Čobanine, pošto ulazak u obor?

| 18. септембар 2009. | 36 Comments

Pre jedno 5 godina, kada reših da s mojom ljubavi pravim decu, ni slutila nisam da ću provereno da budem građanka drugog reda. Ma, gde drugog, 15 rupa na svirali! Da će u ovoj državi da me zajebava kako ko hoće. Svi ovi što i iz frižidera viču “BELA KUGA”, “SVE NAS JE MANJE”, „NESTAĆEMO“, u stvari ih boli baš i za nas, našu demografsku sliku,  ni pišljiva cvonjka ne daju što si ti eto rešio da produžiš vrstu i staneš na rep toj „pošasti“.

Jedna od većih gluposti koja me svaki put izvede iz takta je bezobrazno naplaćivanje ocu da prisustvuje rođenju sopstvenog deteta! Fiskalni račun čija slika danima kruži internetom, a koji dokazuje da je jedan srećni otac nesrećno iskeširao 200 eura da bi video kako SOPSTVENO dete kako dolazi na svet, uzdrmao je najpre blogere, pa medije, onlajn medije,  pa se priča raširila okolo.

Da se razumemo, nisam pravila decu državi, niti tripujem da budem „majka Jugovića“, još manje da mi deca budu na državnim „jaslama“, ali mi je muka od licemerja, dvostrukih aršina i bezobrazluka onih koji besmislenim procedurama i biroktarijom praktično prave dvostruki bedem oko roditelja ne dozvoljavajući im da dosegnu do svojih prava i valjano urede živote.

Uskopištili su se iz ministarstva zdravlja, vidim, jer očito jedno pričaju a drugo rade. Odmah se tu spominje inspekcija, ali uludu. Još odavno, ministar je dao odrešene ruke tzv. menadžerima da sve cene vanstandardnih usluga(pa i prisustvo oca deteta kao civilizacijsko postignuće) određuju Upravni odbori porodilišta. Kako ih se prohte.

Džaba vrištimo, mi nesrećni entuzijasti, kako je to sramota, džaba „Majka hrabrost“ i „Roditelj“ dižu dževu, kad gazda dr Stanojević i njemu slični rade što hoće po svojim prasilištima.

Sećam se ko juče da je bilo kada je ta sramna odluka o tretiranju trudnica kao izvora prihoda, povećanju cene epidurala i ulaženju tate u porodilište doneta. Skupila se ekipa iz NVO „RODITELJ“, nekoliko gnevnih žena, i jedan još gnevniji tata i tražimo da nas primi Stanojević. Da, jelte, izrazimo svoj građanski protest zbog njihove debilne odluke i iskažemo stav roditelja, da nije u redu ostaviti ženu na milost i nemilost njima, da bude bespomoćna i sama. Još ja trudna, mukčnine 24 sata, jedva stojim s na nogama, ali trpim nekako.

Dva sata nas je „gazda Dule“ držao u hodniku, da ga čekamo, ko Godoa, još kad smo demonstrativno napustili Narodni front, poslao sekretaricu da nas prati do ulice, da se uveri da smo stvarno otišli. Ma, jebe se njemu za stav roditelja! Žuri da porađa majmunice u zoo vrtu.

Pa ako je direktor neko ko se javno deklarisao kao osoba koja više voli krmače no žene i više puta u medijima objašnjavao kako prisustvo oca na porođaju pogubno deluje na seksualni život para, jer nesrećni muž užasnut scenom kako mu se rađa dete više ni pod pretnjom ne prilazi dragoj (valjda tako mom zgađenom mužu nije palo na pamet da mi više priđe pa mi je drugo dete stiglo s nebesa, a moj Miki na drugi porođaj išao jer sam uperila pištolj u njega). I valjda zato je procenat očeva koji su ponovo išli da „se porađaju“ vrlo blizu brojki od 100 odsto, jer njima mučenicima uopšte nije stalo do seksa… Mora biti da je to.

A da smo svi jednaki, ali su neki jednakiji od drugih, svedoči i ovaj nebulozni tekst, za koji mi je baš Branka otvorila oči – valjda je detetu Jelene Karleuše i onog malog Tošića neophodnije da bude uz taju dok se rađa, a njihova šuška lepša, šta li?

I kad već tako bandoglavi hoćete da idete na porođaj, da vam se „ona stvar“ zgadi vo vjek i vjekov, onda i treba da platite, papani li nijedni. I kad dobijete fiskalni račun, onda lepo i doktori i sestre će znati da ne smeju vašu ženu da oslovljavaju kravo, da ne smeju da urlaju na nju, jer je tu nadrkani muž koji em će da mu se smuči život, em je platio 200 evra da to sve doživi, pa sigurno se nije s njim tako besnim lepo zajebavati.

Ja sam, iskrena da budem, svog muža možda i vodila što je hteo da ide sa mnom i da zajedno proživimo svo to ludilo. Ali još više od toga što mi je stvaaarno trebao „bodi gard“, što nisam htela da dozvolim da me tretiraju kao stoku, ni kao krmaču(svaka čast krmačama i one su majke), ni kao načitanu(kako tepaju ženama koje prođu pripremu za porođaj pa znaju šta ih čeka,a osoblje ih ultimativno mrzi jer nisu po difoltu bespomoćne).

Prisustvo oca na porodjaju

  izvor

Ih, sećam se, k’o juče da je bilo. Otišli smo u Front, muž uredno platio tadašnju tarifu od 50 evra, dobili apartman (sobica ni nalik onim u amričkim filmovima, al ajd imali smo previše komfora za prosečan srpski porođaj) dobio muž i zeleno odelo od gaze i masku i kapu valjda da zaplaši bebu čim proviri. Pa šta to tu braćo toliko košta, kako vas nije sramota? Ej, to je 7 meseci pelena za dete, to je krevetac plus komoda, to je nečija plata!

Sledeće što očekujem je da osim svega što roditelji iskeširaju da bi se samo ponadali da će uz stručnu i medicinsku pomoć da dobiju zdravo i živo čeljade, gospodin Stanojević i njemu slični krenu da naplaćuju ulaznice u porodilište i samim porodiljama. Ih, kako se samo ne setiše pre!

Tags: , , , , ,

Category: Udruzenje RODITELJ

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Comments (36)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Zašto ste nam potrebni na porođaju? - Piskaralo.com | 16. новембар 2012.
 2. Zašto ste nam potrebni na porođaju? - Piskaralo.com | 16. новембар 2012.
 1. Bednopiskaralo каже:

  @Maya, odlicno si ovo opisala. Oseca se zena ko ovca koja ide na klanje! A u porodilistima, samo tamo lekari rade sa zdravim ljudima, treba da budu srecni sto im je zapalo bas to.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Porodilja каже:

  http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Izabrani-lekar-na-porodjaju-40_000-dinara.sr.html

  Iz danasnje politike. prof. Stanojevic je poznat po ne brizi prema svojim pacijentkinjama, da je operise kao na traci, da ne moze da prodje hodnikom a da svita nije oko njega. Izbegavajte ga!

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. GKojadinovic каже:

  Ma, plaćaće i ulaznice očevi i majke, dobar je to narod… samo nek’ su deca živa i zdrava :)

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Dijica каже:

  Juče sam imala susret sa svojom nekadašnjom asistentkinjom sa fakulteta, danas profesorkom. Uobičajena razmena coktanja nad mojom „tužnom“ nezaposlenom sudbinom, i onda ona kaže kako država i dalje upisuje previše studentaa na medicinske fakultete. A ja ustvari mislim da kada bi iz struke otišli svi ovakvi biznismeni, kakav je kolega Stanojević, i svi oni koji su na fakultetu dobijali ocene na „izvol’te index, fala lepo, doviđenja“, Srbija bi najzad stala u red normalnih zemalja kojima uvek nedostaje medicinski kadar.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Ofelija каже:

  mi platili SAMO 7.000 din u Visegradskoj, dakle jevtinije ali princip je isti!

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Kiki каже:

  Putuj Evropo! :(

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Bednopiskaralo каже:

  @Porodilja, nije samo problem u njemu, on je sjajan stručnjak, ali očito problematican menadžer zdravstvene ustanove

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Čarolija каже:

  S obzirom da sam završila sa trudnovanjem, porađanjem i rađanjem, to ne znači da me ova tema ne dotiče.

  Ljuta sam, mnooogo sam ljuta. Epidural sam platila 300evra. Šta drugo da kažem. S obzirom da je doktorka izazvala porođaj, nije još bilo vreme, a onda me ostavila da muku mučim sa životom, morala sam da tražim epidural tokom porođaja.

  Ladnije od leda mi je šapnula na uvo, „može draga, nije problem, ali to košta 300 evra“, da mi je tada rekla i 7000evra prodala bih sve živo, samo da preživim. Nije moralo tako, jer to je bio moj drugi porođaj. Ma stoka jedna.

  Što se tiče prisustva očeva porođaju i ovom pljačkanju, ma besna sam. Kad sam besna mogu samo da psujem, tako da je bolje da ne kažem više ništa.

  Moraću da napišem post o ovome, pa da kod sebe ispljujem bagru, nema smisla ovde sam u gostima. :)

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Pedya каже:

  More, što da stanu na ulaznicama… Treba da počnu i sa naplaćivanjem izlaznica. Za bebe.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Bednopiskaralo каже:

  @gkojadinović, naravno, a tate i mame mogu i da crknu…

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 11. Bednopiskaralo каже:

  @ofelijanna, nije ni bitno kolika je cena, bitan je odnos, a istina je da nas tretiraju ili kao stoku ili kao izvor prihoda…

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Bednopiskaralo каже:

  @Charolija, moja drugarice se pre 2 nedelje porađala u Visegradskoj, rizicna trudnoca pre okom im bila 20 dana. I vec pred kraj, dodje doktorka pregleda je i kaze, duso spremna si da napinjes, ali ja nisam tvoja doktorka. Okrene se i izadje…
  POLA SATA je cekala, dok je beba gurala, da dodje neko i pomogne. Sreca pa je sve ispalo o.k. a da nije…???

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 13. Bednopiskaralo каже:

  @Dijice, potpuno te razumem :(
  S druge strane, nije toliko stvar u medicini, jer gospodin kojeg pominješ neosporno važi za „ime“ u svojoj profesiji, ali upravo činjenica da je neko dobar lekar ne znaci da je i dobar menadžer a jos manje dobar čovek.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Porodilja каже:

  @linga

  Njegova strucnost prestaje onog trenutka kad napusti operacionu salu. Jednoj 16to godisnjoj devojci je uklanjao miome i nije je obisao 3 dana. Pacijentima treba i briga, a ne samo sec/rez.
  Preopterecen je operacijama.
  Kupio je fiskalne kase pre nego sto je ih je Tomica najavio

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Talas каже:

  Procitavsi tekst, pa komentare ostadoh bez reci. Pa mi vazimo za gostoljubiv i ljubazan narod, a ono izgleda da i nije bas tako. Izgleda da smo prema samim sebima najgori?
  Pozdrav

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 16. Srecni cale каже:

  Aloha.

  Ovde PREsrecni otac koji je platio i poseduje ovaj racun sto kruzi naokolo 😀 (eh sta ti je Internet)
  Nasmeja me do suza! jer je ovo ziva istina sto si napisala.
  I doslovce si napisala sta i kako se desava kada je suprug prisutan a kada nije na porodjaju. Nemam nista da dodam.

  Za doticnu pevaljku imam i pricu sta i kako se desavalo posto sam ulazio u Front pre nego je ona dosla i cele pripreme. Mogu knjigu da napisem 😀

  Uzivajte!

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 17. Poluuspavanka каже:

  Svaka čast na temi. Treba što više o tome pisati. Imala sam prilike da vidim kako je u Narodnom Frontu, i… ne daj Bože da završim tamo

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 18. Maya каже:

  Zamislite kako je u unutrasnjosti! Tamo bar rade taj epidural a kod nas u vranju nema ni e od epidurala… Psihologija porodjaja ne postoji,znam to jer sam se porodila pre dve nedelje..Samo napni, zapni, napni, zapni, pljus po obrazima ako te uhvati panika, ati sve vreme izgubljena ko vo u kupusu,sve ti je to em bolno em nepoznato a nema ko da te vodi kroz taj velicanstveni cin! Svaka cast izuzecima ali malo ih je , a na sve strane po bolnici natpis iz ministarstva „ne gledati pacijente sa visine, pokloniti paznju i sl“. Za prisustvo tatka na porodjaju nema reci u vranju a on ne bi dozvolio onakvo ponasanje na porodjaju sto rece draga kolegenica..

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 19. Baralic каже:

  Mene su na ovom „trulom zapadu“(austija, Bec), prosto ubacili u salu bez da me nesto mnogo pitaju, da prisustvujem „carskom rezu“.Na stranu to kako sam ja to junacki podneo, ovde je prosto obaveza da ocevi prisustvuju porodjaju, o nekakvom placanju da i ne govorim…

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 20. Slobodan Nikolic каже:

  Sta se sve radi po milioj nam i napacenoj otadzbini Stradiji…

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 21. Bednopiskaralo каже:

  @Porodilja, u pravu si, potpuno. Ne moze se biti podvojeno lekar, covek, profesionalac. Htela sam samo da dodatno istaknem da zenama*a i muskarcima* oko cele te porodjajne frke smeta upravo neljudskost, tretiranje kao broja, mnogo vise od nekih procedura, toga kakav je krevet i sl. Pa i to placanje prisustva oca imalo bi mooozda nekog smisla kada bi partneri bili docekani u porodiliste kao ljudi koji zele da im dan kada docekuju svoje dete*uz malu pomoc lekara i babica* ostane u lepoj uspomeni, bude onakav kavim ga zele. Pa makar i da to plate. Uopste, ne pise naravno nigde da je prisustvo tate must, vec zelja i pravo.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 22. Bednopiskaralo каже:

  @Srecni cale, ne mogu ti reci koliko mi je drago sto si svratio!Nek je na zdravlje i vas divan dogadjaj, vasa beba je bas srecna beba :) A bes pare, bice ih jos, stvar je principa bre!!!

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 23. Bednopiskaralo каже:

  @Talas, nije ovo tema za nacionalna uopstavanja…
  Ne treba nama nikakvo nacionalno/versko il ibilo kakvo drugo obeleyavanje po ljubaznosti.
  Za njih, za pocetak Hipokratova zakletva je sasvim dovoljna.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 24. Bednopiskaralo каже:

  @Pedya, cuti, ne daj im dodatne ideje, LOL :))

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 25. Bednopiskaralo каже:

  Eee, pa Baraliću, da bude i neke vajde od tog „trulog Zapada“. I jesi preživeo, jel bi opet, jel se hvališ da STE se porodili :)?

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 26. Marko Selakovic каже:

  Odlican komentar. Samo napred.

  p.s. Dobar strucnjak ne mora da bude i dobar menadzer. Mislim da to vazi i za g-dina Stanojevica.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 27. Bednopiskaralo каже:

  @Slobodan Nikolic, to je samo maaaja, majecna mrvica. Nekad mi se bas zgadi kad krenem da razmisljam o svemu ovome…
  @Marko Selakovic, upravo druže, to je poenta, ne bih ja tu krivila samo tog konkretnog menadžera on je tu, takav kakav je, to je posao za one koji su ga tu postavili…

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 28. Srecni cale каже:

  @ Linga

  Hvala na zeljama i cestitkama. Ma od para smo se mi oprostili jos davno. Bilo ih je i bice ih jos…

  A prica je bila: da li ti se prisustvuje porodjaju sa njene strane, a sa moje: da li ti trebam tamo ? exxexe … Nasli smo se samo tako :)

  O daljoj sreci i radosti ne treba da vam pricam.

  Uzivajte 😀

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 29. Bednopiskaralo каже:

  Srećni ćale, dobro je dok je tako :)

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 30. Šuky каже:

  šta čovek da kaže na ovakve stvari…
  deca su budućnost. država koja ne ulaže u svoju budućnost bojim se i da nema budućnosti…

  nasuprot tome, na kakve se stvari sve troše budžetske pare…

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 31. Bednopiskaralo каже:

  @Suky a tek sam juče popizdela kada sam na twitteru videla faksimil o prodaji đačkih knjiga gde SVE marže vece od 100 odsto!!!??? Sram ih bilo!

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 32. Šuky каже:

  uopšte ne razumem o čemu se radi u ovoj državi i ko tu vuče konce…
  razumem da svako „tera vodu na svoju zgodu“ ali da niko toliko ne vodi računa o porodiljama to je strašno.
  strašne su i priče iz porodilišta kad čuješ šta su sve žene preživele i kako su se „provele“ tih nekoliko dana… kolika je tek dilema i strah ljudi koji bi želeli decu, ili drugo ili treće dete, ali se ne usuđuju zbog ovakvih stvari.
  dok sa druge strane svi govore o beloj kugi i kako treba da se nešto uradi po tom pitanju svojski se trude da buka oko gay parade traje mesecima, kao da je to najvažnije pitanje opstanka ovog naroda…

  ne znam, stvarno ne znam u čemu im je fora…

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 33. Mladi luk каже:

  Treba naplatiti sve što se može naplatiti. 200 evra je ništa, sve se to zaradi dok drugo dijete dođe na red. Treba i doktorima malo novaca, pa ne misliš valjda da treba da žive samo od plate. Kad bolje razmislim, karta za uživo gledanje porođaja skuplja je od karte za koncerte najvećih bendova. I šta ako se sve brzo završi, ako dijete izađe za 15 minuta? Je l’ ista cijena i za kratke i za dugačke porođaje? Oni će te novce sigurno iskoristiti za nešto jako potrebno zdravstvenim ustanovama, za odmor zaposlenih u nekom egzotičnom ljetovalištu ili za skup auto, da doktori brže i udobnije stižu na posao.

  Stranu na šalu, tj. šalu na stranu – sretno tebi i podmlatku u ovom malo neobičnom društvu.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 34. Bednopiskaralo каже:

  @Suky, duga je to i tužna priča, stvaaarno…
  @Mladi luk, tvoja ironija savršeno opisuje sve. Drago mi je što te opet vidim na svom blogu.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *