Osam saveta koji će vaše naslove na vebu učiniti boljim

| 16. септембар 2012. | 13 Comments

Koliko se nekada pisanje za štampane medije i za online medije razlikuje (bez obzira na sve sličnosti) najbolje ilustruju naslovi. Već sam pisala koje elemente bi trebalo da ima dobar ili bar pristojan naslov u novinama, a novinski naslov na vebu ima svoje specifičnosti i potpuno je priča za sebe. Dok naslov u štampanim medijima ako je pisan po pravilima dobre prakse, može donekle da istrpi stilske figure, dvosmislenost i odgonetanje „šta je pisac hteo da kaže“, na internetu toga nema. Čitalac uvek žuri i nema vremena da se bakće sa stilskim figurama, pritom ne čita i ne udubljuje se, već samo skenira tekst . Morate  čitaocu, (probirljivom i razmaženom) dati neku vrednost koja će ga naterati da baš na tu info klikne. Naslov ima moć – da privuče čitaoca, pobudi njegovu radoznalost, ali i da ga odbije i pre nego što je kliknuo na tekst.

Evo nekih trkova kako da skockate dobar, upotrebljiv naslov za tekst  na internetu (novinarski ali i bilo koji drugi, primenljivo je, uglavnom i na naslove za blog) na webu.

1. Kraće (ni) je bolje.  Naslovi na webu ne „jedu prostor“, već  treba da ga popune ( a količina i vrste reči su bitne za SEO, naročito ako imamo u vidu long tail  fraze, umesto pojedinačnih „izvikanih“  ključnih reči gde  je teško postati relevantan u pretrazi) optimalan naslov ima do  60 karaktera, jer toliko registruju pretraživači. Neki autori smatraju da je idealna dužina naslova na vebu pet reči. Pazite kako ćete ih upotrebiti. Poželjno je da makar jednom u naslovu upotrebite ključnu reč(i) za taj tekst . U vreme Tviterovih 140 karaktera, nije loše misliti i o tome da li naslov dozvoljava lako deljenje na ovoj društvenoj mreži (poželjno je koristiti servise za skraćivanje linkova, poput bit.ly, ali i dalje uz link treba da stoji neki opis, koji je primamljiv).

2. Pišite za – pretraživače. Dok pišete naslov za novine, imate u glavi čitaoca koji će čitati tekst. Na Webu, osim čitaoca preletača, morate računati i na pretraživače  (naročito Google) i njihove algoritme, i optimizaciji naslova za njih. Ako pišete samo na određene teme, ne bi bilo loše da na Google’s  Keyword tool proverite kako se kotiraju reči koje smatrate ključnima i želite da ih stavite u naslov.

Pretraživači  vole naslove, podnaslove, linkove i boldovani tekst. Imajte to u vidu kada dajete naslov. Bitne reči koje nisu u naslovu, obavezno stavite u naslov web stranice –  onaj tekst koji stoji u gornjem levom uglu pretraživača kada gledate stranu. Taj tekst može da se automatski generiše da bude isti kao naslov teksta, a može i da sadrži skup ključnih reči bitnih za članak (pošto je ovde reč i tekstu koji je vidljiv, trudite se da on bude i smislen, a ne kao kada nabacujete tagove).

Ako zanemarimo tehnički deo – da li „tagovi“ i ključne reči u naslovima utiču na saobraćaj koji nam dolazi sa pretraživača, činjenica je da što bolje odredite ključnu reč za vaš članak i konkretnu grupu ljudi,  tekst će lakše stići do te ciljne grupe. Manje je bitno je da li će doći preko društvenih mreža, ili pretraživača, ili privlačnošću za klik na matičnom veb sajtu.

3.   Jasno, precizno, bez prenesenih značenja i stilskih figura – naslov je suština teksta, kao i oflajnu, „reklama“ za njega. Ljude „smara“ filozofiranje, žele da ukratko čuju da je u tekstu nešto zanimljivo. Iz naslova mora da bude jasno čitaocu šta je informacija. Make it clear, not clever. Ma koliko svakom novinaru koji je ikada pisao za štampani medij teško zvuči, činjenica je da jasni, nedvosmisleni i neinventivni naslovi mnogo bolje prolaze na internetu od onih koji su nalik naslovima u štampanim medijima. Utuvite to i prilagodite se!

4. Poziv na akciju, glagoli, pitanja, Kako da... – ništa tako dobro ne poziva na akciju/klik kao glagoli. Postavite pitanje na koje je odgovor skriven u tekstu, bar tako čitalac misli.  Pitanje takodje implicira da je u tekstu neka tematika koju ste zaista više obradili, čim nudite odgovor na pitanje. Ako nekom u naslovu nudite odgovor na pitanje: Kako da… vi mu obećavate novu vrednost, informaciju, razjašnjenje. Takvim ponudama ljudi teško mogu da odole.

 

5. Reči koje prodaju: Hit, tajne, trikovi, saveti, šokantno,  skandalozno, seks i nasilje, prodaju. Da, ovo ne volim da znam, ali je realnost.  Pazite kako i koliko upotrebljavate ove reči, svedoci smo da gotovo svi njuz portali preterano eksploatišu ove reči, pa je verovatno „osetljivost“ na njih smanjena. Nedavno je kolega Dragan Radović u tekstu na blogu  (Fejsbuče uredniče, ili 5 pravila za produženi orgazam) primenio zanimljiv trik uz ovu tehniku – u naslov je stavio seksualnu konotaciju, iako nje u tekstu – nema :) Evo nekih primera koje Kopibloger navodi kao dobre za naslove na blogu, ali se mogu primeniti i na novinarstvo.

6. Nabrajanje. 10 načina kako da postanete bolji, 5 najčešćih laži u krevetu, 3 tajne za savršen izgled posle malo sna… svi ovi naslovi su kliše i verovatno vas ove brojke malo i iritiraju. Ali, i dalje klikćemo na takve naslove. Jer tačno znamo šta nas čeka, koliko odeljaka, čeka nas poznato i sortirano i to mami na čitanje.

7. Tu su i brojevi. Oni su „začin naslova“ Zašto? Upadaju u oči, obećavaju da se u tekstu radi o nečem konkretnom, predstavljaju činjenice, i mnogo se lakše vizuelno izdvajaju u gomili slova.

8. Obucite naslov u emocije koje odgovaraju potrebama čitalaca. Sad kad ste napravili jasan, lep, naslov, po prethodnim pravilima, probajte da ga malo začinite emotivnim „okidačima“, koji su oličenje neke potrebe čitaoca: „Kako da smršate 5 kilograma bez odricanja od hrane“,  „Jednostavne tajne uspeha finansijskih magova“, Pustoše prodavnice iz straha od skoka cena.  

Za isticanje emotivnosti, često se u naslov stavlja citat glavnog aktera teksta, jer tako emocije deluju autentičnije.

 

 

Neke crtice za kraj:

  •  Uvek pišite naslov prvo! Ovo pravilo je univerzalno i važi za vesti ( i ne samo vesti) u štampanim medijima. Ako nemate odmah naslov, znači da sa vašom idejom za tekst nije baš sve u redu. Jer kako kaže Kopibloger vaš naslov je obećanje čitaocima. Kako ćete to obećanje ispuniti, ako ne znate šta obežavate?
  • Naslov u štampi i na webu ne mora, čak nije ni preporučljivo da bude isti.  Na primer  – naslov članka odštampanog u „Njujork Tajmsu“ ˝Za mlade, politika je društeno pitanje˝ ( ‘For the Young, Politics Is Social’) je promenjen u ˝Nalaženje političkih vesti na webu – mladi ih prosleđuju˝ (engl. ‘Finding Political News Online, the Young Pass It On‘), i to zbog ključnih reči, koje se češće pojavljuju u pretrazi.
  • Štaviše, na zapadu novinar ne piše tekst za novine, pa da onda taj njegov tekst neko samo malo skrati ili ga tako c/p i postavi na web. Novinar piše dva posebna teksta, za štampu i za web. Ovde ćemo pričekati još na tu praksu, ali možemo već sad da, od naslova počnemo da razmišljamo o tome kao dva odvojena dela novinarstva.  BBC je još 2009. godine uveo praksu dvostrukih naslova čak i na samim sajtovima: jedan, kraći i „zvečeći“ na naslovnoj strani, a kada se na njega klikne, tekst ima duži i informativniji naslov.
  • Možda nekome teško pada što na izvestan način SEO „ubija“ inventivnost, humor i lepotu naslova. Ta „đavolja pogodba“ se naplaćuje – klikom, koji jeste i koji će sigurno biti važan deo poslovnog modela opstanka i evolucije novinarstva, njegove tranzicije iz oflajn u onlajn svet. Živeli i menjajte se, nema druge!

 P.s. u naslovu ovog teksta probala sam da primenim neke od pomenutih tehnika. Ako ste kliknuli na naslov – uspela sam :)

 

Tags: , , , , ,

Category: Iluzije novinarstva, Internetarije

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (13)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Osam saveta koji će vaše naslove na vebu učiniti boljim | www.blogovnik.com | 16. септембар 2012.
  2. Добар наслов « Био-блог | 19. новембар 2012.
  3. Nova tehnička znanja za novinare - Piskaralo.com | 1. децембар 2012.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219