Ne zna se tačan broj narkomana

| 11. новембар 2003. | 0 Comments
A. RADULOVIĆ | 11. novembar 2003. 17:32 | Komentara: 0

Procene da je u Beogradu oko 30.000 zavisnika neprecizne jer ne postoji registar narkomana. Mladi počinju sve ranije i sve više **miksuju** više droga istovremeno, ili dodaju alkohol.

SVE dosadašnje procene o broju narkomana u glavnom gradu uglavnom su netačne, rađene su na malom uzorku ili se svode na proizvoljne ocene stručnjaka, upozorio je dr Ivan Dimitrijević, direktor Instituta za neuropsihijatrijske bolesti **Dr Laza Lazarević** na simpozijumu **Prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u Beogradu**.
Prema Dimitrijevićevim rečima, spekuliše se brojkom od tridesetak hiljada narkomana u Beogradu, ali to nije potvrđeno jer naša zemlja nema nacionalni registar zavisnika. Narkomanija je problem na čijoj prevenciji se mora udružiti školstvo, zdravstvo, sport, ministarstvo unutrašnjih poslova i lokalna vlast, zaključak je simpozijuma, na kome su stručnjaci iz raznih oblasti, koji se bave prevencijom bolesti zavisnosti izložili svoja iskustva i poražavajuće **trendove** – polovina školaraca bila je bar jednom pijana, od 1.450 ispitanih đaka, samo 10 odsto nije probalo nijednu od opojnih susptanci, najpopularniji je **ekstazi**, a marihuana se obično **miksuje** sa drugim drogama ili alkoholom…

Droga-drogiranje-spric-predoziranje-devojka

– Iako je republička Komisija za prevenciju bolesti zavisnosti formirana u martu 2002. godine, do sada nije imala vidljivih rezultata – naglasio je Dimitrijević. – Moramo uspostaviti međusobnu saradnju, jer trenutno ima više od 50 različitih organizacija koje se bave problemom narkomanije i zavisnosti. U Beogradu je već formirano 16 opštinskih Koordinacionih odbora za prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, čiji će zadatak biti da primene evropska iskustva u prevenciji i sprovedu je od predškolskog uzrasta pa do fakulteta.
Na skupu su svoja znanja o prevenciji predstavili i stručnjaci iz Podgorice, Sofije, Sarajeva i Skoplja. Veoma zabrinjava što je istraživanjem utvrđeno da više od trećine roditelja i polovine nastavnika nije u stanju da prepozna drogu!

PORAŽAVAJUĆE BROJKE
– 4,4 odsto učenika osnovnih škola u Srbiji (17.220) probalo je neku drogu.
– 83,6 odsto osnovaca (325.300) je probalo alkohol.
– 190 miliona ljudi u svetu su uživaoci droga (prema podacima UN)
– Oko 13,5 odsto mladih Amerikanaca puši marihuanu, a 4,7 odsto koristi ekstazi i druge amfetamine.
– U Avganistanu dozu opijuma možete nabaviti za dolar!
– Evropski prosek je 8 litara alkohola po glavi stanovništva godišnje, u BiH je 11-12 litara, za Srbiju nema podataka.
– Na 1.000 Beograđana **dolazi** 1-2 narkomana, a više od 90 odsto njih su mlađi od 30 godina, govori statistika.
– Narkomani od 15 do 19 godina starosti 1993. godine činili 0,74 odsto registrovanih zavisnika u Beogradu, a 2002. godine – 16.81 odsto!

Tekast je objavljen u „Večernjim novostima“

Foto

Tags: , , , ,

Category: Novinarski tekstovi

About the Author ()

Novinarka, trostruka keva, blogerka. Moja najduža ljubav je ona sa papirom i olovkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *