Hepatitis B -100 puta brži od HIV

| 26. август 2010. | 0 Comments
A. Radulović | 26. avgust 2010.

S novom tetovažom, pirsingom ili čak posle pedikira, može u paketu da „stigne“ i hepatitis B, koji može da izazove propadanje jetre, pa čak i karcinom.  Malo ko zna da s novom tetovažom, pirsingom ili čak posle pedikira, može u paketu da „stigne“ i hepatitis B, koji može da izazove propadanje jetre, pa čak i karcinom. Virus hepatitisa B sto puta se lakše prenosi od virusa HIV, a veoma je otporan i van tela može da opstane sedam i više dana, upozorava prof. dr Milena Božić, infektolog.

Hepatitis-B-news-60jqh8l6qyrq1p0c1zcl3t0hakcpg26ogxz52d1mswq

– Zapaljenje jetre izazvano virusom hepatitisa B može da ima akutni i hronični tok – objašnjava prof. Božić. – Da li će akutna preći u hroničnu infekciju, praćenu hroničnom bolešću jetre, zavisi pre svega od uzrasta kada je do infekcije došlo. Ukoliko infekcija pređe s majke na novorođenče, takva deca se ne oslobode virusa u 90 odsto slučajeva, već ostaju dugotrajni, čak i doživotni nosioci virusa. Ali, ako HBV infekcija nastane u odraslom dobu, samo u pet odsto slučajeva prelazi u hroničnu.

Akutno oboljenje traje obično dva do tri meseca. Javlja se najpre malaksalost, slab apetit, mučnina i gađenje, povraćanje, nelagodnost i bol pod desnim rebarnim lukom ili u predelu želuca. Mokraća potamni, a stolica posvetli. Samo kod polovine odraslih, a kod dece još ređe, sreće se karakteristično žutilo kao simptom.

Ako i posle šest meseci infekcija ne prođe, funkcija jetre se ne normalizuje i markeri na virus ostanu pozitivni, pacijent ima hronični hepatitis.

– Ovaj oblik bolesti je često pritajen, pa se otkriva slučajno, rutinskim kontrolama krvi – kaže prof. Božić. – Simptomi bolesti, najčešće su neodređeni i mogu se pripisati mnogim oboljenjima, što ne odgovara težini bolesti, koja može da ostavi velike posledice. Kod 20 do 30 odsto bolesnika, naročito onih koji nisu pravovremeno lečeni, dolazi do propadanja i ciroze jetre. Iako nekada do ove faze prođe i 30 godina od prvobitne infekcije, alkohol, ili neka druga virusna infekcija mogu znatno da ubrzaju propadanje jetre.

Bolesnik s cirozom jetre na koži lica, grudnog koša i ruku ima proširene kapilare crvene boje. U krajnjem stadijumu bolesti javljaju se otok trbuha, nogu, krvarenja iz jednjaka i povraćanje crnog sadržaja, kao i žutilo beonjača i kože. Kod ovih pacijenata nije retka pojava primarni karcinom jetre, jer je virus hepatitisa B, posle cigareta, drugi po učestalosti kancerogen za čoveka.

Objavljeno u „Večernjim novostima“

Foto

Tags: , , , ,

Category: Novinarski tekstovi

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *