Nova tehnička znanja za novinare

| 26. октобар 2012. | 3 Comments

Novinar budućnosti je repoter, video, audio i foto novinar,  i interaktivni dizajner, sve u jednom.  On snima i montira audio i video materijale, piše blogove.  Oni su možda specijalizovani samo za jednu od tih oblasti, ali moraju da budu sposobni da odu i pokriju priču na bilo kojoj platformi,

kaže Adam Vestbruk, čije savete za multimedijalne novinare  preporučujem .

Kao novinar štampanog medija, godinama osim pisanja teksta, ništa van toga nije bilo „moja briga“, eventualno sam pisala „potpis“ za fotografiju koja će ići uz tekst.  Od momenta kada sam počela da pišem i objavljujem onlajn, situacija se drastično promenila – odjednom moram da znam da napišem pravilan veb naslov, da formatiram tekst tako da je čitljiv na internetu, da nađem slike a da ne prekršim autorska prava, da ih obradim, napravim baner, da rešavam probleme na svojoj internet stranici… spisak je ogroman.

Foto

Verujem da mali broj trenutno aktivnih novinara neće makar jednom u budućnosti praviti ili priređivati neki onlajn sadržaj. U vreme multimedijalnog  „pričanja priča“, što je daleko više od novinarstva u užem smislu, posedovanje određenih tehničkih znanja može mu u tome mnogo pomoći i učiniti ga konkurentnijim na tržištu. Uostalom, pogledajte šta je Robert  Ernandez izvukao  iz postojećih ponuda za posao novinara, kao spisak veština koje se od veb novinara zahtevaju.

„ Najkorisniji novinar će znati da koristi društvene medije kao alate, da snimi i edituje video, da napiše dobar naslov, i razume se pomalo u html i databaze za programiranje. Idealno, on ili ona ume da napiše sjajan SEO frendli naslov i razume zašto je to važno, zna da napiše bridak blog post i razume važnost međusobne interakcije sa zajednicom (publikom).  Ovo je citat teksta iz 2009!

U velikim redakcijama gde je za svaki segment rada na informacijama zadužena određena osoba, novinar nema mnogo potrebe da izlazi iz uobičajenog konteksta bavljenja  tekstom.  Ali, i pored toga, bilo bi dobro da makar razume ostale elemente koji današnje  informisanje na interntu  čine potpunim. Ovo naročito važi danas kada su vesti praktično u većini slučajeva multimedijalne. A ako kao novinar planirate da napravite sopstveni sajt i postanete preduzetnik,onda imate razlog više da određene tehničke veštine poznajete da bi pojeftinili i ubrzali rad na svom „startapu“.

Dakle, bilo bi dobro da bilo sami, uz nečiju pomoć ili uz pohađanje nekog kursa, naučite neke od sledećih veština:

  • Tekst: Pravilno formatiranje, obrada  teksta, linkovanje, „buletovanje“.  U zavisnosti od platforme koju koristite, potrebno je da znate kako da napravite tekst koji će lepo izgledati na ekranu, biti čitljiv i prijatan za oko.
  • Vizuelno: fotografisanje, obrada fotografija i vizuelnih podataka. Vizuelna sadržaje mnogo lakše hvatamo i pamtimo, mnogo više delimo na društvenim mrežama. Vrlo je zamorno (i skupo) ako nemate u timu osobu koja zna da manipuliše slikama i koristi neki od programa za obradu fotografija. Takođe,  ove veštine su vam potrebne i da bi izradili najjednostavniji baner,  kao i za infografik – vizuelizovane podatke, koji ima veliki potencijal (pogledajte  http://visual.ly/).
  • Video:  U današnje vreme smart telefona, svako može da napravi sasvim pristojan HD video snimak. Da bi danas uploudovali video na internet, nije vam potrebno neko posebno znanje, a dostupna su vam i uputstva (Osnovna uputstva za Youtube,  i Vimeo ). Ali, potrebno je nekada i da znate kako da isečete i sredite i montirate video.
  • Audio:  Nekada je potrebno i da snimimo audio materijal koji ćemo koristiti i prezentovati, pa je potrebno da znate osnovne postavke snimanja zvuka, i njegove obrade, uklanjanja šuma.  Ako imate svoj medij/sajt, dobro bi bilo da razmislite o audio i/ili video podcastu .

Za osnovne potrebe možete koristii i besplatne (open source) programe, koji se mogu naći na internetu. Pogledajte malo predloge za besplatne programe koji svaki veb novinar treba da koristi.

  • Osnove kodiranja (HTML, CSS).  Ovde ne mislim da bilo koji novinar treba da menja programera, niti da postane ekspert za to, specijalizacija postoji s razlogom. Ali, poznavati neke stvari da bi samostalno napravili najavu, baner, napravili neke sitnije promene na sajtu, ili rešili neke sitnije probleme, to je svakako potrebno.

Drugi aspekt cele priče je što je u svetu, a taj trend će neminovno doći i kod nas na ceni novo zanimanje – novinar programer. Kako se programeri baš ne bacaju da sami uče dijamant vesti i kako da napišu lid, možda nije loše razmišljati u tom pravcu da vi naučite  kodiranje. Veb redakcije su danas male i često multifunkcionalne, pa je to razlog više da bar malo zagrebete i ovu važnu oblast.

  • Osnove odnosa s javnošću – da bi mogli svoje  tekstove valjano da plasirate, treba da znate šta i kako komunicirate i kako  da se odnosite prema publici. U ovom slučaju „brend“ koji prodajeter ste vi i vaš novinarski rad, pa nije loše da naučite osnove odnosa s javnošću.  U slučaju da ste novinar preduzetnik, hteli ne hteli moraćete da zagrebete pomalo i po drugim oblastima – marketingu, prodaji… Uostalom, zar nas novinare ne „optužuju“ da smo univerzalne neznalice, jer se u sve pomalo razumemo? Nekada smo zaista prinuđeni da se pomalo razumemo u mnogo stvari, da bi bili bolji multifunkcionalci :)

Olakšavajuća okolnost je što danas imate u ponudi veliki broj dobrih kurseva, koji manje više objedinjuju sve ono što nam  je potrebno a što u vreme kada smo mi studirali Fakultet političkih nauka i druge fakultete koji školuju novinare, nije ni postojalo kao veština, naročito ne kao veština potrebna novinaru. Jedna od njih je školovanje Dizajn novih medija, gde možete da učite Adobe Illustrator, osnove Photoshop-a, Adobe InDesign,  Adobe Premiere, Adobe Dreamwever, Adobe Flash, Adobe Acrobat X Pr. Dodatna pogodnost za one koji već rade po raznim redakcijama je što može da se uči od kuće, po principu e – learning-a.

 Možda će neki novinari „stare garde“ pomisliti da učenje tehničkih veština suštinski udaljuje novinara od njegovog osnovnog posla  – pisanja informacija.  Novinarstvo, njegova suština, ostaje tu, i bez tog temelja ne možete graditi kuću, to je jasno. Ali prava je šteta ne poznavati načine kako da tu informaciju što bolje napravite i ne manje važno, plasirate – video, autodio, infografici, linkovi, dodatne analize, sve će to vašoj informaciji dati dodatnu vrednost, i učiniti i  vas i vaš rad vrednijim.

NAPOMENA: Ovaj tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Link Group, kao deo projekta podrške blogerima.

 

 

 

 

Category: Internetarije, Novinarski alati

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *