Intervju sa Oljom Bećković o Karleuši – lekcija za mlade novinare

| 18. мај 2012. | 3 Comments

Štampani mediji, ali i sva njihova onlajn izdanja i portali danas su prepuni intervjua sa Oljom Bećković u kojem je glavna tema gostovanje Jelene Karleuše u njenoj kultnoj emisiji „Utisak nedelje“. Intervjui su u stvari prepričani sa Medija Centra fakulteta za medije i komunikacije, gde je  prvobitno objavljen kao „ekskluzivni intervju“.

Ono što nijedan od objavljenih tekstova nema, ima list „Alo“,  koji je pokušao da proveri priču (a u skladu sa zanatom novinarstva, da nije svakom izvoru verovati). Od poznate novinarke su dobili izjavu da ona nije dala nikakav intervju, već da je njeno neobavezno ćaskanje( off the record) iskorišćeno  i od toga bez njenog znanja napravljen intervju.

– Ne želim ništa da komentarišem. To je bio jedan neformalan razgovor sa studentima i to nije trebalo, niti sam ja želela, da izađe u javnost. To zaista nije fer i ja nemam nameru da se sa nekim na ovaj način prepucavam. Očigledno treba zavezati usta i ne odgovarati ljudima na prosto pitanje „Koliko ima sati?“ od straha da to negde ne pojavi –

rekla je Olja za  „Alo“.  Tako je neki wannabe novinar  obezbedio sebi da ga drugi mediji citiraju, i da za njega čuju. ALI!

Prekršio je jedno od osnovnih pravila novinarstva – nikada nemojte zloupotrebiti svog sagovornika i svoj izvor, nemojte objaviti ono što vam je rečeno da ne objavite!  Ovde konretno se radi o stvari koja je prilično bezazlena, jer nadobudna zvezda je verovatno zahvalna što je opet u žiži javnosti, ali novinar može biti i u delikatnoj situaciji, ili će se raditi o priči koja može da ostavi katastrofalne posledice. I novinar mora da zna da ne sme da zloupotrebi poverenje sagovornika, ni izvora, i ne sme sebi „doopetom da zatvara vrata“. Jer, posledice neprofesionalnog pristupa su mnogo veće od trenutnog „uspeha“  koji takav stav može da donese.

Naravno, postoje situacije kada će neko pokušati novinara da zloupotrebi, izmanipuliše, ili mu podmetne, i od umešnosti, sreće (nekada i od podrške nadređenih) zavisi kako će se novinar postaviti i rešiti takve situacije.

Postoje i situacije kada ćete se sa svojim izvorom dogovoriti i objaviti nešto što nije zvanično, ni proverljivo u tom momentu, ali su to specifične situacije i podrazumevaju pristanak druge strane

Neko će se možda zapitati, čemu prozivanje mladog kolege, kad se ovakve stvari viđaju u novinama svaki dan? Pa, baš zato. Mediji kod nas su u žestokoj krizi, i bez obzira na to što se kao jedan od razloga navodi globalna finansijska kriza, činjenica da su nam zanatski i profesionalno novinari iz generacije u generaciju sve manje „potkovani“, svakako utiče na krizu kvaliteta medija. I samo stvaranjem novih generacija novinara koji će postupati profesionalno i pridržavati se osnovnih moralnih normi i kodeksa novinarstva, i biti valjano edukovani, možemo da se nadamo da ćemo iz ove „krize novinarstva“ jednom i izaći.

 

Tags: , , , ,

Category: Iluzije novinarstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219