Bomba za „Gugl“ na srpski način

| 18. октобар 2010. | 4 Comments

Kasnim, ali kako podržavam ovu ideju, rešila sam da se pridružim, makar i naknadno. Naime, radi se o akciji koju je inicirao Istok Pavlović na svom blogu Objašnjavajući u svom SEO vodiču za početnike, pojam „Gugl bomb“, naveo je primer akcije kojom su se blogeri zajednički linkujući za izraz „miserable failure“ za Džordža Buša, popevši ga na prvo mesto pretrage za tu sintagmu na Guglu.

Predloženo je da se slično  pokuša ovde, ovaj put s likom i delom Zorana Đinđića, a fraza koja se koristi je najveći car“. Mada kad izgovorim ovu sintagmu, „najveći car“ mi zvuči smešno i neadekvatno, ali razumem razloge zbog kojih je odabrana baš ona – lakše je uspeti s takvom frazom, ovakav sleng verujem koriste današnji klinci, pa su šanse da se ideja proširi kao „viral“ mnogo veće.

Naročito mi se dopada što pokušava da se progura nešto pozitivno (mada Bog zna da bi bilo u ovom trenutku mnogo jednostavnije nekom frazetinom napljuvati vladajuću garnituru). Naravno, odmah su se javili razni dušebrižnici  s raznim mišljenjima zašto on, pa valjao, pa nije valjao, podsećaju me na one čilce Mapetovce, što samo sede i gunđaju, zaboravljajući da ideja nije u podgrevanju političkih rasprava već marketing i SEO probi na lokalizovan način, i na kraju krajeva akciji koja počiva na pozitivnoj ideji, da se promoviše nešto dobro, neko ko je simbol dobrih ideja u Srbiji. Ne bi mi smetalo ni da je slično urađeno s nekim ko nije političar.

Ja prva sam veliko političko zakeralo i za moje pojmove još se nije rodio (niti će vervatno) političar koji će imati moje apsolutno poverenje. Ali, Zoran mi je ostao u sećanju kao pragmatičan, vispren i snalažljiv lik s dobrim idejama  i kao simbol  vremena kada se konačno duh optimizma počeo širiti i ovuda. Doduše, osim velike žalosti za likom koji je možda mogao da nas malo brže izvuče iz mulja, bez obzira na greške koje je pri tom pravio, svojom smrću ostao mi je i  simbol bolnog poraza i našeg treska na dno, u kojem smo dozvolili da nas zgaze i gurnu, ako ne u vreme Miloševića, a ono opasno blizu.

Zoran Djindjic najveci carFotografija preuzeta sa ovog sajta

Ne sećam se kada sam se osetila tako poraženo i toliko podgrejala svoju želju da pobegnem odavde, kao 12. marta 2003. godine, a svaka takva godišnjica, pobudi u meni ovakva osećanja, ne samo o najvećem caru, već i o svima nama, izgubljenima.

Tags: , , , ,

Category: Internetarije, Sasvim lično

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Bomba za „Gugl“ na srpski način | www.blogovnik.com | 12. децембар 2011.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219