Kad nipodaštavaš ciljnu grupu – slučaj „Argeta“

| 28. март 2013. | 4 Comments

Kad neka kompanija omane jednom, to još može i da se shvati – nesmotrenost, neshvatanje savremenog marketinga, online marketinga, PR-a. Ali, ako dva puta za redom namagarče primarnu ciljnu grupu, onda to nije samo veliki promašaj sa stanovišta same kampanje i njenih rezultata, to je ka-ta-stro-fa koju ni najveći „magovi PR-a“ ne mogu tek tako da reše. Čitav Balkan se smeje Drogi K0linskoj i Argeti, koja ne samo da je osmislila (sami ili u saradnji sa „ingenioznom“ agencijom koja im je kampanju smislila) vrlo problematičnu kampanju u kojoj prave mame, od krvi i mesa, treba da procene kvalitet proizvodnje proizvoda koji ima prilično lošu reputaciju sa stanovišta  zdrave ishrane i hrane poželjne za decu, već je pritom uhvaćena u laži i to debeloj!

fake-mum480612_356910267747705_141679216_n

Izvor fotografija: Sylph Gourmand blog

Nisu mogli/ili hteli da nađu mame koje zaista koriste „Argeta“ paštetu, valjda ima takvih, da ih slikaju i urade testimonijal, već su postavili stock fotografije sa izjavama sumnjive autentičnosti. Što samo po sebi nije problem, radi se u mnogim kampanjama. ALI! Tada se publika ne dovodi u zabludu da su to prave mame, sa autentičnim izjavama. I da nije fenomenalna Maja Petrović uz pomoć prijatelja „provalila“ o čemu se radi, pre ili kasnije bi se našao neko drugi, i opet bi došlo do ovoga.

Ovaj, inače meni lično veoma problematičan koncept reklamne kampanje je time ne samo narušen, već i potpuno obesmišljen – u ovom slučaju, sve i da postoje mame koje će zaista obići te fabrike, one mogu da pričaju o tehnološkom kvalitetu procesa proizvodnje. A ja želim da verujem i zaista verujem da je on na najvišem nivou i ispunjava sve zakonske procedure. Ali to mi kao potrošaču se podrazumeva, ali to mi ništa neće reći o kvalitetu tog proizvoda i neće me ubediti da je pašteta kvalitetan proizvod (čujem od drugih ljudi da je to jedan od kvalitetnijih brendova pašteta, ja zaista ne znam, ne kupujem je). A sama činjenica da su hteli da upotrebe mame da nas one ubeđuju u kvalitet paštete, govori o tome da su hteli na višem nivou da nas ubede: da li neko od nas sme da protivreči mami? Kad mama nešto kaže, to je zakon. Pa mame su nas odgajile, naravno da znaju šta je najbolje za nas! Znate sebe, kupujemo brend, kupujemo osećaj, kupujemo poverenje, sve to u nekom proizvodu… ta je matematika vrlo komplikovana, ali kad se „marketinški magovi“ zaigraju, zaborave da potrošači nisu glupi.

Širom društvenih mreža, gde se najlakše može „opipati“ mišljenje „plebsa“, čuju se i argumenti kako to nije prvi put da se koriste „izmišljeni likovi“. Naravno da nije, više ni ne primećujem Vesne i Slavice i ko zna koga sve ko preporučuje veš za nemoguće dečije fleke, i vrišti kako je njeno belo čisto belo. Ali tu nema laži, mi znamo da su to glumice, mi znamo da to nisu prave mame, a proizvođač ne pokušava da nas ubedi u  suprotno. A ovde, ne samo što nas lažu, nego nam daju copy/paste odgovore koji nisu odgovori na naša pitanja. Uostalom, Milica Čalija je to savršeno obrazložila u svom tekstu, nemam ništa ni da dodam ni da oduzmem.

Pritom, još im nisam zaboravila prošlo blamiranje, kada su im opet mame bile na tapetu, ali u drugom svetlu – reklamna kampanja je bila diskriminišuća i uvredljiva, kako za supruge, tako i za svekrve – pogledajte slike, mnogo će bolje opisati veličinu „faila“ nego moj skroman piskaralski rečnik.  Sećate se verovatno:

Ova blamaža već dobija vrlo duhovite reakcije na internetu poput ove FB strane: Oborile mame, a da li će i koliko onaj ko je sve ovo „zakuvao“ i namazao na hleb uspeti da ispegla i ugasi požar

Ovaj slučaj će verovatno moći da uđe u  PR udžbenike o tome kako se lako urušava pažljivo građen imidž (hej ma naše mame su nas odgajile na pašteti, i viršlama, pa šta nam fali :P). Ili možda neće? Mi smo potrošači čudna sorta.

 

Tags: , , , ,

Category: Bez dlake u mozgu, Čari roditeljstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *