BlogOpen i njegova deca

| 1. октобар 2009. | 14 Comments

Da mi ne zameri ekipa s ovogodišnjeg BlogOpena, radovala sam se što jedan od mojih postova upade u ovogodišnji izbor za Blogopediju, nije da nisam. Samo me stisle obaveze, što poslovne, što roditeljske, što neka tuga i neizdrž povodom svega što se ovih dana dešavalo u Beogradu. Još sam uzela da čitam “Kolibu”, Vilijema Pol Janga, koja me je potpuno dotukla i odvukla od mile mi tastature.

Pobegla sam, priznajem iz stvarnog sveta, ovog mog stvarnog Beograda, jer ne mogu više da se davim u pitanjima, manje više istim koje sebi postavljam gotovo 20 godina. Zato sam se okrenula ovom izboru, koji su napravili momci iz Niša, ovogodišnji organizatori Blogopena 09, održanog 4. i 5. septembra 2009. godine.

250x250

I nekako sam baš prijatno iznenađena i zatečena da sam se našla u ovom malom, šarenolikom Balkanskom društvancetu. Ima tu svega, za svačiju dušu, i uživala sam čitajući.

izvor

 

Premda piskaram podugo, da nije interneta i sigurnosti prividne anonimnosti(koja je poodvano bivša anonimnost), sumnjam da bih se ikada usudila da negde nešto objavljujem. Ohrabrena  lepim rečima prijatelja pesnika  nekoliko puta sam se jada osilila pa poslala neka moja pisanija na konkurs. Ili nisu stigli na vreme, ili nisam ispoštovala propozicije konkursa, ili se žiri pitao, Boože, o čemu ova uopšte piše ;). Tako da je Blogopedija moja jedina nagrada, osim grupe mazohista koji čitaju moj blog :)

Ali, bez želje da umanjim vrednost izabranih radova(pa i svog) i dalje mi nije jasan princip po kojem autor mora SAM da predloži i pošalje postove i tekstove koje smatra kvalitetnim. Em mu treba malo aktivizma, em ima neobaveštenih, a sigurno i stidljivih, možda i onih koje mrzi da to učine. A sigurno je i subjektivan. Neki blogeri su problem subjektivnosti svog mišljenja rešili nagradjivanjem   ili anketiranjem na svojim blogovima. I to nije loše, ali mi se čini da bi predlaganje od strane drugih blogera(jednog ili više njih) dalo više povoda da se oseti kako diše mala blogerska zajednica na ovim prostorima.

Ostaje svakako dilema da popularnost nije uvek jednako kvalitet, ali on je u samoj definiciji blogovanja taako amorfna i ukusima podložna stvarčica, da je o tome teško raspravljati. A u tom slučaju, kriterijum odabira morao bi da bude drugačiji, po nekom formalnijem principu, koji bi onda, logično poništio njegovu poluformalnu ideju.

BlogOpen, koji polako, bio formalan ili ne, s namerom da „geekovi“ i „geekovi wanna to be“ razmenjuju znanje ili iskustvo, ili se druže, postaje polako institucija. Kako će se dalje razvijati i kakva ga sudbina čeka, videćemo, u septembru smo čitali utiske,  izveštaje , malo „okasnele izvešaje“:) , poglede „sa strane“.  Neki su se baš bavili ovim neformalnim blogerskim okupljanjem, a da sve ne ostane na pukoj razmeni „ćoraka“, pali su i   predlozi i vizije kako bi sve to ubuduće moglo da se  “upakuje”.

Za početak, dobro bi bilo da blogeri znaju, da neke ideje ne mogu da se realizuju same od sebe, bez obzira na nas gomilu tapšača koji idemo okolo i vičemo „sjajno“. Bez obzira na neformalnost i OO(organizacioni odbor) kao i šetajuću lokaciju, BlogOpen mora da ima generala, malog od palube, režisera, kako god nazvali tu osobu ili osobe. Da osmisli, drži na okupu paučinu koja povezuje sve, da svojom vizijom i autoritetom širi dalje ideju. Ne pametujem, sublimiram svoja iskustva, koja su doduše iz potpuno drugog svreta, ali podrazumevaju neophodnu ideju, viziju, dobru volju i zagriženost za dobre stvari koje imaju smisla.

Pošto se slegla prašina oko Niške borbe u rovovima, možda je vreme za odlaganje ordenja, prebrojavanje ranjenih i taktiku za sledeću borbu. Za početak, sajt BlogOpena popuniti arhivom od prethodnih godina, staviti Blogopediju 09, kao i one prethodne.

I ovu malu četu blogera upakovati u jedan PDF, kao što ste i obećali 😉

Za kraj, ko je stoički izdržao da stigne do kraja: :)

Izbor Blogopedija 09, koji su prikupili i uredili Slavko i Srđan.

I prošlogodišnja Blogopedija 08, koju možete da vidite ovde i Blogopediju 07 koju NE možete da vidite ovde.

 

Tags: , , ,

Category: Internetarije

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (14)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219