Trenutak istine, ili istina trenutka?

| 19. октобар 2009. | 27 Comments

trenutak istine

Poštovani čitaoci bloga „Bedno piskaralo“, ekskluzivno imate priliku da vidite novi, neodoljivi kviz –  „Trenutak istine za T. V.(prim. autora – pogledajte poslednji pasus)“

U studiju su voditeljka programa B.P. i na „vrućoj stolici“, privezana za detektor laži – T.V. lično!

B.P. – Dobro veče, da li Vam je udobno u vrućoj stolici, navikli ste da ste s druge strane i da Vi pitate?

T.V. – Da, udobno mi je (kiseli osmeh).

B.P. – Nnnnnne, odgovor nije tačan. Recite, da li ste u stvari novinar samo da bi samozadovoljno mogli da čeprkate po tudjim životima, a to pravdate profesionalnošću i borbom za istinu?

T.V. Ne, niste me dobro shvatili… ja…

B.P. Dosta, idemo na sledeće pitanje: da li je smisao emisije „Trenutak istine“ da na najgnusniji način potonule, istrošene , promašene i traumatizovane ljude izvrgnete ruglu i time zaradite enormnu gledanost i još veći novac?

T.V. Ne, nije!

B.P. Mmm, da vidimo šta kaže poligraf…. odgovor nije tačan. Idemo dalje, Da li bi se osećali loše kada bi saznali da Vam je mama piiip, a bivši muž piiiiiip, a vi ste onda piiiiiiiip?

T.V. Osećala bih se grozno, ali ja se nikada ne bih prijavila!

B. P. Da vidimo šta kaže poligraf… odogovor nije tačan. Da li  poligraf pišti možda zato što emisiju koju vodite privatno smatrate dnom dna, sramotom za novinarsku profesiju i šljamom najgore vrste?

T.V. Pa i da tako mislim, to ništa ne menja, znate, ja sam profesionalac i radim u skladu s tim. Uostalom niko nije terao te ljude da se prijave.

B. P. Tačno, nije. A onda je Vaš „tim psihologa“ opet jaki profesionalci, kao i Vi, takve ljude pustio da nastave da blate sebe za male pare, još gore – pijanice da se opijaju, nailnike da nastave da biju, silovane da nastavljaju da budu silovani i od strane voditeljke i od strane auditorijuma?

T. V. Pa,… ovaj,… hm, nije baš tako.

B.P. Ccc, opet netačan odgovor, ne ide vama ovo baš najbolje… I za kraj, da li Vas je draga T.V. bar malo sramota zbog moralne i svake druge štete koju ste svojim radom naneli građanima Srbije a pre svega tim ljudima i njihovim porodicama?

T.V. (Postiđeno) da, malo me je sramota.

B.P. Ouuu, odgovor opet NIJE TAČAN!  Žao mi je, T.V. moraćete i dalje da se prodajete za velike pare i da koru hleba zarađujete omalovažavajući i blateći druge. U ovom kvizu niste tačno odgovorili ni na jedno pitanje.

Urnebesan aplauz publike. Otvara se prorez u zemlji i takmičarka propada u istu, uz uzvik olakšanja i iznenađenja plaćenih statista u studiju,. A ne, to je iz drugog kviza, mada, deluje baš dobro i korisno.

….. Zvvrrrrrrrr!

6.10 je, ustaj Bedno piskaralo, novi radni dan. Trljam oči,  osvrćem se, nigde reflektora ni frenetičnih aplauza. Uf, baš šteta, na momenat sam se ponadala da…

Ne, ništa se nije dogodilo. Dok čekamo da se organ koji ima ovlašćenja ali ih slabo koristi (RRA) izjasni, a T.V. i njen gazda obećavaju da će ovaj sramotni kviz da se prikazuje u manje sramotno vreme (bliže ponoći, kao da je glupost onda manje vidljiva), meni se i dalje u glavi vrte slike visokotraumatizovane osobe koja pritisnuta ko zna kojom mukom iznosi svoju strašnu priču i slike novinarske(mada ne bih olako trošila tu reč) ajkule kako zajedno sa celom ekipom kviza verbalno siluje pred milionskim auditorijumom ženu kojoj je potrebna pomoć. Šta reče T. V., bori se protiv nasilja, svaka joj čast…

Link 1: Zakon o radiodifuziji, s posebnim osvrtom na član 68…

Link 2: Etika novinarstva, s osvrtom na strane od 26 do 29…

Mene je sramota, a vas, drage kolege novinari? A Vas, drage kolege iz UNS-a i NUNS-a?

Tags: , , ,

Category: Bez dlake u mozgu, Iluzije novinarstva

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (27)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /home/piskaral/public_html/wordpress/wp-content/plugins/comment-rating/comment-rating.php on line 219