Senzacionalizam nas zaskače i gde se ne nadamo

| 19. јун 2013. | 2 Comments

Prethodnih dana  po interentu se masovno šerovao i komentarisao tekst o tome kako vođenje trudnoće u Srbiji košta minimum 120.000 dinara.  Elementi kojima se u tekstu barata su manje više tačni, ali sve ostalo od teze u naslovu, preko konteksta, do cilja na koji se „udara“ je netačno i urađeno senzacionalistički, s jednom jedinom namerom – da se pročita i brzo zaboravi.

Pola istine je cela laz, senzacionalizam u našim medijima

1. Porođaj u Srbiji ne košta ništa ako imate overenu zdravstvenu knjižicu. Sve ostalo što platite, stvar je vašeg izbora. Izuzetak je  bio triple i dabl test, koji do skoro nije rađen u nekim porodilištima, ali ni to više nije slučaj (a i tada je koštao manje od 1.o0o dinara), i epidural, koji osim u porodilištu „DR Dragiša Mišović“ se plaća (ali je to posebna tema).  Sve ostalo, počev od laboratorije, preko ginekoloških pregleda, ultrazvuka (pa čak i ekspertskog), amniocenteze i porođaja je BESPLATNO ako imate uput i overenu knjižicu.

2. Sasvim je druga stvar što neki lekari koriste uigrane mehanizme za naplaćivanje svih ovih usluga, što je u stvari vid KORUPCIJE, sistematizovane, dobro uigrane i prikrivene. Ubeđujući žene da im je privatno brže, bolje, lakše, i tačnije, uzimaju od njih novac, dobrovoljno, sa pečatom i fiskalnim računom. Pa zar to nije genijalno! Onda ni ne moraju da se nadaju mitu na porođaju, jer su već obezbeđeni.

3. I umesto da fokus priče bude na tome, i ozbiljno se obrade korupcioni mehanizmi na koje žmuri i ministarstvo i bolnice i needukovani pacijenti koji ni ne kapiraju da je to što im lekari kažu NEDOZVOLJENO, Blic se bavi pojavnim stvarima znajući da će ljudima jedino  u ušima odzvanjati brojka 120.00!

4. Nijednom rečju se ne spominje da je to što lekari rade nedozvoljeno i da imate pravo da se pobunite i zahtevate svoje preglede u državnoj ustanovi gde čak nećete ni participaciju platiti. Na taj način posao medija, kao kontrolora i javnosti i institucija potpuno je obesmišljen a i ozbiljne teme, poput korupcije u zdravstvu estradizovane i svedene na nizanje nekoliko brojki i šokantan naslov koji prodaje.

 

Tekst je pisala moja draga koleginica, za koju znam da em zna mnogo o zdravstvu, em je dobra novinarka. U čemu je onda problem?

U plasiranju i namerama. U nemogućnosti da svoj posao radimo kako treba.

Ali, bez obzira na sve, tekst su preneli gotovo svi onlajn mediji i tako 100 puta ponovljena laže postaje istina.  Da li smo zadovoljni što imamo privilegiju da uživo gledamo sveopštu tabolidizaciju medija, koja nema samo uticaja na pad kvaliteta novinarstva kao profesije, već stvara „armiju“ čitalaca koji umesto, da bar malo i bar nekim tekstovima i novinarskim sadržajima budu edukovni i osvešćeni, postaju površni gutači poluinformacija plasiranim na tabloidan način. Jedino što kao čitaoci možemo da uradimo je da se posvetimo bar malo svojoj medijskoj pismenosti i da ne verujemo baš svemu što pročitamo.

Foto 

Tags: , , , ,

Category: Bez dlake u mozgu, Iluzije novinarstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Senzacionalizam nas zaskače i gde se ne nadamo | www.blogovnik.com | 19. јун 2013.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219