Svi novinari pod „NUNS-ovu šljivu“

| 23. децембар 2009. | 1 Comment

Projekat Nezavisnog udruženja novinara Srbije, http://novinari.rs nedavno  je predstavljen javnosti. Kako tvrde  idejni tvorci projekta, u kojem je do sada u bazu podataka  skupljeno oko 4.000 novinara i medijskih radnika u Srbiji , ambicija im je da baza preraste u “alternativnu berzu rada za novinare”.

Ma koliko lično navijala da se naša profesija digne iz nogdauna pre nego što odbrojavanje stigne do deset, bojim se da će ta zamisao u praksi ići malo teže. Moram ovde da iznesem neke svoje nedoumice,  baš me zanima da li će se ispostaviti kao tačne posle nekoliko meseci:

Waste - Who's delivering the paper today?
Creative Commons License photo credit: carlos.a.martinez

–        (Opet) loš PR –  Kao novinar, imam veoma malo informacija o čitavom projektu, pa čak ne znam ni gde se to novinari mogu prijaviti (pretpostavljam da treba da se jave NUNS-u, ali da li to važi i ako nisu članovi ovog strukovnog Udruženja). Preko svoje kompanije nisam dobila nikakvu informaciju,  jedine info koje imam su iz online medija. A čini mi se, da bi baza imala smisao, više treba ubeđivati potencijalne poslodavce nego kukavne novinare.

–          SEKA je dodatno srozala finansijsku, moralnu i profesionalnu situaciju novinara u Srbiji. Danas je veoma teško održati bilo kakav novinarski posao, prinuđeni smo da prihvatamo kompromise,  užasno smo potplaćeni , bez mogućnosti da svoje karijere zaista profesionalno vodimo.  Lepo je zamišljeno da  ova baza podataka, prema sposobnostima, školskoj spremi, iskustvu i  specijalizaciji bude dostupna urednicima i vlasnicima medijskih kuća, ali izražavam sumnju da će to odjednom da bude način za biranje kadrova – stare, “proverene” metode se teško iskorenjuju, a ova nova praksa teško će zaživeti bez adekvatne podrške, pa čak i s njom. Navike se teeeško menjaju.

–          Nije mi najjasnije za šta će ta baza konkretno doprineti, osim eventualnog angažovanja nezaposlenih novinara  – kojih je ionako previše, naročito ako se uzmu u obzir “honorarci” kategorija koju zakon ne poznaje, ali je redakcijska praksa maksimalno zloupotrebljava.  Lepo je ako budemo znali da u Srbiji ima baš toliko novinara, ali to će nam olakšati samo da znamo koliko je potencijalno gladnih usta.

–          Veoma mi se dopada ideja (nadam se da neće ostati samo ideja) o korišćenju baze za organizovanje  profesionalnog usavršavanja, seminara i sličnih stvari. To je ono što našoj profesiji jako fali!  Moramo da se menjamo u hodu, ali ni u ludilu poslodave ne zanima da ulaže u nas (ovo pišem samo iz ličnog iskustva), prepušteni  smoličnoj inicijativi,snalaženju i odgovornosti ( uz naše prazne buđelare, izbora ostaje tako malo)… Kao neko ko prethodnih 8 godina prati zdravstvo i socijalne probleme, znam  kako sam sve morala da se snalazim da bih pred bilo kog lekara mogla da izađem kao  ravnopravan i kompetentan sagovornik.

–          Pohvalno je što je baza urađena u skladu s propisima o zaštiti informacija, pa bi jedini javno dostupan kontakt trebalo da bude e mail adresa (mada lično svoje kontakte javno objavljujem ,smatram da propisi treba da se poštuju)

Dok čekamo da  vidimo da li će i na koji način zaživeti ideja, morma da vam priznam da me strašno iritira što je  i nekoliko dana posle  predstavljanja projekta u javnosti, i dalje je uključena redirekcija  -kada ukucate http://novinari.rs automatski vas prebacuje na NUNS-ov sajt, gde nema gotovo nijedne reči o projektu…

Tags: , ,

Category: Iluzije novinarstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Čemu služi diploma u redakcijama? | Bedno piskaralo | 27. фебруар 2010.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *