Kreativna upotreba društvenih medija za brend – slučaj Metalac

| 16. децембар 2011. | 3 Comments

NAPOMENA:

Ovaj blog post sam započela još krajem oktobra kada sam primetila Metalac na FB i Twitteru, i njihove aktivnosti. Tek mi je na komentar Miloja Sekulića sinulo da sam o tome počela da pišem. A i oni su u medjuvremenu neke dobre strane kampanje doveli u pitanje, te bi ovaj tekst svakako imao apdejt :)

NAPOMENA 2: Tekst, da ne bude zabune nije sponzorisan, predstavlja moje lično mišljenje.

Mada često iz radoznalosti lajkujem stranice raznih brendova na Fejsbuku, gotovo nikada ne pratim šta i kako pišu i rade, ili bar ne dugo. Jednostavno, ili su dosadni i spamuju s previše informacija, ili samo šturo plasiraju linkove, kao da iza korporacijskih naloga stoje mašine a ne ljudi, ili pak se ponašaju kao da nas sve samo nagradne igre zanimaju (a i opasno me nervira „bildovanje“ fanova isključivo nagradnim igrama).

Ali, zapala mi je za oko fan strana Metalac posuđa–  kada sam počela da pišem tekst, nisu imali mnogo fanova, manje od 4.000 (imajući u vodu da je u pitanju koroporativna strana, tj. brend), sada, dva meseca kasnije imaju lepih 12.000. Stiče se utisak da su dobro ukopčali „tajnu“ internet komunikacije – dvosmernost i način na koji se naši njuz fidovi na Fejsbuku filtriraju našu stvarnost.

Ako se uz to doda malo opušteniji pristup komuniciranju i vešto korišćenje simbola iz našeg detinjstva – tufnastih i šarenih emajliranih šerpica iz kojih smo slasno klopali kao mali, čini se da  će Metalcu sasvim dobro ići na društvenim medijima. Pažnju su mi privukli i originalnim #tweetRecept takmičenjem, gde su pozivali fanove i pratioce da u 140 karaktera (kolike su poruke na Tviteru) spakuju recept koji se kuva, naravno u tufnastim šerpicama. Na Fejsbuku je tokom vremena zimnice bilo aktuelno slanje slika priprema – naravno, u Metalac šerpama. Akcija je imala lep odziv, delovala je domaće i prijemčivo, skoro kao da nije reklama za brend.

Konkurs „Retro je u modi“ mi je sjajan – jer su fanovi slali slike svojih retro šerpi, koje em udaraju na emocije iz detinjstva, em prećutno govore o kvalitetu posuđa koje je preživelo  tolike godine. Sjajno, zar ne?

retro je u modi Metalac posudje

Na Tviteru je  krenula akcija #tavajestrava (sve pohvale za slogan). Metalac je krenuo s poklonima, pa je tako na adrese nekolicine tviteraša stigla Mini tava (neki se žale da je baš mini), a  neki su svoje utiske o Tavi već napisali, neki objavili i recepte na sajtovima. Mada Metalac još nema mnogo pratilaca na tviteru, ovakva akcije je vrlo mudra, jer se heštag #tavajestrava pojavljuje u mnogo tvitova (a nisu plaćeni :), bar ne novcem).

Tava je strava, Metalac

Ono gde je kreativni tim LPT comunications, koji vodi kampanje na društvenoj mreži kompaniji Metalac, možda kiksnuo je poslednja FB aplikacija, igrica čija je poenta opet promocija tiganja i antistres.  Kako je Miloje Sekulić lepo  javno primetio, udaranje tiganjem po glavi, mada spada u humor – ali prizemni, ima i malo teže konotacije: sećate se Jutjube klipa koji je u stvari snimljeno nasilje u porodici.

I onda, dolazi se u opasnost da se jako lepo vođeni nalozi na društvenim medijima, umerene i lepo osmišljene tehinke, nagradne igre i ozbiljan rad na promociji padne u vodu zbog (malo ) nepromišljenosti. Zato saveti da se kampanje tokom pripreme ostave da „odleže“ pre puštanja, da se ne juri za planom rada, da se svaki predlog pogleda iz više uglova i aspekata (sigurno ne po principu da li će se gazdi/direktoru svideti), kakve poruke šalje. Jer i to je deo marketinga, prikrivene  i nenamerne poruke nekada nose ogromnu težinu. U konkretnom slučaju, dolazi se u opasnost da ih neko optuži da promovišu nasilje, da im neka NVo za zaštitu prava ozbiljno zameri simboliku i povuče gomilu loših komentara, najveći ispit za svaku „kompaniju na mreži“

Takođe, nekako mi se čini da za pratioce/fanove nije ključno ni neophodno stalno imati u toku neku akciju/kampanju, pogotovo ne treba „silovati“ i žuriti, dajte malo ljudima vremena da odmore. Previše aktivnosti nekada zna da bude i kontraproduktivno. Dakle, promišljeno, polako, lagano, dvosmerno, iskreno i kreativno – ovo su ključne reči  :)

 

 


 

 

 

Tags: , , , , ,

Category: Internetarije

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Kreativna upotreba društvenih medija za brend – slučaj Metalac | www.blogovnik.com | 16. децембар 2011.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219