Moje dojke će biti o.k. – a tvoje?

| 31. октобар 2011. | 5 Comments

Gospođice, imate tumor, ali on se u principu ne operiše, osim ako krene da raste. Evo Vam uput za Institut za onkologiju, oni će vam reći više. Gospoja ledena kao gel za ultrazvuk skoro me pa izbacila iz ordinacije, jednim reskim „sledeća“. „Imam tumor“, umreću, samo je odzvanjalo u mojoj mladoj, dva’estrodogodišnjoj glavi. Već minut kasnije gušila sam se u suzama, u zagrljaju svog dragog. Doktorka je samo jednu „sitnicu“ zaboravila da mi kaže – da je moj tumor benigni. I zove se fibroadenom.

Dani do odlaska na Institut za onkologiju, bili su mi užasni, a „guglanje“  pojma fibroadenom i njegove veze sa rakom dojki nije mi mnogo pomoglo. Jeste činjenica da sam tumor napipala sama, pregledajući redovno svoje grudi. 

NAPOMENA i digresija: da bi redovnim samopregledom napipali promenu na grudima, potrebno je da ona bude barem 5 mm do 1 cm velika.  A na žalost, 1cm je granica, do koje  se otkriveni zloćudni tumor potpuno leči. Samopregled je dovoljan da napipate cistu, neki fibroadenom, displaziju. Ali da bi zaista bili sigurni da su vaše dojke O.K potrebno je da makar jednom godišnje uradite ultrazvuk kod lekara koji je dobar stručnjak za pregled dojki. Žene mlađe od 45 godina treba da rade ultrazvuk, a samo starije  i mamograf (osim ako lekar ne odluči drugačije).

Na Institut sam otišla preko novinarske veze, kod doktora koji je sjajan onkolog. Odmah, posle manuelnog pregleda rekao mi je da je masa jasno ograničena i da on veruje da je to sve o.k. da imam „samo“ displazije i fibroadenoom i da ne brinem. Otišla sam i na ultrazvuk (drugi u životu, prvi je bio kada sam na svoju inicijativu otišla u dom zdravlja, pre toga mi ginekolog nikada nije preporučio da odem na preglede grudi!), koji je pokazao da imam nekoliko cisti i taj benigni tumor, koji je hormonski uslovljen i najčešće se javlja samo tokom plodnog perioda žene (povezuju ga često sa viškom estrogena).

Bolno me je žignula doktorova prva rečenica – da li vam je neko u porodici bolovao i umro od kancera (ako jeste, onda ste rizična grupa i nemojte čekati da nešto napipate da bi otišli kod doktora)? Dovoljno da se zabrinete i da se zapitate, da li smete da budete toliko neodgovorni da ne dočekate da vaša deca rastu uz vas?

I tako smo moj novootkriveni „dodatak“ u grudima i ja nastavili zajednički suživot. Išla sam na kontrole na tri meseca, pa na šest, pa na godinu dana. U međuvremenu su mi radili punkciju, da bi bili sigurni, i patohistološku analizu ćelija, koja je pokazala sa je sve benigno. Moj onkolog je imao ideju i da ga operišemo (ovo se ne radi često, jer se vrlo često ponovo na istom mestu javi tumor) ali je u međuvremenu došla Jana.

Dojenje je za mene tako, osim najlepšeg iskustva između majke i deteta, blagodati i zdravstvene koristi za dete, postalo veoma važan faktor – zdravstvena korist za majku. Žene koje su dojile imaju manji rizik da obole od raka dojke (naročito mlađe žene, pre menopauze)

Posle rođenja drugog deteta, onaj strah koji stalno tinja u meni nije mi dao mira – zbog trudnoće  dojenja gotovo tri godine nisam išla na pregled – I onda sam, kada je moj sin imao 15 meseci prekinula dojenje, da bih otišla na pregled. (jer tokom laktacije nije preporučljivo raditi pregled – od mlečnih žlezda ne vidi se dobro, pa rezultat može da bude lažan). Sve je bilo u redu, fibroadenom je  i dalje bio tu, ali smanjen.

Trenutno dojim svoje treće dete. Svesna sam da moram redovno da se kontrolišem,  naročito zbog očitog viška estrogena (koji se često dovodi u vezu s rakom dojke), kao i porodične istorije. I znam da će moje dojke biti O.K. jer ću redovno ići na kontrole.

Akcija je, kao što mnogi od vas koji će čitati već znaju, krenula od Mahlat i Ivane Ćirković i njihovih portala Tetka.rs i Organvlasti. Cilj je – da što veći broj žena onlajn i oflajn ( i ne samo žena, jer i muškarci mogu da obole od ove opake bolesti), shvati važnost pregleda grudi, i da ode na kontrolu. Jednostavno. Neophodno.

I pitaće se neko – zašto ove žene  ( i muškarci) spamuju i uglas viču #mojedojkesuokmojedojke su o.k. kao da ne znamo da treba da idemo na kontrolu?

Ne znamo. A i ako znamo, često ne idemo. Ili ne stignemo. Ili nas mrzi. Ili odlažemo.  Pre nekog vremena časkajuči posle intervjua s načelnicom jednog odeljenja jednog Kliničko – bolničkog centra u Beogradu, profesorkom fakulteta, saznadoh  da žena nije bila kod ginekologa otkako joj se rodilo mladje dete. Kada sam sa zebnjom upitala koliko godina ima dete, rekla mi je  – 19 godina…

 

UPDATE 11. jun.

Raspitala sam se kod više doktora, i rekli su mi da ni dojenje danas nije prepreka da se uradi ultrazvuk. U tom slučaju neke male malecne promene ne mogu da se vide jasno, ali one vece – svakako. Tako da sam ja uradila UZ i hvala Bogu sve je u redu. Moj fibroadenom se, zahvaljujući i dojenju, dodatno smanjio. Preporučeno mi je da kada prestanem da dojim dođem na još jednu kontrolu, a onda u dogovoru s lekarom na redovne kontrole.

 

 

 

Tags: , , ,

Category: Akcije, Sasvim lično

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Moje dojke će biti o.k. – a tvoje? | www.blogovnik.com | 10. децембар 2011.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219