Prava i obaveze novinara – projekat „U pravu si“

| 12. фебруар 2013. | 0 Comments

Već duže vreme želim da skrenem pažnju na jedan zanimljiv projekat koji su zajedno uradili Organizacija  „U pravu si“ ( UPS)  i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). U pitanju je Vodič za novinare, koji sadrži brojne zanimljive podatke, kao i tumačenja zakona koja dosta kolega verovatno nije imalo priliku da pročita, ili ne zna detalje.

Zašto ne zna?

Zato što se važeći zakonski propisi uglavnom ne proučavaju na fakultetima koji obrazuju buduće novinare. A takođe i zato što mnoga važna pitanja nisu jasno definisana propisima.

Zato što kada dođete u redakciju, niko vam neće reći: kako da skupljate informacije, da li smete sa snimate i fotografišete, da li i na koji način čuvate podatke o ličnosti,  kako se odnosite prema žrtvama neke nesreće ili zločina, a kako prema maloletnim osobama. Niko vam to neće reći, čak i kada je kao  u ovom slučaju zabranjeno Zakonom i novinarskim kodeksom,  a neki urednici će čak otvoreno kršiti propise ili etički kodeks. Takve informacije obično „kradete“ usput, od starijih kolega, a često ih naučite na sopstvenim greškama.

Do informacija kako se postupa sa neimenovanim izvorom, tuđom prepiskom, da li i kako sagovornik ima pravo na autorizaciju, kakve su obaveze javnih funkcionera prema novinarima, uglavnom morate da dođete sami. Tim pre, jer za mnoge postupke koje se tiču obavljanja novinarskog posla nema nikakvog zakonskog ni podzakonskog akta.

Fotografija preuzeta odavde

Vodič je podeljen u nekoliko tematskih oblasti vezanih za prikupljanje informacija: od samog intervjua/odlaska na razgovor, preko korišćenja dokumentacije, fotografija, audio i video snimaka, tajnih podataka, pa do izveštavanja sa lica mesta, kao i veoma važnih situacija kada je novinar pontencijalno u sukobu interesa ( sa naglaskom za poznavanjem i poštovanjem Etičkog kodeksa) . Tekstovi su kratki, pisani jasno i razumljivo (kao i ceo portal Upravu si, koji sadrži brojne korisne pravne informacije ). Nekada doduše i prekratki, i previše uprošćeni, ali namera portala očito nije da ulazi u dubinu određene problematike, već da da osnovne informacije, što je sasvim u redu.

Mislim da su ovi tekstovi ipak korisni svima koji se u bilo kom obliku bave novinarskim poslom, tj svima koje Zakon o javnom informisanju tretira kao Javna glasila. Nekako imam osećaj da smo prepušteni sami sebi, meni je bilo prilično šokantno da sam posle svih godina za neke od obrađenih tema imala pogrešnu predstavu o tome šta mi je kao novinaru dozvoljeno, a šta ne. Znam i da je  vrlo  teško reći danas novinaru, koji je najčešće obespravljen i potplaćen da mora da održi svoj novinarski kredibilitet, pa po cenu toga da ne objavi tekst, ili da ne dozvoli da njegov tekst, sa korekcijama s kojima se ne slaže bude potpisan i time svoj posao i egzistenciju izloži riziku.  Ali, čini se da je to bolniji, ali jedini ispravan put ka vraćanju poljuljanog kredibiliteta profesije.

Zato smatram da su projekti poput ovih veoma korisni, i nadam se da ći ih biti u budućnosti još više, kao i da će ovaj priručnik biti dopunjen.

Propisi i dokumenti koji mogu da nam pomognu da bolje upoznamo svoja prava i obaveze:

Kodeks novinara Srbije (verzija iz 2008. nemam info da su novi, promenjeni Kodeks usvojila sva novinarska udruženja).

Zakon o javnom informisanju.

Zakoni važni za novinarski posao (Zakon o radiodiuziji, autorskim pravima, slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja).

Na internetu i u štampanim izdanjima mogu da se nađu zanimljivi priručnici za novinare kako da pravilno izveštavaju o nekim osetljivim temama, na primer:

Priručnik  o trgovini ljudima

Na sajtu medija centra ima dosta veoma korisne litarature na ovu temu.

 

 

Category: Iluzije novinarstva, Novinarski alati

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *