Srpska posla u šopskoj salati

| 14. јул 2006. | 0 Comments

Nadležni još ne znaju da li je i kako paradajz pun pesticida završio na našim trpezama. Paradajz prethodnih dana na leskovačkim pijacama koštao svega pet dinara za kilogram. Ovo povrće iz Grčke i Turske nije prošlo ni carinsku kontrolu

DA li je u Srbiji prodato na tone paradajza punog pesticida i etrela, koji se koristi za ubrzano sazrevanje plodova, i odakle je on uopšte došao znaće se tek za nekoliko dana.

opsana paradajzFoto
Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije odgovor na ova pitanja nije dat. Kako je rečeno, paradajz se prethodnih dana prodavao se na leskovačkim pijacama „za bagatelu“ – pet dinara za kilogram, a kupci tvrde da je čudnog ukusa. Leskovčani pretpostavljaju da je reč o paradajzu iz Grčke namenjenom nemačkom tržištu, koji nije prošao sanitarnu kontrolu, pa je završio na njihovoj i pijacama širom Srbije, a posle i na trpezama.

– Uzeli smo uzorke paradajza sa svih pijaca u Srbiji, a rezultate ćemo znati za nekoliko dana – rekao je Stojan Arizanović, pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za inspekcijski nadzor. – Sumnjamo da je paradajz stigao iz Grčke, jer je to ozbiljna zemlja, ali nas brine što se ovo povrće prodavalo po tako niskoj ceni.

Svetlana Stankov, načelnik poljoprivredne inspekcije, dodala je da je ove sezone u Leskovcu zasađeno pod plastenicima 1.000 hektara paradajza više nego prethodnih godina. Moguće je da je cena ovom povrću naglo pala zbog velikih količina koje su iznete na pijace.
Cela uzbuna sa „uvoznim“ paradajzom krenula je od priča nezadovoljnih povrtlara iz Leskovca, ali niko ne zna pouzdano kako je ovaj proizvod dospeo na pijace, ni kako je utvrđeno da je prepun otrovnih pesticida.

Ako je u pitanju legalan uvoz, svaki uvoznik mora da dostavi sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti dobijen u zemlji porekla – rekla nam je u petak doktor Aleksandar Makaj, pomoćnik ministra zdravlja za sanitarni nadzor. – Zdravstvenu ispravnost takve robe kontroliše sanitarna, a kvalitet poljoprivredna inspekcija.

Kako smo saznali, paradajz iz Grčke ili Turske nije zvanično prošao carinsku kontrolu, a ovu namirnicu, u periodu od prvog juna do 13. jula, uvozili smo iz Italije, Španije, Holandije i Makedonije. Sve što je legalno uvezeno, prošlo je proveru sanitarne inspekcije.
Međutim, beogradski „Kvantaš“ samo u julu iz Grčke i Turske dobio je oko 6.000 kilograma paradajza. Na ovoj pijaci snabdevaju se skoro sve veletrgovine, megamarketi, supermarketi i prodavnice, pa i pijace, pa ko zna gde su sve plodovi iz ovih zemalja završili.

– Na našoj pijaci roba je 80 odsto domaća, stiže pretežno iz okoline Leskovca – rekli su nam u Upravi ove veletržnice. – Ovog meseca na „Kvantaš“ je stiglo više od 2.000 tona paradajza domaće proizvodnje, ali to ne znači da nam pod maskom „domaće robe“ nije stigla i količina koju je neko prethodno uvezao. Ukoliko je roba u tranzitu kroz našu zemlju, ne kontroliše se, jer nije namenjena ovom tržištu. Ako nije u pitanju domaće povrće, paradajz je verovatno stigao na pijace švercom.

Inače, prema priči trgovaca, kontingent od 100 šlepera sada spornog paradajza stigao je u Leskovac zbog neuspeha Grka da na nemačkom tržištu za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu prodaju što više ovog povrća. Da bi paradajz na brzinu sazreo, „hranili su ga“ pesticidima. Kako nije prošao nemačku sanitarnu kontrolu, vlasnik je rešio da robu proda usput, u Srbiji.

UVOZ
PREMA informacijama Uprava carina u periodu od 15. maja do 14. jula ove godine uvezeno je 13.597.716 kilograma paradajza u vrednosti od 657.366.140 dinara.
U Beograd je stiglo 170 tona, u Suboticu 450, Šabac 30 tona.
U upravi beogradskog „Kvantaša“ su nam rekli da je u junu kod njih stiglo oko 1.000 tona domaćeg paradajza, iz Makedonije 833.000 kilograma, a iz Grčke i Turske 3.720 kilograma.

 

Angelina Radulović, tekst je objavljen u „Večernjim novostima“

Tags: , , ,

Category: Novinarski tekstovi

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *