Novinarske forme – od teorije do prakse

| 20. фебруар 2011. | 10 Comments

Mladi novinari se često razočaraju kad „friški“ s fakulteta dođu u redakciju i shvate da teorije koje su učili na studijama nemaju mnogo veze s praksom u redakciji. Oni  bez prethodnog „teoretisanja“ o novinarskim formama izražavanja, možda se lakše i snađu učeći od nule strukturu onog što pišu, prilagođavajući se direktno mediju u kojem rade (jer svaki  ima svoje „fore i  fazone“ koji se u vidu pisano/nepisanih pravila prenose s kolena na koleno redakcijom). Klasična, knjiška podela (ili jedna od njih) novinarskih formi izražavanja izgleda ovako:

Novinarski žanrovi - vest, izveštaj, članak, intervju, komentar

Dijaloške forme su doživele ekspanziju procvatom radija, a naročito televizije, a kako ja pišem o štampanom novinarstvu, neću se na ovome duže zadržavati. Da dodam samo da kako je VEST kraljica monoloških oblika izveštavanja, iz koje se izlivaju svi ostali oblici, tako je INTERVJU  kralj dijaloških formi (sa kojima možemo da se igramo tek kad dobro izučimo zanat „zidanja vesti“.

U teoriji novinarstva postoji i trostruka podela na:

 1. FAKTOGRAFSKE forme – vest, izveštaj, klasični (pitanje – odgovor) intervju
 2. ANALITIČKE – članak, uvodnik,  kolumna, komentar i male forme poput beleške,  i delom umetničke kritike
 3. BELETRISTIČKE – feljton, reportaža, crtica,  satira, kozerija,  karikatura i opet, umetnička kritika

Poslednjih godina se forsira  i  interpetativno novinarstvo, kao oblik izražavanja koji podrazumeva „begraund“ odnosno pozadinu događaja.  Kako se samo novinarstvo menja (štampa, pod pritiskom interneta, naročito), tako se menjaju i oblici novinarskog izražavanja u praksi – NIKO više nema vremena za preopširne analize, tekstove koji „guše“, sve  postaje „dajžestirana“ verzija, u želji da se se dobije (zbog same prirode medija nepravedna) borba sa radijom,  televizijom, i internetom.

Osim vesti i izveštaja (uglavnom),  svi ostali oblici  mogu i najčešće se bitno razlikuju u praksi od onog „školskog“. Ovo, u principu, iako može na početku da frustrira, i nije neki problem, jer su same podele, i konkretne forme mnogo više deo teorije informacija i naučnog pristupa komunikologiji, te u tom smislu značajni (dakle, kao analiza i smeštanje  informacija u komunikacioni kontekst), nego što znače onima u redakciji.

Ali, uvek volim da kažem da je bolje ako nas radoznali duh „natera“ da svoje zanimanje shvatimo ne kao novinarski zanat, već kao – KOMUNIKOLOGIJU. Tako ćemo se izdići iznad pukih „zanatlija“ koji odrađuju posao i biti ono što treba da budemo – profesionalni komunikatori (ovoj temi moraću da posvetim poseban tekst) .  I ne samo to, ući  ćemo u čarobni svet gde je informacija SVE, a igra rečima najlepši način da se igramo (znam da zvučim pomalo naivno, ali da nije tako, odavno bih promenila profesiju).

Tako je i sa novinarskim formama. Kad jednom dobro naučite šta je „lid“ – glava vesti, onih čuvenih 5 +1 W (KO;  ŠTA, GDE; KAD; KAKO, plus ZAŠTO, koje nam daje kontekst), nije toliko bitno na koji način ćete dalje slagati tekst. Jer, čitalac je u prvom pasusu (poželjno rečenici!)  dobio NEOPHODNO i dovoljno.

U teoriji informacija, informisanje se svodi na proces slanja i primanja poruke preko kanala i na osnovu definisanog koda. Da ne smaram mnogo teorijama, koga zanima naći će i pročitati (a nešto od preporuka za literaturu naći ćete  i na kraju ovih tekstova). Poenta je da su novinari neka vrsta posrednika između izvora informacija i  krajnjeg primaoca – a način kako se prenosi (vrsta medija, žanr, forma) je u stvari kod.

E, učenje građenja tog koda ide od temelja, to jest vesti. Ma koliko vama sve to zvučalo jednostavno, verujte videla sam previše „novinara“ koji i dalje ne znaju da napišu – vest!  A mnogo vole da pišu reportaže, komentare… A to je isto kao da pokušavaju da prave kuću od krova (i to od trulih dasaka)…

Pisac je talentovan ako sa malo reči ume da kaže mnogo

A. P. Čehov

* grafika je iz Skripte Novinarski žanrovi dr Dubravke Valić Nedeljković

Izvor fotografije

Možda zanimljivo štivo:

– Skripte za preuzimanje studenata Žurnalistike iz Novog Sada

– Sajt netnovinar.org, obavezno štivo!

– Dušan Đurić – Novinarska radionica i Novinarski leksikonTags: , , , , , , , , ,

Category: Iluzije novinarstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. zubarica каже:

  Samo da se zahvalim, sjajan tekst, meni jako zanimljiv.
  Ma, super je :).

  Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0

 2. Bedno piskaralo каже:

  @Zubarice, hvala.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. @DanielaKrasic каже:

  Koleginice, da li je to samo moj utisak, ili nas, zaista, u poslednje vreme pokušavaju svesti na nivo koaksijalnog kabla… Sumrak profesije?

  Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 4. psihoterapeut каже:

  Sjajno sto sam ovo pronasla…pre godinu dana sam pokusavala da pronadjem neke tekstove o novinarskim formama u naletu ideje da bih mogla da pokusam da pisem clanke o svojoj oblasti, ali na srpskom nije bilo puno toga sto sam mogla da iskoristim…A mislim da je jako vazno da ovakvi tekstovi postoje jer se povecava sansa da ce strucnjaci iz razlicitih profesija moci da prilagode svoj nacin pisanja i obogate nase medije strucnim, ali na zanimljiv nacin prezentovanim informacijama iz svojih oblasti…Cini mi se da npr. nauka i slicne oblasti nisu dovoljno popularizovane bas zato sto naucnici nemaju gde da nauce da pisu cak i kada zele da se upuste u ovo… Tako da hvala, :), a nadam se da ce biti i nastavaka…ili bar sugestija o tome gde da trazim dalje :)

  Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0

 5. Bednopiskaralo каже:

  Draga @Danieala, nekako sam propustila ovaj komentar, ali moram ti rećida se potpuno slažem sa tobom…
  @Psihoterapeut, hvala na lepim rečima. Treba da nastavim seriju ovakvih tekstova, ali na žalost, brojne obaveze su me sprečavale da taj posao privedem kraju. Sad imam motiv više za to :)

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Sladjana каже:

  Odlične stranice.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *