Indikator vlažnosti, pomoć roditeljima „početnicima“

| 28. фебруар 2013. | 1 Comment

Pisala sam vam već kako se osećam u vezi menjanja pelena i kroz koje faze mog roditeljstva sam prolazila i još prolazim uz pelene. Ali, ja sam veteran, i iako se malo šalim kad sebe nazivam šampionom, činenica je da biti roditelj znači mnogo truda, odricanja, neispavanih noći, a više od svega mnogo sumnje – da li ja ovo radim ispravno? da li znam šta moja beba hoće, zašto plače? Naše roditeljstvo je često proces preispitivanja, često i griže savesti, da li smo sve uradili baš kako treba.

To nije ništa loše, u našoj prirodi je da se preispitujemo, naročito kada je tako odgovoran zadatak kao što je gajenje deteta. Ali na tom putu dozvoljeno je koristiti „prečice“ koje nam olakšavaju. O jednoj takvoj,  sam pisala u prošlom tekstu.  Nije lako presvući 5.000 pelena x3, i baš zbog komforna mojih beba zahvalna sam „Pampersu“.  Važno je između svega ostalog što nas brine, i da je guza suva, a sa mnom se slažu i mame koje su davale odgovore na stranici Mamin svet , 90,8%  ispitanih majki među stvarima koje ih čine srećnim je uvrstilo stalnu, bezuslovnu negu, zaštitu i ljubav koju roditelji pružaju svojim bebama. Ispunjeno brigama, dakako, ali takav nam je naš „posao“  roditeljski.  Više o rezultatima istraživanja pročitajte ovde, na FB strani Pampersa.

A u ovom tekstu ću se osvrnuti  na jednu novinu iz njihove „kuhinje“, koja može dosta da pomogne mamama, naročito onima koje su tek zakoračile u svet roditeljstva.  Nedavno je kompanija „Pampers“  predstavila Premium Care pelene sa indikatorom vlažnosti. Da ne bi razbijali glavu da li je vreme za zamenu pelena, dovoljno je da pomerite bebinu odeću i bacite pogled na pelenu. Ako je traka duž pelene plave umesto žute boje – pelena je puna!  Nekome će ovo  izgledati kao nepotrebna stvar, jer svi možemo da pipnemo i proverimo da li je vreme za presvlačenje. Ali, ima situacija u kojima će vam ova novotarija biti veoma korisna:

Pampers premium Care sa indikatorom vlažnosti

  1. Ako ste mama/tata početnik u presvlačenju: ako je beba nedavno ušla u vaš život i niste baš vešti presvlačenju, zna da bude prava noćna mora proveriti da li je vreme za presvlačenje. Ovako to otprilike izgleda. Najlaganije što možeš uzmeš usnulu bebu (pazi joj na vrat!) sav ukočen je pokušavaš prebaciti na površinu za presvlačenje. Utom, beba je ili kao mala lignjica, koja vam klizi iz ruku, ili se probudi i krene da urla  tako da se čuje do kraja ulice. Dok skinete švedsku pelenu, pa tetra, pa  jednokratnu pelenu da bi proverili da li je puna beba je ili budna ili iznervirana, ili oboje. I tako desetak puta dnevno!
  2. Ako  dojite, i brinete se da li imate dovoljno mleka i da li vaša beba lepo napreduje. Jedna od najvećih sumnji koje imamo u prvim mesecima majčinstva je sumnja u sopstveno telo  i n jegovu sposobnost da napravi dovoljno mleka. Ako beba slučajno kmekne, ili spava kraće no obično, najčešće se nađe neko ko će da posumnja da nemate dovoljno mleka, ako već vi niste posumnjali. A najlakše se proverava da li beba dobija dovoljno mleka tako što ćemo zaviriti u njenu   – pelenu.  Dovoljan broj mokrih i punih pelena sasvim je pouzdan znak da beba uzima dovoljno mleka i da nije dehidrirana. Dakle, izbrojte mokre pelene, naoružajte se samopouzdanjem i verujte u svoje telo. Dojite! Indikator vlažnosti u ovom slučaju može da bude veoma koristan, jer teško je proceniti šta je svakome od nas dovoljno mokra pelena. Pa ako je dovoljno mokra za menjanje, znači da je beba popila dovoljno majčinog mleka.
  3. Ako ste na javnom mestu, u šetnji, bilo gde vam je presvlačenje nezgodno, jer nemate odgovarajuće uslove. U tom slučaju, samo malo virnite i vidite kakve je boje indikator vlažnosti. Ako je žute, sve je o.k. ako je poplaveo, šta da vam kažem nađite neko od baby friendly mesto (kakvih u našem glavnom gradu i celoj državi ima jako malo), koje ima uslove za presvlačenje i menjajte pelenu.

Ciljna grupa za ovu inovaciju „Pampersa“ je kad se sve uzme u obzir prilično jasna, zato su proizvođači mudro ovu novotariju ubacili u veličine 1, 2 i 3. Taman negde do devetog, desetog meseca ili godine dana, mame i tate se „ušeme“ sa presvlačenjem i mokrim pelenama. Ova pozadina koju ja trenutno presvlačim ima 21 mesec i i uspele smo da isprobamo „Pampers“ sa indikatorom vlažnosti,  s tim što gospođica sada sama hoće da učestvuje u presvlačenju. Još malo, dok ne krenemo sa gaćicama – pelenama za odvikavanje.

 NAPOMENA: Ovaj članak je  sponzorisan, i napisan je uz podršku  „Pampersa“.

 

 

Category: Čari roditeljstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Indikator vlažnosti, pomoć roditeljima „početnicima“ | www.blogovnik.com | 28. фебруар 2013.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *