Kako da postanete bloger?

| 18. јул 2013. | 8 Comments

Dok mi je tekst o analizi stvari potrebnih za kvalitetan sponzorisani post na blogu još u draftu i čeka da se „smilujem“ i završim ga, juče mi je pažnju privukao FB status Sandre Kravitz Simonović o ponudi koju je dobila: naučite da postanete bloger u samo nekoliko koraka (i za tričavih 200 evra). Pomalo smešna ponuda, u kojoj nepažljivi prodavci šalju pismo potpuno pogrešnoj osobi (jer je ta osoba već bloger, i to dosta dugo, a i da nije, iz mnogo razloga nije ciljna grupa), ima i svoju sasvim lepu podlogu za analizu (nakon što se slatko ismejemo, ljudi smo ipak :):

28150_10151548412459436_486109544_n

Svaka roba ima kupca, a kupac će 200 evra platiti sledeću informaciju, i treba da je plati:

Kako postati bloger?

Jednostavno.

Sedneš. Pišeš.

Ako imaš o čemu da pišeš.

Ako znaš da pišeš.

Ako si pismen (poželjno).

I objaviš. I podeliš na društvenim mrežama. Mada, ne moraš ( to samo mi što se palimo da nas drugi čitaju, bloger može da bude i neko ko ima samo jednog čitaoca).

Tako se postaje bloger.

Uvek će biti onih koji će da „love u mutnom“.  Onih što pokušavaju da naplate veštinu koju ni sami nemaju, onih koji love lakoverne i lakomislene, rekla bih i lenje, ili možda samo očajne  u potrazi za poslom. Oglase slične ovom sigurno viđate svakodnevno i za PR, novinarstvo, WEB novinarstvo, marketing – Zašto baš te profesije?

Zato što će davaoci usluga zaraditi na uverenju onih koji uslugu plaćaju da su to zanimanja gde je lako raditi,  gde nije potrebno mnogo znanja, veština a ni rada da bi se počelo.

I zašto nam je tek čudno kad je neko ponudio obuku za blogera? Zato što to jedino nije zvanično zanimanje?  Jer, blogovanje je samohvalisavo trabunjanje, a blogeri paćenici željni pažnje. O da.  Jer, blogovanje nije posao.  

Ovo čak ni u Srbiji više nije tačna rečenica. A ekipa iz pomenutog oglasa je „namirisala“ da će tu moći da se zaradi od onih koji bi „laku zaradu“.

Moraću da razočaram i jedne i druge – da, od blogovanja može da se zaradi. Kao i od mnogih drugih poslova na Internetu, a i van njega. Da, da bi nešto zaradio (a zadržaću se na poštenim poslovima, koji ne uključuju utoke, Plavi most ili nošenje gajbica), moraš da nešto znaš, i moraš da se odereš od posla. Za početak. Ako to znaš, ne treba ti obuka, sam ćeš se obučiti.

Sedi. Piši. Posej. Pa ćeš videti šta će se ispiliti.

Pa i onda to možda neće biti dovoljno, jer je priča malo komplikovanija.

Ako kao bloger počneš da zarađuješ, ti u stvari ne prodaješ ni svoju stručnost, ni broj poseta i „šerova“,  ni „uticaj“. Ti prodaješ poverenje. Krhko, lomljivo, tanatno toliko da ga je gotovo nemoguće ga je dobiti „na revers“. Zato je na Internetu toliko i vredno.

Eto, rekla sam vam najvažniju informaciju. Ostalo možete i sami.

Pišite.

 

 

 

 

Tags: , , ,

Category: Internetarije

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Kako da postanete bloger? | www.blogovnik.com | 18. јул 2013.
  2. Ima li koristi od bloga – blog kao medij i društveni mediji | 26. децембар 2014.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219