Vest, kraljica novinarstva

| 22. март 2011. | 8 Comments

Danas teško da može da se zamisli novinarstvo, bilo klasično, bilo veb, bez vesti koja ima “obrnuta piramida oblik”. To znači da se čitalac/gledalac/slušalac gađa pravo u glavu, servira mu se najznačajnija činenica odmah, bez uvoda i “razglabanja”.

Obrnuta piramida vesti

Danas niko nema vremena za gubljenje, hoće sve instant, odmah. Prežvakano.

Ali, mada na prvi pogled deluje lako, gotovo banalno napisati vest, moram vam reći (a sigurno ste i vi imali prilike da čitate) da i dalje u svim vrstama medija čitam/slušam mnogo zanatski loših vesti. I dalje ima novinara koji godinama pišu opširne članke, izveštaje, kite novine svojim komentarima, a da ne znaju da napišu esenciju, osnovu i bazu – VEST. U članku „Kako i zašto pisati vesti“, možete pročitati na lep i slikovit način objašnjenu problematiku u svu tananost „majstorije“ pisanja vesti.

U čemu je problem?

Možda u tome što za definiciju ŠTA JE VEST, nema univerzalnog pravila (mada postoje osnovna pravila koja čine dobru vest, ono što ona mora da ima).

Ono što takva vest mora da sadrži da bi bila potpuna  su odgovori na 5  pitanja (5 W ili WHO – ko, WHAT – šta, WHEN . kada,  WHERE- gde i WHY – zašto) +  H – how. Ta čuvena struktura  potiče iz SAD, s kraja 19. veka i do sada nije izmišljena bolja.

Iako nije neophodno da se poštuje američki stil u kojem se odgovori na sva pitanja trpaju u prvu rečenicu i da takvi čine-glavu ili lid vesti  (da rečenica ne bi bila glomazna, preduga i nerazumljiva čitaocu), bitno je da se  u lidu daju odgovori na najvažnija od tih pitanja.

U zavisnosti od vrste vesti, u prvi plan se stavlja KO, ŠTA, GDE, KADA, KAKO , i tu je procena novinara ključna – da odredi šta je konkretno za tu vest najbitnije.

Upravo ovo odvaja novinara od nekoga ko puko prenosi ono što je čuo video (zapisničar) do nekog ko činjenice bira, selektuje, i formira sliku o svetu (Neda Todorović, interpretativno i istraživačko novinarstvo).

PRIMER:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:324242-Cvetkovic-Plate-prosvetarima-kad-posao-odrade

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da su predstavnicima prosvete koji su u štrajku vrata za razgovore u Vladi otvorena i da će plate biti isplaćene u onom delu u kome nisu, onog trenutka kad to bude odrađeno.

Da li je vest da je premijer nešto izjavio, ili sama izjava o štrajku?

Pritom, nadnaslov i lid su gotovo identični, što „bode oči“.  Možete videti i  kako su oko iste vesti različiti mediji izvukli  drugačije najvažnije pitanje


  • LID mora da bude mamac za čitaoca – jasan, kratak  (Orvelovo čuveno pravilo ako možeš da izbaciš neku reč, izbaci je!), da čitaocu da ono što ga zanima,  da ne guši i ne gnjavi predugim frazama.
  • Čitalac, kad dobije te najvažnije informacije, može da prestane sa čitanjem, jer su ispod tih one manje bitne (i često ne neophodne), kao što i urednik može takav tekst lepo da skrati, od kraja, ne dirajući gornji deo teksta.
  • U borbi s televizijom, koja nad štampom ima brojne prednosti (brzina, gledanje „lice u lice s gledaocem“ …) u štampane medije uvukla se vest s begraundom – dodatnim činjenicama koje objašnjavaju čitaocu pozadinu vesti, ili ga podsećaju.  Begraund može da bude  izjava (svedoka, analitičara, stručne osobe) istorijski, a može da bude i najava budućeg događaja. Begraund ne sme da bude dug i da se „previsoko“ postavi u vesti, jer će je „ugušiti“.
  • Ako citirajte, citirajte pametno! Citat može da bude čak i u lidu vesti, ako je citirani izrekao poentu dovoljno jasno i kratko da može da glumi lid (vodite računa o tome da ne smete menjati smisao rečenog, i da citat treba da bude citat). Ili niže u tekstu, ali citirajte samo ono što je smisleno i važno umesto da koristite svoje reči, nemojte citirati osobu zato što je važna – ( na primer, lično, reeeetko sam bila u situaciji da citiram ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića jer je govorio političkim rečnikom prepunim fraza a u stvari ne bi rekao ništa, samo bi mi „pojeo“ dragocene redove  – prim. aut.)

Dobre i loše napisane vestiIzvor

SAVETI ZA PISANJE VESTI:

– Bajata vest NE POSTOJI – vest mora da bude aktuelna;  ili je sveža, ili ne postoji.

– U vesti OGROMAN značaj ima naslovni blok – nadnaslov, naslov i podnaslov, jer su oni ulaznica za vest a pri tom treba da budu tako napisani da se ne ponavljaju u vesti, jer je onda čitalac neće ni pročitati.

– Vest mora da ima izvor (on se ne navodi uvek, ali ga novinar i urednik moraju znati i u njega imati poverenje)

– Vest ne počinje pitanjem (a i ne završava se pitanjem, jer novinar a ne čitalac treba da nađu odgovore)

–  NEMA komentara i ličnog stava – na primer u VESTI nema mesta za Rečenicu – Libijski diktator Moamer El Gadafi (ko je dokazao da je on diktator, da li je osuđen), ili zločinac taj i taj, koji je osumnjičen za ubistvo.

– Rečenice treba da budu kratke, jasne, precizne, nema u vestima „umiranja u lepoti“ i spisateljskih bravura.

– Dobro je koristiti i sistem fioka, koji uredniku omogućava da ako je frka izvuče i baci neku od fioka a da vest ostane neokrnjena i razumljiva.

PRIMER:

1 fioka – lid  – Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da samo od Srbije zavisi kojom brzinom će nastaviti evropske integracije, a da će zemlje članice EU tražiti od Beograda konkretne rezultate saradnje sa Haškim tribunalom.

2 fioka:  File je, posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, poručio da bi optuženi za ratne zločine trebalo što pre da budu privedeni pravdi.

3 fioka – „Uzima se u obzir sve što Srbija radi na tom planu i važno je da obaveze prate i adekvatni rezultati. Zemlje članice EU će gledati konkretne rezultate”, naglasio je evropski komesar za proširenje.

4. fioka – Prema njegovim rečima, sada „nije vreme za špekulacije” o tome da li će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU – već je vreme da se ozbiljno pristupi reformama.

5. fioka – Ova godina je veoma važna za proces proširenja EU i moguće je pokrenuti zamajac proširenja. Srbija mora da bude ambiciozna i samo će od nje zavisiti kojom brzinom će ići”, naglasio je File.

Izvor

Kratite, kratite, kratite! Kada završite, bar 2 puta pročitajte vest, iznenadićete se koliko reči može da se izbaci a da se ne narušio smisao izrečenog.

Smanjite prideve (koji daju kitnjatost tekstu, ali ne pomažu mnogo čitaocu da stvori sliku) i pametno koristite glagole (izbegavajte one koji su previše izraubovani, ista stvar može da se kaže na mnogo načina.

IZBEGAVAJTE formalnosti (osim ako su neophodne, deo protokola ili titule)

i zapamtite:  – najbolja vest je ona koja zaslužuje da se „razradi“ i ima nastavak!

P. S. Iako se dobar deo ovoga može iskoristiti i za pisanje na webu, ono ima neke svoje specifičnosti, o kojima ću pisati u posebnim tekstovima.

Dodatno štivo:

BBC-jev vodič za stil

10 stvari koje ne smeš da radiš kada pišeš vesti

Osnove pisanja vesti

Vodič za pisanje vesti za početnike

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Iluzije novinarstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Vest, kraljica novinarstva | www.blogovnik.com | 11. децембар 2011.
  2. Priručnik za novinare | 28. април 2012.
  3. Izveštaj – dobro uigrane činjenice | 28. април 2012.
  4. Najčešće greške novinara početnika - Piskaralo.com | 8. новембар 2012.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219