući koliko je teško naći sponzore za ove aktivnosti, koliko oni koji imaju marketing budžete za istu ciljnu grupu – trudnice, roditelje s malom decom, smatraju dojenje nevažnom pričom, onda ROSINA podrška znači još više. Nadam se iskreno da ćemo  u ovoj zemlji uspeti da nađemo kompaniju koja će dati kontinuiranu podršku našem Savetovalištu i priči u koju ulažemo mnogo vremena, truda i energije.

Pogledajte kako nam je bilo u subotu na Keju, više slika na FB strani Udruženja RODITELJ:

Ako želite da budete donorka mleka:

možete se obratiti odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42. Više informacija o bankama mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs.

Ako želite da pomognete Savetovalištu za dojenje Udruženja RODITELJ:

Da bi mogli da finansiramo rad Savetovališta i obuku novih mama savetnica, počeli smo da pravimo majice sa promo natpisima vezanim za dojenje. Ako želite da nam na taj način pomognete pogledajte majice ovde, a uskoro ćemo ih imati u prodaji na našem sajtu www.roditelj.org

312304_10151797718889905_2068501605_n

Kako funcioniše davanje mleka i odakle nam „višak“ ako većina majka nema dovoljno ni za svoju bebu?

A ako se pitate: Kako da znam da imam viška mleka? Jednostavno, kada se uspostavlja dojenje, većina majki ima viška mleka. Kad vaša beba završi sa obrokom u grudima ima još mleka, jer su one kao „protočni bojler“ – dok jedno mleko izlazi, mozak javlja se novo mleko pravi. Ako iz dojki izlazi više mleka, mozak dobvija informaciju da bebi treba više i verujte vaše pametno telo će napraviti više (da se ogradim pod uslovom da ste zdravi, možete da dojite i da se hranite dovoljnim količinama tečnosti i hrane). Da li će ta količina viška mleka opstati zavisi od frekvencije izmlazanja i toga koliko uspete da izvučete (jer neke mame iako imaju viška mleka, jednostavno ne mogu pumpicom da ga izvuku).

Ne morate biti mama čije je dete na Institutu da bi postali donorka, jer je stvaranje viška mleka mehanizam koji se lako ostvari ako već dojite (princip ponude i tražnje).   Te količine možda neće biti velike, ali sam ubeđena da su važne, da je svaka kap važna. Redovno izmlazanje je velika obaveza, i ja sam izdržala nekih tri meseca, a posle toga sam tokom selidbe prestala da skupljam mleko i višak je jednostavno prestao da se pravi. 

 

 

 

Tags: , , , , , ,

Category: Akcije, Čari roditeljstva, Sasvim lično, Udruzenje RODITELJ

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Dobri razlozi da postanete donorka banke mleka | 30. децембар 2013.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219