Moja azbuka

| 3. јун 2010. | 9 Comments

Svidela mi se  Azbuka upoznavanja, koja je krenula od taze blog penzionerke Džejn. Do sada su se abzukom preispitali Džejn, Drveni advokat, Čarolija, Sad clown Sopran, VerkićZelena vrata, Šunjalica.

Meni je ovo prijalo.

A – Anđeo. Nema crnog i belog, nema anđela i đavola, niko nije apsolutno dobar. Ali, treba nam arhetip idealnog, da bi verovali, da bi stremili, da bi se trudili da budemo bolji.  Angelina – moja baka i ja. Volim svoje ime.  Aleksa. Majkin sin.

B – Bolest. Osim straha od smrti, jedan od mojih velikih strahova je od bolesti, nemoći… Teško podnosim ljudsku patnju, čak i kada su u pitanju oni koje ne poznajem, a patnja bliskih me bukvalno izjeda. Silom prilika, na poslu se bavim i svakodnevno gledam bolest, pa sam imala cesto neprofesionalne ispade da recimo plačem na novinarskom zadatku i slično… Brak – Nije babaroga kao što sam mislila.

V – Visina. Visoka sam 180 cm. U mojoj porodici to nije bogznasta, jer je brat visok 2 m, tata malo manje, a i mama je bila viša od mene. Moja braća su svi dvometraši i nekako sam navikla na “visoko društvo”. Ali, kao klinka sam patila što “štrčim”, i što sam viša od svih dečaka. Srećom, kad sam porasla, shvatila sam da ima muških kojima visina ne smeta 😉 Vera.Verujem, ne mogu drugačije, odbijam da pomislim da ćemo satruliti i da ne ostaje ništa iza nas, da nema energije u svemiru koja kruži i da je zemlja mesto gde kao pokusni kunići proživljavamo i nestajemo. Čemu onda život?

G – Grudve. Iako sam zimsko dete, nikada nisam uzivala u čarolijama grudvanja. Mrzim sneg i sve što uz to ide.

D- Deca. Moja. Tvoja. Bilo čija. Divna. Volela bih da sačuvam dete u sebi. Duša – najbitniji deo osobe. Sve neko može da ti uzme, ali ako ti je duša široka, ti si i dalje svoj. Duša – moj čo’ek. Dušan. Moj brat, moja ljubav. Volim ga do neba i nazad.

Moje ljubavi

Đ – Đubre. Užasavam se đubrobacača i đubroostavljača. Ne razumem ljude koji odu u prirodu, pa tamo ostave razbaceno đubre. Fuj!

E – Emilija, tako se zvala moja prabaka, koju nikada nisam upoznala, ali koja je bila žena zmaj. Što i sebi želim.

Ž – Život – ili da parafraziram mog dedu – život je lep, on je sve ono usput, ne moš da čekaš pa da počneš da živiš. Ili – “boj se ovna boj se govna kad ćeš živeti”?

Z – Začini. Obožavam ih, muž i ja volimo da eksperimentišemo sa začinima. Djumbir, cimet, mirođija su mi omiljeni. Začinite život!

I – Internet. Ušao je u moj život samo pre 10 godina, a danas ne mogu da se setim kako se to uopšte živelo bez njega. Doneo mi mnogo pre svega divnih poznanstava, pa i prijateljstava, naučila sam mnogo, koristim ga u poslu i retko “apstiniram”. Zahvaljujući njemu, dobila kuma i zeta :) Istorija. Obožavam, razmišljala da je studiram.

J – Jagode. Obožavam. Jana. Obožavam. Jelena. Žena, koje nema, otišla u faking Australiju, nedostaje mi svaki dan.

Fragole e latte - Strawberries and milk
Creative Commons License photo credit: mastrobiggo

K – Kreativnost. Obožavam da budem u društvu kreativnih ljudi, smatram da je to Božji dar. Kuma – moja kuma, Daja, moj čovek.

L – Levorukost. Svi tripujemo da smo posebni, veličanstveni i neponovljivi. Ovo je jedna od stvari koja je mogla da me zaobiđe, ali godi sujeti kad vidiš da su sve neki smotani genijalci koristili “pogrešnu” stranu mozga.

Lj- Ljubav, patetično ili ne, ali volim da volim, obožavam da mi srce ispune pozitivne emocije. Partnerska ljubav me je učinila samopouzdanijom, boljom, svesnijom, sigurnijom.

M – Majka. Svi treba da imaju majku. Moja me nenadano napustila baš kad ne sme, umrla i poljuljala sve moje predstave o životu. Iskobeljala sam se, nekako, ali mi sve više fali, osećam da sam u mnogim sferama života ostala krnje biće…

N – Novinarstvo. Ko kad se loše zaljubiš, pa niti možete zajedno, niti razdvojeno. Tako i ja, i volim i mrzim, ali ne ostavljam.

Nj – Njiva. Zaboravljene, zatrnjene, neuzorane, takve njive po Srbiji su simbol našeg posrnuća i želje da budemo nešto što nismo. Užasavam se  kad ljudi  “čuče” u velikim gradovima, bez škole, prilike, posla, a kod kuće im njive zvrje prazne. Nikada se nisam plašila da radim, i ne vidim šta je toliko loše u obrađivanju zemlje? Osim što je država uništila poljoprivrednike i ljudima se ne isplati da se time bave. Ali, svejedno, tuga me uvek uhvatim kad vidim takvu njivu, kao da vidiš lepu, neljubljenu ženu…

O – Osmeh. Volim vedre ljude, koji umeju da uživaju u životu. Mogla bih svom partneru svašta da oprostim, ali ako prestanemo da se smejemo zajedno, snaću da je kraj…

P – Pisanje. Mogla bih ga svrstati u fiziološke potrebe. Moram da pišem. Bilo šta. Nesrećna sam kad ne napišem ni slovo u danu. Pizda – kao karakterna osobina. Ne mogu da smislim ljude koji nemaju petlje. Da urade, da se promene, da živnu, da žive. Mediokriteti…

R – Roditelj. Roditeljstvo mi je život, a bogami i shvatanja i prioritete okrenulo naglavačke. Nisam mislila da će biti tako. Najzajebaniji i najodgovorniji posao koji može u životu da te snađe. Dal’ sam nešto zajebala, videću za deceniju, dve.

S – Slatkiši. Moja slabost. Ne odbijam, nikad. Smotanost. Užasno sam smotana i nespretna. Nervira me to. Krcam tanjire gore nego Grci.

T – Torba. Ne mogu da živim bez torbe, a kako godine prolaze sve su veće i veće.

Ć – Ćutanje. To meni ne može da se desi. Osim kad sam duboko nesrećna, onda ćutim spolja,  a plačem i pričam u sebi. Najčešće na papiru. Kad, ćutim, onda sam opasna.

U – Udruženje. Udruženje RODITELJ. Nastalo je slučajno, na internet forumu (vidi pod I) gde su se okupljali mladi roditelji. I pizdeli zbog svih sranja s kojima moraju da se bore kad reše da prave decu. Napravili udruženje, a 6.6. nam je 4. rodjendan! Koliko sam uživala, nervirala se, htela da bacim sve, koliko divnih i manje divnih iskustava mi je to angažovanje donelo, koliko prijateljstava s ljudima koji su na takav divan način banuli u moj život, kad povučem crtu, dobro je što mi se desilo!

F – Fakultet. Znanje, druženje, iskustvo. Sve može da donese, a i ne mora. Žao mi je što kao generacija koja je odrastala devedesetih, nisam osetila mnoge čari studiranja, putovanja, učenja, mi smo gledali da nam ne padnu bombe na glavu…

H – Haljina. Obožavam ih, čine me ženstvenom i u njima se osećam lepo. Hleb. Domaći, vruć, s koricom, mmmm.

C – Carski. Kad je nešto baš dobro. Fan sam monarhije, bez obzira na (ne) mogućnost ponovnog vapsostavljanja iste u Srbalja :) Car Dušan – za njim čeznem na čelu naše države.

Č – Čačak, moj rodni grad. U stvari grad pored mog rodnog sela. Kolektivno nesvesno od kojeg ne mogu i ne želim da bežim. Čokolada – neki kažu da žene radije konzumiraju čokoladu nego seks. Uh, nisam baš sigurna, možda najbolje oboje. Ili naizmenično :)

– niš’ mi ne pada na pamet
Š – Šuma. Potok. Livada. Šator. Nas četvoro. Dosta!

Tags: , ,

Category: Sasvim lično

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. piskaralo.com » Twitter Trends | 3. јун 2010.
  2. Tweets that mention Bedno piskaralo » Moja azbuka -- Topsy.com | 3. јун 2010.
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219