Slobodno novinarstvo? Pitajte „Gardijan“

| 21. август 2013. | 3 Comments

Da li je pripadnik  Britanske „Agencije za komunikacije“, dok je gledao kako se lomi hard disk u kojem su podaci Edvarda Snoudena, koje je “ Gardijan“ objavio u nekoliko navrata, zaista mislio da uništava jedinu kopiju tajnih podataka iscurelih zahvaljujući američkom „uzbinjivaču“? Naravno da nije. Lomeći hard disk, i dok su krckali čipovi pod čekićem, zamišljao je verovatno kako lomi vrat onom malom preostalom delu kičme u novinarstvu, britanskom i svetskom.

To je bila „poruka“, baš kao i zadržavanje na aerodromu  Hitrou Dejvida Mirande, momka Glena Grinvalda, vodećeg novinara Gardijana“ u izveštavanju na osnovu Snoudenovih fajlova (pritom su zloupotrebili zakonski propis o terorizmu i na taj način poslali dodatnu poruku o pritisku).

5f534bc9-1b28-4da1-8091-515b95274d52-460x276

Javno istupanje Alana Rasbridžera, urednika  „Gardijana“,  valjda je poslednji trzaj medija u sukobu sa britanskom vladom, rešenom da ne dozvoli da „prljave tajne“ nastave da cure. A kako nas medije, u našim smešnim pokušajima da budemo slobodni, doživljavaju „moćnici“ možda najbolje govori rečenica koja je upućena Rasbindžeru prilikom najave da bi protiv njih mogle biti preduzete pravne mere ako ne unište sporni materijal:

„Dosta ste se igrali, sada želimo podatke nazad.“

Ništa novo, reći ćete,  širom sveta odavno proganjaju, hapse i ubijaju novinare. Ali do sada su čini se, to radili prikriveno, sada vlade SAD i Britanije kreću u otvoreno demonstriranje sile (jer šta je drugo zadržavanje člana porodice istraživačkog novinara, traženje šifre i konfiskovanje elektronske opreme).

Pokušavaju da kriminalizuju novinarstvo, napisao je u svom osvrtu jedan od aktera cele priče Glen Grinvald, koji je najavio da će još žešće nastaviti da objavljuje podatke koje je dobio od Snoudena.

Eto, kad me neko pita o slobodom novinarstvu, slobodi štampe i ostalim idealima novinarstva, samo ću mu linkovati ovaj slučaj. Ono što me zanima je kako će dalje pre svega britanska vlada reagovati, kao i kako će se ovaj rat sa medijima nastaviti. Iskreno, mislim da su britanski mediji (u stvari Gardijan) već položili ispit ispitivanja kičme, jer su se uopšte upustili u tu priču. Kojuće cenu platititi,  videćemo.

Ovde nemamo čak ni ratove koji bi vodili. U stvari imamo, ali su oni najčeše stranački orkestrirani i vođeni,  da ih prosto ne vredi spominjati. Pokušavam da zamišljam sličnu situaciju ovde a da nije orkestrirana iz štaba ove ili one stranke. Politički život je toliko zatrovao sve naše međusobne relacije i postulate, da mi ne možemo ni u snu da se nadamo ovakvom otporu vlasti i državi u našim medijima.

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , ,

Category: Bez dlake u mozgu, Iluzije novinarstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Ne navijaj iz fotelje, pusti da te prebiju | alex5rovski | 21. октобар 2013.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219