Žene teže stare

| 13. октобар 2010. | 0 Comments

Profesor Svetlana Vujović, endokrinolog, o padu polnih hormona kod žena i muškaraca i hormonskoj terapiji koja olakšava tegobe

TEGOBE koje prate smanjenje polnih hormona kod muškaraca i žena, mogu da se ublaže ili eliminišu hormonskom terapijom. Na taj način sprečavaju se komplikacije koje izaziva pad estradiola ili testosterona. Ovako za „Novosti“ ulogu polnih hormona u olakšavanju starenja obrazlaže profesor dr Svetlana Vujović, endokrinolog internista, načelnik Odeljenja za endokrinologiju gonada (polnih žlezda) Instituta za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije.

SISTEMATSKI PREGLEDI
* NA koji način mogu da se hormonski disbalansi koji prate starenje otkriju na vreme?
– Borimo se da svaka žena koja ulazi u menopauzu prođe dobar sistematski pregled: internistički, ginekološki, da joj se uzme krv za hormone i osnovne analize, da se uradi mamografija, ultrazvuk dojki, trbuha, male karlice, papanikolau test i test na osteroporozu. Tek kada sagledamo zdravstveno stanje i hormonski status žene, znaćemo da li nešto treba ispravljati ili ne. Slično važi i za muškarce, kojima bi trebalo uraditi sistematski pregled: internistički, urološki, ultrazvuk trbuha, osnovne biohemijske i hormonske analize, ekg i izmeriti krvni pritisak.

* Koliko smanjenje nivoa hormona može da zagorča život?

– U menopauzi, žene zbog naglog pada estradiola (estrogena) muče simptomi: talasi vrućine, nervoza, razdražljivost, pad koncentracije, slabije pamćenje, nesanica, često buđenje noću, smanjen libido. Zbog suvoće kože i sluzokože, dolazi do čestih vaginalnih infekcija i infekcija mokraćnih puteva. Neke žene imaju izraženije tegobe, a neke mnogo lakše prođu kroz period prestanka menstruacije.

* Smanjenjem estrogena nestaje zaštita ženskog kardiovaskularnog sistema?

– Javljaju se važne promene na kardiovaskularnom sistemu: lupanje srca, preskakanje, povišen pritisak kod žena koje ranije nisu imale taj problem, bolovi u kostima, mišićima, zglobovima. Kad žena uđe u menopauzu, krvni sudovi se sužavaju, masnoća se taloži na njihovim zidovima. Kao posledica javlja se povišen krvni pritisak, infarkt, izliv krvi u mozak. Ali, ako ženi u menopauzi nadomestimo estrogen, sve te procese usporavamo.

* Kada je pravo vreme da žena dobije hormonsku terapiju?

– Nije poenta lečiti ženu u šezdesetoj, već nadomeštati hormone čim počnu tegobe, da žena ne oseti nikakav prelazak od perioda plodnosti ka menopauzi. Od savremene žene se očekuje da pruži maksimum u porodici, na poslu, u društvenim kontaktima. Izražene tegobe mogu da dovedu do toga da žena bukvalno ne može da funkcioniše normalno u svakodnevnom životu.

PRIRODNE BOLESTI
* PROTIVNICI hormonske terapije zameraju da se na taj način veštački zaustavlja starenje? – Ako tako razmišljamo, medicinu treba ukinuti, jer su sve bolesti prirodne, kao i starenje. A posledice nemešanja medicine bi bile strašne – prelomi, vezanost za krevet, senilnost, sve su to komplikacije smanjivanja nivoa hormona, koje utiču i na kvalitet života. Zbog nekih depresija u menopauzi žene završe na psihijatriji umesto da dobiju hormonsku terapiju.

* Da li oko upotrebe hormonskih preparata još ima predrasuda?

– Moramo da razbijamo dugogodišnje tabue, jer se oblast endokrinologije polnih hormona brzo razvija i ono što je važilo pre 10 godina, više ne važi. Žene su ranije na pomen hormona strahovale da će dobiti bradu, brkove, da će se ugojiti. A sasvim je obrnuto, ako ne koriste terapiju, dobijaju u proseku pet, šest kilograma, jer kod njih umesto estradiola preovlađuju muški hormoni iz nadbubrežne žlezde.

* Neki hormone povezuju sa rakom dojke?

– Današnji hormoni su tako prečišćeni da oni samo nadomeštaju male količine hormona do normalnih i čine da žena normalno stari. Ali, dvadeset puta više žena umre od vaskularnih bolesti nego od raka dojke! Više od 90 odsto žena s karcinomom dojke starije je od 60 godina i nisu nikada koristile hormonsku kontracepciju ni hormone.

* Koliko dugo mogu da se uzimaju hormoni?

– Stav borda evropskog Udruženja za menopauzu, čiji sam član, je da se do pedeset pete prepisuju terapijski režimi koji daju menstruaciju svakog meseca. Posle šezdesete, ako se nastavlja s terapijom, u pitanju je duplo manja doza hormona, bez menstruacije. Nivo hormona u krvi tada je dovoljan da nema tegobe, ali nizak. Ne postoji vremensko ograničenje terapije, svakoj ženi se pristupa individualno a kontrole su na šest meseci.

* Ko, ipak, ne sme da bude na hormonskoj terapiji?

– Oboleli od karcinoma bilo kog dela tela, oni koji imaju popuštanje u radu jetre ili bubrega, porfiriju, trudnice i ljudi sa zapaljenjem vena. Za progestreon je jedina kontraindikacija tumor mozga, meningeom, koji je veoma redak. Kod muškaraca je kontraindikacija za testosteron izuzetno velika gojaznost i slip apnea sindrom. Takođe, na prostati ne sme da bude nikakvih tumora. Terapija testosteronom kao anabolikom nema vremensko ograničenje, ima pacijenata koji ga i u osamdesetoj godini piju.

 

* Da li muškarci stare lakše od žena?

– Muškarci stare drugačije, jer nemaju jedan određen događaj poput poslednje menstruacije koji bi označio prekretnicu u smanjenju hormona. Kod njih koncentracija testosterona opada od četrdesete godine, smatra se za oko jedan odsto godišnje. Ne stare svi muškarci isto, ali kada koncentracija testosterona padne ispod nisko-srednje doze, počinju tegobe. Oni osete smanjenje energije, depresivnost, nervozu, razdražljivost, lošiju koncentraciju, probleme sa snom, i ono što ih najviše zabrine, erektilnu disfunkciju.

* Da li je to momenat kada potraže lekarsku pomoć?

– Da, kada skupe hrabrost da kažu da imaju problem u polnom životu. Ali, znamo da je polna nemoć obično samo vrh ledenog brega. Sa padom testosterona, kao i kod žena dolazi do ubrzanih promena na krvnim sudovima. U trenutku kad muškarac dobije infarkt, nivo estradiola je na veoma visokom, a testosterona na najnižem mogućem nivou. Kada bi se tim pacijentima, umesto terapije za infarkt, dao testosteron, on bi momentalno proširio krvne sudove. Ako se na vreme otkrije pad testosterona, možemo da sprečimo kardiovaskularne bolesti koje su takođe najveće ubice muškaraca.

* Kakvu ulogu u padu hormona ima telesna težina?

– Muškarci se goje obično na stomaku, a sa daljim gojenjem im pada testosteron, to je put bez povratka. Odnos između estradiola i testosterona je ključan i kod muškaraca i kod žena, njihov odnos je od centralne važnosti. Kad muškarci gube u težini raste im nivo testosterona, jer je masno tkivo metabolički aktivno. Zato treba da dodamo testosteron da bi sprečili mnogobrojne bolesti. To su najčešće osobe u naponu snage, koje rade čitav dan, nezamenljive su, nemaju vremena da jedu zdravo, da vežbaju, izložene su stresorima. Posledično, goje se, testosteron pada i sve vodi ka infarktu.

* Da li im se može još nekako pomoći, osim dodavanjem hormona?

– Osim dodavanja testosterona, veoma je važno da im se promeni životni stil – pojača fizička aktivnost, nauče da se efikasnije bore protiv stresora, da bi smanjili njihov efekat na ceo organizam. Pokušavamo da naučimo i muškarce i žene da je proces starenja normalan, ali da mogu da olakšaju sebi tegobe i obezbede zdravo i lepo starenje. Količine hormona koje dodajemo nisu velike, već samo tolike da im smanjimo tegobe i nivo zdravstvenih komplikacija.

Angelina Radulović, tekst je objavljen u „Večernjim novostima“

Category: Svakodnevica

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *