Nordeus, kapa dole!

| 28. март 2013. | 5 Comments

Nordeus, jedna od najboljih domaćih IT kompanija donirala je Ginekološko – akušerskoj klinici „Narodni front“ 20 miliona dinara, za reviranje odeljenja za intezivnu negu. Tako će bebe koje se rode pre vremena, ili s nekim zdravstvenim problemom, imati odmah adekvatnu negu.  Jedna od najmlađih uspešnih  kompanija u Srbiji,  u kojoj je prosek zaposlenih 23 godine ( kada su još daleko od razmišljanja o  roditeljstvu i eventualnim problemima koje ono donosi) pokazala je zavidan nivo društvene odgovornost izdvojivši veliku sumu novca za – najmlađe.

Juče sam kao gost bloger pozvana na potpisivanje ugovora o dodeli ovih sredstava klinici „Narodni front“ i mogu samo da kažem – „Nordeus“, kapa dole, svaka čast! Na ovaj način, oni su postali značajna karika akcije „Bitka za porodilišta“, u kojoj se našim  uglavnom slabo opremljenim i starim porodilištima, sa uslovima često nedostojnim lepih događaja koji se u njima dešavaju,  donira neophodna oprema. I mislim da je „Nordeus“ napravio pravi izbor, jer je „Narodni front“, prema rečima direktora dr Dušana Stanojevića, trenutno najveće porodilište u Srbiji, jer se u njemu godišnje rodioko 7.000 beba, više od polovine svih mališana koji se tokom godine rode u Srbiji.

Potpisivanje ugovora o sradnji

Veran Matić, predsednik UO  „B92 Fonda“  lepo je sažeo razloge zašto je dobro ovako društveno odgovorno poslovanje kompanija, poput ovog poteza „Nordeusa“ :

je dobio najneophodniju opremu, ali je to samo deo stvarnih potreba porodilišta u našoj zemlji.

„Naša zemlja je veoma dugo u krizi koja je pored nasleđenih problema neefikasnosti i tranzicione pohlepe, uzrokovana i nedostatkom novih poslovnih modela, inovacija, poimanja društvene odgovornosti. Nordeus je potpuno nova kompanija, novih ljudi, koja se bavi upravo inovacijama, novim poslovnim modelom koji u potpunosti prožima društvena odgovornost, ne samo kompanije već i svakog menadžera i svakog zaposlenog. Briga o društvu, zajednici i zemlji u kojoj se radi isto je rangirana kao i briga o profitu. Ovakav model poslovanja je ključ za izlazak iz krize ali i za humanije i plemenitije poslovne i društvene odnose. Način doniranja i briga o samoj donaciji, vizija kompanije čiji će se uspeh meriti i uspešnim društveno odgovornim projektima stvaraju prostor da budemo optimisti ali samo ako se svi potrudimo da ovakvi modeli postanu dominantni“, izjavio je povodom potpisivanja ovog ugovora o donaciji Veran Matić, predsednik UO Fonda B92.

Problem je, što ja juče, uprkos sveprisutnom optimizmu, isti nisam osetila. Ne zbog donatora, oni su očito sjajni mladi ljudi, koji ne samo da prave odlične igrice, i poznaju biznis, već imaju i herca, što je takođe veoma bitno. Nego zbog činjenice da uslove namenjene rođenju, smeštaju i lečenju najbitnijeg dela populacije – dece, moraju da poboljšavaju donatori, a da tu države nigde nema! Nema ni našeg novca koji svakog meseca uredno izdvajamo i plaćamo zdravstvo čije zdravstvene usluge ne koristimo.

Koje je porodilište obnovljeno parama ministarstva? Koliko su inkubatora kupili, ne poslednje 3 nego poslednjih 30 godina? Koje odeljenje dečijih bolnica je renovirano (a da nije svečano, i pred izbore i za slikanje)? Šta je sa Dečijim odeljenjem Instituta za očne bolesti renoviranje onog užasnog prostora je najavljeno, pa prolongirano do „ne zna se kad“.

I tako… Svaka čast „Nordeusu“ i svima koji učestvuju ili planiraju da učestvuju u „Bici za bebe“ i „Bici za porodilišta“. Oni znaju da zemlja koja se odrekne svoje budućnosti, dece i njihovog boljitka, nema čemu da se nada. Plaši me što koja god vlada da dođe, koji god politikančić da zasedne na mesto ministra zdravlja, ne misli tako.

 

 

 

 

Tags: , ,

Category: Akcije, Svakodnevica

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Nordeus, kapa dole! | www.blogovnik.com | 28. март 2013.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219