Hajde da pomognemo u akciji „Zajedno za Veljka“

| 17. март 2013. | 2 Comments

Sigurno da nema dana da i vi ne čujete za neko dete kojem je potrebna pomoć. Neko od vas će podeliti apel za pomoć, neko će uplatiti koji dinar, neko će pogledati i zaboraviti, štiteći sebe i svoj mikrosvet od preteranog uzbuđivanja, štedeći ono malo pozitivne energije što mu je ostalo. Jer, svakog dana čeka nas  jedna priča, jedno dete koje je osuđeno na to da skupi novac za operaciju ili terapiju koja će za njega značiti život. I bude nam žao, svima nam bude žao, bar na tren. Život, eeej, koliko vredi u novcima.

A onda ako stanete i zamislite se šta stoji iza tog života? Koliko besanih noći noseći dragoceni zavežljaj, koliko nemih suza u gluvo doba kad shvatite da vaša savršena beba ima zdravstveni problem i da će imati život bitno drugačiji od druge dece, koliko izvanljudske snage za sve te bolničke protokole, operacije,  laboratorijske analize, kontrole, lekove, laganja rodbine i prijatelja da ste dobro, koliko ljubljenja mesta gde su medicinske igle ubadale biće koje najviše volite. Koliko nade, koliko uspona i padova i molbi u sebi čak i ako ne znamo kome se molimo, da ova terapija uspe, da ovaj lek deluje, da taj organ “ s greškom“ izdrži, koliko mentalnog i fizičkog napora da to dete što manje oseti da mora da se za zdravlje bori, za razliku od druge dece, kojima je to rođenjem dato…

O svemu tome sam razmišljala dok sam ispunjavala uplatnicu za mog druga Veljka. U stvari, ja Veljka ne znam, osim sa slika i iz priča, ali znam njegovu mamu, moju dragu koleginicu Natašu. I sigurna sam da je ovo što sam nabrojala samo delić onog što je ova hrabra žena prošla prethodnih 14 godina.  Znam koliko se trudila da Veljko gotovo ni ne primeti s koliko ozbiljnim zdravstvenim problemom se bori. Uostalom, pročitajte samo delić njene priče:

Pre tačno 14 godina rodio se moj sin Veljko Vukićević.
Nakon 4 meseca saznajemo razlog njegovog slabog napredovanja u kilaži.  Dijagnoza je bila strašno komplikovana i na latinskom, a ja sam razumela samo reči doktora, koji je rekao da je problem U VEZI BUBREGA nepopravljiv, jer su oba oštećena kao posledica dvostruke anomalije mokraćnih kanala (obostrane stenoze i refluksi).
Prvo budete šokirani, a kada se malo presaberete, morate da posegnete za udžbenicima iz medicine i tako sam ja počela da crtam te kanale i te bubrege pokušavajući da shvatim šta se dešava.
Od dva zla jedno
Obzirom da su prognoze bile loše Veljko je operisan sa 5 meseci. Otvorene su dve stome, što znači da su mokraćni kanali izvedeni na kožu, pa je narednih 12 godina bio prinuđen da nosi pelene oko struka,  iako ni jedna prognoza nije govorila u prilog mogućnosti da će ti mali OŠTEĆENI bubrezi izdržati toliko.
Ali izdržali su zahvaljujući mnogim ljudima koji su nam u tome pomagali.
Veljko se od svoje druge godine života hrani zdravo, presnom i polupresnom-mešovitom ishranom. Pije sok od koprive, sok od breze i još mnoge čudesne sokove, jede sirova prepeličja jaja, mnogo luka i maslinovog ulja.
Do 2010. godine, Veljko i nije znao da ima neki veći problem. Omiljen u vrtiću i školi, pun energije, zaljubljen u fudbal, tenis, stoni tenis, plivanje, ronjenje…iskusio je sve što i deca bez zdravstvenog problema.

2010. godine Veljko je otišao na svoju drugu operaciju, ponovnog stavljanja u funkciju mokraćne bešike i zatvaranje desne pijelostome, hvala Bogu, bešika se povratila posle 11 godina „odmaranja“. Rezultati su se pogoršavali, ali još uvek je sve bilo manje više dobro, a onda se ispostavilo da je potrebna još jedna intervencija i to se dešava naredne 2011.godine.

opisuje njegova mama na blogu posvećenu akciji pomoći za Veljka:

Mali veliki Veljko sa 14 godina ima samo 30 kg i 140 cm, što odgovara visini dečaka od 9 do 10 godina, što je posledica hronične bubrežne insuficijencije u kojoj je Veljko od rođenja, a to znači da bubrezi rade mnogo manje od potrebnog. Kako je usled prehlada i virusa Veljko oslabio i nivo kreatinina se pogoršao, Veljko se priprema na transplataciju koja će mu spasiti život.

Bubreg će mu dati mama, jer srećom može da mu bude donor. Imaju jednu šansu, a da bi uopšte došli u poziciju da se nadaju transplataciji  u inostranstvu potrebno je da skupe  60 do 80.000 EUR.

To možda izgleda mnogo, ali nje, to je nekoliko stotina dinara kje možete da odvojite, da neki Veljkov drugar ili drugarica preskoče bioskop, ili peti po redu Lego Ninjago, ili roditelji nekoliko kutija cigareta. Jer, nema cene za dečije zdravlje, nema metra kojim može da se izmeri roditeljska volja i ljubav. Samo ima naše  dobre volje i želje da Veljko poput sve naše dece nastavi srećan i ispunjen život s onima koji ga vole.

KAKO MOŽETE DA POMOGNETE

Popunite uplatnicu i uplatite koliko možete/želite u najbližoj pošti ili banci:

UPLATNICAveljko1

  • Ukoliko uplaćujete novac u Banci Intesa, onda vam oni daju svoju uplatnicu, ali važno je da znate da je primalac:

Veljko (Nataša) Vukićević, Gandijeva 75/20, 11 070 Beograd

  • A ukoliko želite kao fizičko lice da uplatite devize na devizni račun, to je u našoj zemlji nemoguće, tj. naš zakon to ne dozvoljava. Na devizni račun mogu da uplate sredstva samo pravna lica iz nase zemlje, i fizička i pravna lica iz inostranstva, pri čemu je potrebno da se pozovu na SWIFT i IBAN, što sve ima na ovom flajeru, kao i broj deviznog računa:

Zajedno za Veljka

Više ažurnih informacija o Veljku možete naći na blogu koji je pokrenula mama Nataša Vukićevići u Fejsbuk  grupi o akciji .

Da li verujete u čuda?

Ja počinjem, a veruje i mama Nataša, koja to tako lepo sažima:

… živite tako da ste zahvalni na svakom danu bez problema, na svakom osmehu koji mu izmamite, na svakom doživljaju koji delite daleko od primisli o tome da postoji bilo kakav problem. I naučite da spoznate da je život nepredvidljiv i neizvestan, te je suludo brinuti unapred. U toj igri deca nemaju problem. Njihovi anđeli ih čuvaju od brige za sutra. Tako da smo problem imali samo mi odrasli, da naučimo da funkcionišemo kao deca.
Zato sam ja od Veljka naučila više, nego iz svih knjiga koje sam pročitala…
Zato ja verujem u čuda i  uprkos svemu nadam se nekom čudesnom rešenju, koje će nas poštedeti većih muka…

Tags: , , ,

Category: Akcije, Sasvim lično

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219