„Resurs centar“, onlajn platforma za praćenje izbora

| 3. мај 2012. | 0 Comments

Dok se predizborna kampanja  tek zahuktavala, Medija centar je predstavio svoj online projekat – Resurs centar internet platformu.  Sad, pred izbornu tišinu,  napisaću malo o ovom projektu, podržanom od strane Fonda za otvoreno društvo, namenjenom novinarima, ali i svim građanima (i građanskim novinarima). Resusr centar, koji je nadam se, novinarima bio koristan alat, na jednom mestu sadrži mnogo korisnih informacija vezanih za izbore 2012.

Resurs-centar-250-logo izbori

[pullquote]„Resurs centar je zamišljen da predstavlja jedan otvoreni prozor za novinare koji će dinamično, uz angažovanje novinara i stručnjaka, biti ažuriran i upućivati na sve ono što je značajno za izborni proces. Tako zamišljen i realizovan Resurs centar neće biti od pomoći samo novinarima koji prate izbore i kampanju, već će istraživačima i analitičarima, svim akterima u izbornom procesu, dati mogućnost da utiču na to da izbori budu transparetniji“,  rekao je na predstavljanju projekta  profesor Fakulteta političkih nauka, Slaviša Orlović. [/pullquote]

Da bi novinari kvalitetno pratili aktivnosti političkih stranaka pre izbora, tokom predizborne kampanje i za vreme izbora, potrebno je da veoma dobro poznaju problematiku, kao i da im je pri ruci veliki broj dokumenata. Mada bi svaki novinar trebalo da ima svoju „bazu“ i dokumentaciju, korišćenje ovakvih alata može da bude od velike pomoći. Činjenica je da mada nije za očekivati da sa demokratizacijom društva rastu pritisci na medije, oni samo dobijaju nove pojavne oblike, a tokom predizborne kampanje,  mnogo jasnije se vidi koliko i da li uopšte mediji odolevaju tim pritiscima.

Kao neko ko predizbornu kampanju posmatra sa strane (i nije specijalizovan za ovu problematiku, jer ne radim u unutrašnjepolitičkoj rubrici), smatram da je pojava ovakvih platformi veoma korisna.

Resurs centar obiluje informacijama,  i mada se mnogi, poput najava događaja, mogu naći i na drugim mestima, smatram da novinarima olakšava posao ako mogu da relevantne informacije imaju na jednommestu, jer to štedi vreme.  Smatram veoma korisni mogu da budu odeljci sa Istraživanjima kao i sa savetima iskusnijih kolega (pisanim u formi bloga).

Ostavljena je i mogućnost online konsultacija -svi zaintersovani novinari u bilo kom trenutku mogu postaviti pitanje o izborima ili izbornom procesu putem e-maila pitanja@mc.rs. Ovo je naročito značajno za mlade novinare, kojima su ovo prvi izbori koje prate.  Za Resurs centar na pitanja odgovara tim iskusnih novinara – Peđa Obradović, urednik vesti na TV B92 i Tanja Aleksić, novinarka TV B92. Jedina moja zamerka je relativno malom broju tekstova u ovom odeljku.

Aktivnosti stranaka i informacije funkcionišu kao agregacija svih vesti vezane za izbore, a dobra stvar što se mogu pretraživati po ključnim rečima.

[pullquote] Zbog velikog broja informacija, u ovoj rubrici je pretraživanje moguće vršiti po imenu političke stranke, ličnosti i po datumu. Sve vesti, iz ove rubrike, mogu automatski biti preuzimane putem RSS tehnologije. Kalendar Kalendar prati najave svih događaja koje imaju veze sa izborima, uključujući najave TV emisija, stranačkih skupova, i konferencija. Pored pregleda ovih obaveštenja, korisnici su pozvani da kalendaru pristupe pomoću korisničkog imena i šifre i na taj način omoguće unos različitih događaja i ličnih planova – [/pullquote]

Izborni proces biće ispraćen do kraja direktnim praćenjem izborne noći „Watchdogging  Serbia“ , uz, kako najavljuju obilje analiza, komentara i drugačijih mišljenja, koja su nam tako falila tokom ove predizborne kampanje.

U okviru praćenja uživo izbora,biće lansiran i projekat #digitalniglas, koji bi trebalo da na jednom mestu prati SVE ONLAJN aktivnosti vezane za izbore.  U okviru njega, funkcionisaće i Ushahidi platforma za mapiranje podataka, vesti, mogućih nepravilnosti i komentara direktno sa nešto više od 8.000 izbornih mesta.

Digitalni glas treba da danas krene sa radom, i za sada imaju problema sa platformom. ( a i po mom mišljenju, bilo bi dobro da je ovakav projekat krenuo malo pre, početkom kampanje).

Što se tiče ostalih korisnih lokacija za novinare koji su pratili predizbornu trku, tu je  Istinomer,  gde osim blogova i pregleda kandidata, vesti ima i čitav odeljak gde se zbirno mogu pratiti aktivnosti političkih partija na društvenim mrežama.  Ova lokacija je takođe korisna za novinare koji bi da se podsete na razna obećanja političkih aktera koja su manje ili više ispunjena.

Osim toga, za oko su mi zapali sajtovi:  posvećeni parlamentarnim izborima 2012.izbori.rs, koji nema neki veći analitički značaj, jer uglavnom skuplja informacije, saopštenja sa drugih mesta, i  E izbori.com, koji pored preuzetih, ima i sosptvene tekstove, koji pretenduju da budu analitički ( i seriju tekstova vezanu za meni posebno interesantnu online kampanju političkih stranaka.

I jedva čekam bar posle izbora neku ozbiljniju analizu položaja medija tokom predizborne kampanje i pritisaka kojima su izloženi.  Ako se iko od njih, tako pritisnutih, usudi da je napravi.

 

UPDATE:

Pročitajte  izveštaj sa  konferencije #digitalni glas, na kojem imate i link za  snimak konferencije.

Category: Novinarski alati

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *