Zašto mi je potrebno dodatno školovanje?

| 29. март 2013. | 2 Comments

Skoro 12 godina od diplomskog, osećam se pa, poprilično zarđalo. Mada zaista ne sedim u mestu, i trudim se da što bi se reklo „radim na sebi“ u prevodu učim mnoge novotarije. Tako sam u Udruženju Roditelj naučila da pišem saopštenja, organizujem događaje i konferencije za štampu, javne manifestacije, da gostujem u medijima,  pišem PR planove, pišem projekte, radim fundraising,  pregovaram sa komercijalnim sponzorima.  Samostalno sam naučila da radim u WordPressu, naučila najosnovnije vezano za SEO,  naučila da vodim naloge na društvenim mrežama, napravila i vodim Piskaralo.com, Mamninsvet.net, Vodiczadecu.rs,  pripomogla kod nastajanja i rada roditelj sajtova.  Zahvaljujući radnji za prodaju kolača Slatka radionica naučila sam kako se vodi str,  kako je mušterija uvek u pravu. Dakle,  sve ono što sam od 2001. i diplomiranja naučila, manje više stečeno kroz praksu i rad. Zašto posle fakulteta nisam nastavila školovanje?

job-education_colourbox_web

 

  •  Odmah posle završetka studija poželela sam da se što pre skinem s roditeljske „grbače“ (naročito jer sam odrastala sa samohranim ocem) i odmah sam počela da volontiram, zatim sam postala i honorarac, pa stalno zaposleni.
  • Redakcija sama po sebi oduzima prilično nerava i vremena, a kada je još došla porodica, jedno, drugo, treće…
  • U poslu kojim se trenutno bavim, na žalost, neke poslediplomske studije ne bi mi donele ni bolje radno mesto, ni veću platu. Kada se to „ukrsti“ sa tim da je vremena jako malo ostaje samo žal za ponovnim grejanjem klupe.

A onda kada shvatiš da je cela branša kojom se baviš u krizi, i da gde god da se raspitaš za posao, ili odeš na razgovor dođu neki mladi ljudi, koji imaju i diplomu, i dovoljno volje i vremena da rade na sebi, pritom nemaju obaveze koje tebi „sede“ na vratu, od finansijskih do porodičnih. Onda se osećaš kao u trci na 100 metara gde se ti uključuješ negde na 48. metru, i znaš da ćeš da dohvatiš samo začelje. 

A onda dolazi pitanje: Zašto ne bih nastavila školovanje?

Foto

Zašto bih nastavila školovanje?

I zašto prestankom školovanja ne sme da prestane naše obrazovanje?  Zato što moram da ostanem konkurentna, imam 35 godina, troje dece, žena sam, i smatram da moje najbolje poslovne godine tek dolaze. Ali, da li isto misle i potencijalni poslodavci?

Dok studiraš, ili biraš šta ćeš da studiraš, vodiš se nekim zamišljenim idealom, afinitetima i pretpostavkama šta će dobro da ti leži. Kad  uploviš u poslovne vode, podjednako važno postaje koliko je tvoja profesija plaćena i kakve su mogućnosti da napreduješ. Zato me i ne čudi da su  škole poput IT Akademije i Biznis Akademije prepune. Dovoljno je baciti pogled na spiskove najplaćenijih i najperspektivnijih poslova  kod nas ali i u inostranstvu, na projekcije koji će poslovi za žene  biti najplaćeniji narednih godina.

 FotoFocus-Tip-for-March-2012-c-Yngve-Ask

Zašto bih sada upisala neku dobru specijalističku školu?

1. Jer shvatam da moram da se bavim i fomalnim a ne samo neformalnim obrazovanjem.

2. Jer moja skromna iskustva sa PR-om koje sam stekla kroz Udruženje Roditelj nisu dovoljna da se zaposlim u toj oblasti, zato mi je potrebno formalna doedukacija  iz oblasti odnosa s javnošću.

3. Jer ne traje predugo, što bi mi uz posao koji imam i decu bilo neizvodivo.

4. Jer neke od njih nude mogućnost učenja na daljinu (onlajn) što mislim da je sjajno za sve nas sa mnogo obaveza.

Posle 10 godina radnog iskustva, mislim da sam tek sad poslovno zrela, dovoljno ambiciozna, svesna šta mogu i motivisana da radim i zaradim više, da bih izdržavala svoju porodicu. I zato ozbiljno razmišljam o nastavku školovanja, koje bi mi, nadam se u zemlji gde je večito kriza i mogućnosti da uopšte radite su male, omogućilo da se sama izborim za bolju poziciju na poslu i bolju karijeru. Jedna od najvažnijih lekcija, koju sam davno naučila je da mi ništa od toga neće pasti s neba.

 NAPOMENA: Ovaj članak je sponzorisan, i nastao je u saradnji sa Link group, u okviru projekta podrške blogerima.

 

Tags: , , , ,

Category: Sasvim lično

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *