Od Borče do centra za 14 minuta

| 20. април 2004. | 0 Comments

Do pristaništa automobilima ili autobusima, a odatle brodićima ili žičarom u duge delove grada. U prvoj fazi pristaništa kod Bloka 70, Ade ciganlije, Brankovog mosta. Kapacitet žičare bez vozača 3. 200 putnika na sat.

DOK gradski oci pokušavaju da polože temelje decenijama iščekivanom metrou, neki bi da ga presele – na vodu! Projekat „vodenog metroa“ uz „podršku“ žičara koji je osmislio Jovan Ranđelović, prema tvrdnjama autora, nudi efikasno, brzo, ekološko i udobno rešenje za prevoz žitelja prestonice.

– Do pristaništa bi sugrađani dolazili automobilima ili autobusima odakle bi udobnim brodićima plovili do drugog kraja grada. Tako bi bez mostova premostili reku i izmestili tranzitna putovanja iz centra grada, konačno sišli na reke

– kažu u firmi „Metro na vodi“, koja pokušava da realizuje ovaj projekat.

Osim osnovnih pristaništa (kod bloka 70, Ade ciganlije, Brankovog mosta…) u narednim fazama projekta predviđeno je da pristaništa niknu kod hotela „Jugoslavija“, u Zemunu, Krnjači, na Karaburmi, zatim u Batajnici, Pazovi, Pančevu i u „finalnoj“ fazi u Ritopeku, Vinči i Grockoj.
Uz pomoć žičara sa gondolama, kapaciteta 3.200 putnika na čas, putnici bi „preletali“ centar zagušen automobilima i pretrpanim autobusima. Ovom vidu prevoza koji bi pokretali elektromotori, prema zamisli tvoraca nisu potrebni vozači, nema zagađenja vazduha, buke, oštećenih puteva ni semafora. U gondoli ima pet mesta za sedenje i 10 za stajanje a ne smeta joj ni sneg od dva metra ni vetar do 70 kilometara na čas. Zajedno za brodićima, činio bi „mrežu“ koja bi vazduhom i vodom okružila centar prestonice.

– Osim prvog broda koji sutra probno pali motore, do kraja nedelje biće porinut i drugi iz „flote“. Da bi projekat žičara zaživeo potrebno je oko godinu, ali bi se vrlo brzo isplatio-

kaže Mirjana Đurić, direktor firme „Metro na vodi“.
Idejni tvorci projekta veoma hrabro obećavaju da će Beograđani „svemirskom“ brzinom stizati s kraja na kraj grada. Da li je ideja realna ili samo lepa zamisao, poslednju reč ipak će dati Izvršni odbor Skupštine grada koji treba da „aminuje“ predlog.

VREME PUTOVANJA
OD bloka 70 do:
Sajma 6,6 minuta
Autobuske stanice 11,4
Slavije 12,5
Vukovog spomenika 15

OD Borče do:
„25. maja“ 7,5 minuta
Autobuska stanica 12
Terazije 14

OD Banovog Brda do:
Sajma 7 minuta
Vukovog spomenika 15
Autobuske stanice 14
Terazija 16

OD Vukovog spomenika do:
Bajlonijeve pijace 5 minuta
„25. maj“ 8,7

A. Radulović

Tekst je objavljen u „Večernjim novostima“

Tags: , , ,

Category: Novinarski tekstovi

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *