Besplatna pravna pomoć za novinare

| 25. јул 2011. | 2 Comments

Bez obzira na postojanje najmanje dva nacionalna i više lokalnih strukovnih udruženja, novinari u Srbiji su prilično nezaštićena „vrsta“. Kako je otpuštanja novinara u Srbiji sve više (često i veoma zakoniitih, a često i onih kojima prethodi mobing), a i veoma slabo poznajemo svoja radna prava, nije loše znati da li te kao profesionalca iko štiti ukoliko zbo svog posla upadneš u bilo kakvu nepriliku, ili ako poslodava povredi tvoja prava. Prema onome što sam uspela da pronađem, novinari u Srbiji imaju sledeće opcije na raspolaganju:

spas pravni saveti za novinare

 • Pravo na pravnu pomoć koju nude sindikati novinara
 1. Sindikat novinara Srbije – u svom statutu navodi da članovi imaju pravo na praznu pomoć i zaštitu.
 2. Granski sindikat medija – pravna služba

Izvor ilustracije

 • Besplatna pravna pomoć strukovnih organizacija:
 1. UNS – Udruženje novinara Srbije  ima uslugu besplatne pravne pomoći :advokat Zoran Lakićević dežura svakog četvrtka od 15 do 16 časova u prostorijama UNS-a, Resavska 28/I, Beograd. Ovo udruženje nudi i zastupanje pred sudom u parničnom i odbrana u krivičnim postupku u slučajevima vezanim za obavljanje profesije. Kontakt za informacije je 011/ 3236 -337 ili na mail adresu press@uns.org.rs sa naznakom PRAVNA POMOĆ.
 2. Udruženje novinara Vojvodine  – besplatni pravni saveti i pro bono zastupanje novinara
 3. NUNS -Nezavisno udruženje novinara Srbije takođe ima uslugu  besplatne pravne pomoći,  saradnji sa advokatskom kancelarijom Živković Samardžić, ova usluga podrazumeva zastupanje članova na sudu i besplatne pravne savete. Praktično, ovo je nastavak projekta koji traje poslednje tri godine. Iz NUNSa navode da nude pomoć u sledećim slučajevima:
 • ako ste dobili tužbu po osnovi Zakona o javnom informisanju, Krivičnog zakonika ili Zakona o obligacionim odnosima
 • Informacije možete da dobijete na telefon: 011/ 3343- 255 i  011/3343- 136 su vam upućene pretnje ili ste napadnuti zbog svog rada i želite da slučaj prijavite policiji
 • niste sigurni da li je vaš tekst, radio ili tv prilog u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i Kodeksom novinara Srbije i kako smanjiti mogućnost tužbe
 • postoji mogućnost da budete tuženi po bilo kom osnovu u vezi s novinarskim poslom

Ono što me brine u vezi sa ovom uslugom je što  njen kvalitet možete uvideti tek ako se nađete u nevolji i zatreba vam. Ali, ovako, na neviđeno, imam neke strahove:

Na primer, na pitanja članova o etičkim dilemama odgovara Tamara Skrozza, novinarka i ko-autorka publikacije Kodeks novinara Srbije – uputstva i smernice. Nemam ništa protiv koleginice, niti sumnjam u njenu stručnost, samo se setih da je i jedna od autorki onog sramno – smešnog pokušaja Tomice Milosavljevića da pravilnikom o pisanju „disciplinuje“ novinare koji pišu o zdravstvu.

Druga stvar koja me brine je iskustvo jednog kolege sa besplatnom pravnom pomoći NUNS-a . Ako je besplatno, onda je besplatno. A slutim, kakvo je stanje u medijima, da će nam usluge besplatne pravne pomoći sve više trebati.

Volela bih ako je neko od kolega imao iskustva s službama besplatne pravne pomoći, da ih napiše u komentaru ili na mail, dodaću u tekst.

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Iluzije novinarstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219