Novinarske forme – od teorije do prakse

| 20. фебруар 2011. | 10 Comments

Mladi novinari se često razočaraju kad „friški“ s fakulteta dođu u redakciju i shvate da teorije koje su učili na studijama nemaju mnogo veze s praksom u redakciji. Oni  bez prethodnog „teoretisanja“ o novinarskim formama izražavanja, možda se lakše i snađu učeći od nule strukturu onog što pišu, prilagođavajući se direktno mediju u kojem rade (jer svaki  ima svoje „fore i  fazone“ koji se u vidu pisano/nepisanih pravila prenose s kolena na koleno redakcijom). Klasična, knjiška podela (ili jedna od njih) novinarskih formi izražavanja izgleda ovako:

Novinarski žanrovi - vest, izveštaj, članak, intervju, komentar

Dijaloške forme su doživele ekspanziju procvatom radija, a naročito televizije, a kako ja pišem o štampanom novinarstvu, neću se na ovome duže zadržavati. Da dodam samo da kako je VEST kraljica monoloških oblika izveštavanja, iz koje se izlivaju svi ostali oblici, tako je INTERVJU  kralj dijaloških formi (sa kojima možemo da se igramo tek kad dobro izučimo zanat „zidanja vesti“.

U teoriji novinarstva postoji i trostruka podela na:

  1. FAKTOGRAFSKE forme – vest, izveštaj, klasični (pitanje – odgovor) intervju
  2. ANALITIČKE – članak, uvodnik,  kolumna, komentar i male forme poput beleške,  i delom umetničke kritike
  3. BELETRISTIČKE – feljton, reportaža, crtica,  satira, kozerija,  karikatura i opet, umetnička kritika

Poslednjih godina se forsira  i  interpetativno novinarstvo, kao oblik izražavanja koji podrazumeva „begraund“ odnosno pozadinu događaja.  Kako se samo novinarstvo menja (štampa, pod pritiskom interneta, naročito), tako se menjaju i oblici novinarskog izražavanja u praksi – NIKO više nema vremena za preopširne analize, tekstove koji „guše“, sve  postaje „dajžestirana“ verzija, u želji da se se dobije (zbog same prirode medija nepravedna) borba sa radijom,  televizijom, i internetom.

Osim vesti i izveštaja (uglavnom),  svi ostali oblici  mogu i najčešće se bitno razlikuju u praksi od onog „školskog“. Ovo, u principu, iako može na početku da frustrira, i nije neki problem, jer su same podele, i konkretne forme mnogo više deo teorije informacija i naučnog pristupa komunikologiji, te u tom smislu značajni (dakle, kao analiza i smeštanje  informacija u komunikacioni kontekst), nego što znače onima u redakciji.

Ali, uvek volim da kažem da je bolje ako nas radoznali duh „natera“ da svoje zanimanje shvatimo ne kao novinarski zanat, već kao – KOMUNIKOLOGIJU. Tako ćemo se izdići iznad pukih „zanatlija“ koji odrađuju posao i biti ono što treba da budemo – profesionalni komunikatori (ovoj temi moraću da posvetim poseban tekst) .  I ne samo to, ući  ćemo u čarobni svet gde je informacija SVE, a igra rečima najlepši način da se igramo (znam da zvučim pomalo naivno, ali da nije tako, odavno bih promenila profesiju).

Tako je i sa novinarskim formama. Kad jednom dobro naučite šta je „lid“ – glava vesti, onih čuvenih 5 +1 W (KO;  ŠTA, GDE; KAD; KAKO, plus ZAŠTO, koje nam daje kontekst), nije toliko bitno na koji način ćete dalje slagati tekst. Jer, čitalac je u prvom pasusu (poželjno rečenici!)  dobio NEOPHODNO i dovoljno.

U teoriji informacija, informisanje se svodi na proces slanja i primanja poruke preko kanala i na osnovu definisanog koda. Da ne smaram mnogo teorijama, koga zanima naći će i pročitati (a nešto od preporuka za literaturu naći ćete  i na kraju ovih tekstova). Poenta je da su novinari neka vrsta posrednika između izvora informacija i  krajnjeg primaoca – a način kako se prenosi (vrsta medija, žanr, forma) je u stvari kod.

E, učenje građenja tog koda ide od temelja, to jest vesti. Ma koliko vama sve to zvučalo jednostavno, verujte videla sam previše „novinara“ koji i dalje ne znaju da napišu – vest!  A mnogo vole da pišu reportaže, komentare… A to je isto kao da pokušavaju da prave kuću od krova (i to od trulih dasaka)…

Pisac je talentovan ako sa malo reči ume da kaže mnogo

A. P. Čehov

* grafika je iz Skripte Novinarski žanrovi dr Dubravke Valić Nedeljković

Izvor fotografije

Možda zanimljivo štivo:

– Skripte za preuzimanje studenata Žurnalistike iz Novog Sada

– Sajt netnovinar.org, obavezno štivo!

– Dušan Đurić – Novinarska radionica i Novinarski leksikonTags: , , , , , , , , ,

Category: Iluzije novinarstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219