Besplatna pravna pomoć za novinare

| 25. јул 2011. | 2 Comments

Bez obzira na postojanje najmanje dva nacionalna i više lokalnih strukovnih udruženja, novinari u Srbiji su prilično nezaštićena „vrsta“. Kako je otpuštanja novinara u Srbiji sve više (često i veoma zakoniitih, a često i onih kojima prethodi mobing), a i veoma slabo poznajemo svoja radna prava, nije loše znati da li te kao profesionalca iko štiti ukoliko zbo svog posla upadneš u bilo kakvu nepriliku, ili ako poslodava povredi tvoja prava. Prema onome što sam uspela da pronađem, novinari u Srbiji imaju sledeće opcije na raspolaganju:

spas pravni saveti za novinare

 • Pravo na pravnu pomoć koju nude sindikati novinara
 1. Sindikat novinara Srbije – u svom statutu navodi da članovi imaju pravo na praznu pomoć i zaštitu.
 2. Granski sindikat medija – pravna služba

Izvor ilustracije

 • Besplatna pravna pomoć strukovnih organizacija:
 1. UNS – Udruženje novinara Srbije  ima uslugu besplatne pravne pomoći :advokat Zoran Lakićević dežura svakog četvrtka od 15 do 16 časova u prostorijama UNS-a, Resavska 28/I, Beograd. Ovo udruženje nudi i zastupanje pred sudom u parničnom i odbrana u krivičnim postupku u slučajevima vezanim za obavljanje profesije. Kontakt za informacije je 011/ 3236 -337 ili na mail adresu press@uns.org.rs sa naznakom PRAVNA POMOĆ.
 2. Udruženje novinara Vojvodine  – besplatni pravni saveti i pro bono zastupanje novinara
 3. NUNS -Nezavisno udruženje novinara Srbije takođe ima uslugu  besplatne pravne pomoći,  saradnji sa advokatskom kancelarijom Živković Samardžić, ova usluga podrazumeva zastupanje članova na sudu i besplatne pravne savete. Praktično, ovo je nastavak projekta koji traje poslednje tri godine. Iz NUNSa navode da nude pomoć u sledećim slučajevima:
 • ako ste dobili tužbu po osnovi Zakona o javnom informisanju, Krivičnog zakonika ili Zakona o obligacionim odnosima
 • Informacije možete da dobijete na telefon: 011/ 3343- 255 i  011/3343- 136 su vam upućene pretnje ili ste napadnuti zbog svog rada i želite da slučaj prijavite policiji
 • niste sigurni da li je vaš tekst, radio ili tv prilog u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i Kodeksom novinara Srbije i kako smanjiti mogućnost tužbe
 • postoji mogućnost da budete tuženi po bilo kom osnovu u vezi s novinarskim poslom

Ono što me brine u vezi sa ovom uslugom je što  njen kvalitet možete uvideti tek ako se nađete u nevolji i zatreba vam. Ali, ovako, na neviđeno, imam neke strahove:

Na primer, na pitanja članova o etičkim dilemama odgovara Tamara Skrozza, novinarka i ko-autorka publikacije Kodeks novinara Srbije – uputstva i smernice. Nemam ništa protiv koleginice, niti sumnjam u njenu stručnost, samo se setih da je i jedna od autorki onog sramno – smešnog pokušaja Tomice Milosavljevića da pravilnikom o pisanju „disciplinuje“ novinare koji pišu o zdravstvu.

Druga stvar koja me brine je iskustvo jednog kolege sa besplatnom pravnom pomoći NUNS-a . Ako je besplatno, onda je besplatno. A slutim, kakvo je stanje u medijima, da će nam usluge besplatne pravne pomoći sve više trebati.

Volela bih ako je neko od kolega imao iskustva s službama besplatne pravne pomoći, da ih napiše u komentaru ili na mail, dodaću u tekst.

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Iluzije novinarstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Draga koleginice,

  Drago nam je što ste se na Vašem blogu zainteresovali za ovu, u poslednje vreme sve aktuelniju temu.

  Potpuno se slažemo da su novinari “nezaštićena vrsta”, kao i da je potrebno da postoji pravna pomoć za neprijatnosti u kojima se sve više naših kolega nalazi. U NUNS-u se zaista trudimo da pomognemo našim članovima, i da to uradimo tako da pomoć bude najefikasnija.

  Besplatna pravna pomoć, kao što ste primetili, odnosi se na zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima, kao i na sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika. Pored zastupanja, pravna pomoć podrazumeva i pružanje pravnih saveta iz oblasti profesionalnog i radnog prava.

  Radno zakonodavstvo nije u nadležnosti strukovnih udruženja, kao što je NUNS, već sindikata. Za to ima nekoliko razloga. Jedan od ključnih je to što NUNS, kao strukovno udruženje, nema zakonsko „punomoćje“ da zastupa radnike u socijalnom dijalogu sa poslodavcem, kao što to može sindikat koji je, po slovu zakona, jedini ovlašćen zastupnik radnika u kolektivnom pregovanju i potpisivanju kolektivnog ugovora sa poslodavcem. Zbog toga su mogućnosti strukovnih udruženja da se bave sindikalnom borbom, u šta spada i radno zakonodavstvo, veoma ograničene i takoreći svedene na, eventualno, lečenje posledica.

  I nama je, međutim, jasno da je radno pravo gorući problem našeg članstva. Zato se trudimo da im u urgentnim slučajevima pomognemo koliko je to u našim mogućnostima (pravni saveti, prijave inspekciji rada, javno zagovaranje itd).

  Rekli ste da Vas brine kvalitet naše usluge.

  Budite uvereni da će svaki naš član u svakom trenutku dobiti adekvatnu pomoć i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo da prevaziđe eventualne probleme. Advokatska kancelarija sa kojom radimo najbolja je u poznavanju medijskog zakonodavstva u Srbiji. Sa njima već godinama imamo odličnu saradnju i verujemo da bi kolege koje su koristile njihove usluge mogle da potvrde njihov profesionalizam.

  Razumljivo je da uvek postoje i nezadovoljne kolege. Kao što i sami znate novinarstvo je profesija gde je individualizam i različitost mišljenja veoma česta i pohvalna osobina. Ponekad se, kao u slučaju kolege koga ste citirali, i pretera, a ponešto i pogrešno interpretira.

  Umesto da polemišemo o konkretnom slučaju, mislimo da je i ovo dobra prilika da pojasnimo Vašim čitaocima neke detalje o našem servisu pravne pomoći. NUNS obezbeđuje besplatne usluge advokatske kancelarije (zastupanje na sudu, pisanje podnesaka, podnošenje dokumentacije, i sl). Na žalost, ovaj projekat i sredstva koja odobravaju donatori ne predviđaju ostale sudske troškove, o čemu su, naravno, svi naši klijenti pravovremeno obavešteni kad se obrate za pomoć.

  Takođe, da bi predupredili eventualne buduće nedoumice oko pokrivanja troškova, na našem sajtu smo dodatno pojasnili koje troškove možemo da pokrijemo, a koje, na žalost, ne.

  Uveravamo vas i da ne treba da sumnjate u kompetentnost koleginice Tamare Skrozza kad je reč o savetima u vezi sa etičkim standardima u novinarstvu.

  Nadamo se da ćete i ubuduće nastaviti da ukazujete na dobre i loše strane novinarstva kao što ste to radili dosad. Posebno nam je drago što kroz Vaše postove često kombinujete građansko i „klasično“ novinarstvo, što bi i trebalo da budu discipline koje se međusobno dopunjuju.

  S poštovanjem,

  Dragana Janjić i Maja Vasić-Nikolić
  Koordinatorke projekta besplatne pravne pomoći NUNS-a

  Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 2. Bednopiskaralo каже:

  Poštovane koleginice,
  veoma mi je drago što ste se javile i na ovaj način, razložno i jasno uključile u diskusiju.
  Hvala Vam na informacijama koje ste nam pružili. Za pravnu pomoć je dobro da je uopšte ima (bez obzira ko je po slovu zakona zadužen za nju), jer je na žalost, potreba na terenu za tim uslugama veoma velika. To je i razlog zbog kojeg sam napisala post.
  Iskustvo koje sam linkovala je jedno od iskustava, i ne može se iz njega izvući nikakav generalan zaključak. U sposobnosti koleginice Skrozza takodje ne sumnjam, ali mi je ostao malo gorak ukus posle tog neslavnog pokušaja ministarstva zdravlja, jer je zdravstvo sektor koji inače pratim godinama.
  Nadam se da će ova usluga zaživeti, i nastaviti da se finansira i kompletnije (jer se finansira projektom koliko sam shvatila), a ja ću i dalje i da hvalim i da kudim sve pojave vezane za novinarstvo :)
  Samo mala digresija – na ovom blogu pišem isključivo „blogovski“, da je ovo imalo bilo kakvu ambiciju da bude novinarski tekst, svakako da bih uključila i drugu stranu. Ovo je samo podsetnik za kolege da tako nešto postoji, ima ih dosta koji (kao i ja) nisu članovi nijednog novinarskog udruženja.
  Veliki pozdrav!

  Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *